Xavi Torrent
Advertorial Muziek

Ode aan de wereldberoemde Dire Straits in Theater Castellum

Sultans of Swing: een fris popnummer met een prominente rol voor de gitaar en een specifiek stemgeluid. Mark Knopfler en Dire Straits waren vanaf 1978 niet meer weg te denken uit de internationale muziekscene. In een internationale triomftocht met het repertoire van Dire Straits doet het Spaanse project bROTHERS iN bAnd nu ook Nederland aan. Op 23 februari staat de band in Theater Castellum.

De kracht van Dire Straits ligt volgens zanger/gitarist Angelo Fumarola in een combinatie van sterke songs met teksten die voor iedereen wel herkenbaar zijn. “En de gitaar die Knopfler gebruikt als een soort tweede stem naast zijn vocalen is ook heel bijzonder. Mensen voelen aan of iets echt is en goede muziek wordt nooit oud. Het is geweldig om te zien hoe de muziek van Dire Straits door veel mensen wordt gezien als een soort soundtrack van hun leven.” Drummer Miguel Queixas valt hem bij: “Ze hebben ook altijd veel oog voor details gehad en eerlijke muziek gemaakt zonder veel toeters en bellen. Bovendien trokken ze zich niets aan van commerciële trends.”

Er zijn volgens beide heren meerdere muzikale invloeden op te merken in de muziek van Knopfler en zijn band. “Dat gaat van blues en country tot folk, rockabilly en rock-'n-roll. J.J. Cale is ook van grote invloed geweest. Die typische ‘laid-back’ sound speelt een grote rol in veel van het materiaal van Dire Straits. Wij proberen de emoties van toen terug te halen en over te brengen op het publiek van nu. En we merken dat de mensen allemaal met een blij gevoel de zaal verlaten. Dat is geweldig om te zien en dat is ook de kracht van muziek!”

En zoals iedereen hebben deze muzikanten natuurlijk zelf ook een favoriet nummer. Angelo noemt meteen ‘Tunnel of Love’ als een meesterwerk uit de pophistorie. Miguel moet wat langer nadenken. “Er is zoveel! Maar als ik dan toch zou moeten kiezen dan ga ik voor ‘Sultans of Swing’ … én ‘Telegraph Road’.”

Hoog niveau

Na succesvolle tournees in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Andorra en Spanje is nu dus Nederland aan de beurt om de muziek van Dire Straits te kunnen herbeleven. In een bruisende show biedt bROTHERS iN bAND zijn publiek het beste uit het repertoire van Dire Straits met veel aandacht voor zowel muzikale als visuele aspecten. Maar als je toch even stiekem je ogen dicht doet, zou je denken dat de Dire Straits zélf weer op het podium staan.

Tickets

The Very Best of Dire Straits is op donderdag 23 februari (aanvang 20:15 uur) te zien in Alphen aan den Rijn. Kaarten zijn te koop via Theatercastellum.nl.


Meer nieuws

Overige vandaag 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.