Archieffoto

Noodopvang Sporthal De Vlijt

Er is sprake van een crisis bij de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op dit moment onvoldoende plaatsen beschikbaar om alle asielzoekers ‘bed, bad en brood’ te bieden. 

Op dit moment slapen er zelfs mensen op stoelen en buiten. Het COA werkt aan het realiseren van nieuwe asielzoekerscentra (AZC), maar dit kost tijd. De staatssecretaris heeft daarom alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht gegeven om op korte termijn per veiligheidsregio te zorgen voor 225 plaatsen voor crisisnoodopvang. De voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden heeft de gemeente Nieuwkoop verzocht om vanaf 13 juli 2022 tijdelijk de mogelijkheid te bieden om tot uiterlijk 1 oktober 2022 maximaal 75 asielzoekers op te vangen in sport- en evenementenhal De Vlijt in Zevenhoven.

De groepssamenstelling is bekend

Maandag 11 juli werd in de middag bekend dat te verwachten groep, zogeheten nareizigers zijn. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen binnen drie maanden gezinshereniging met hun man, vrouw, partner en/of kinderen aanvragen. Zij worden nareizigers genoemd. Voor de samenstelling van de groep betekent dit dat wij vooral vrouwen (of mannen) met minderjarige kinderen gaan opvangen. Lees hier meer over in het nieuwsbericht.

Begeleiding en beveiliging

De Veiligheidsregio zorgt voor dagelijkse begeleiding. Daarnaast zal er 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig zijn vanuit een beveiligingsbedrijf dat hiermee ervaring heeft. Dit om de opvang voor zowel inwoners als nareizigers zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. De beveiligers zullen herkenbaar zijn. Om de opvanglocatie veilig en leefbaar te houden, zijn er huisregels die iedereen moet naleven. Zo moet het onder andere tussen 22:00 en 08:00 uur rustig zijn, zodat iedereen ongestoord kan slapen. Als de huisregels worden overtreden, treffen we maatregelen. Strafbare feiten melden we altijd bij de politie. Mensen die meerdere malen overlast geven, worden verwijderd uit De Vlijt en onze gemeente.

Eventuele overlast kunt u straks melden via een telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is. Zodra de nareizigers arriveren, is dit nummer bereikbaar en wordt het op deze website vermeld. Indien nodig kan de politie worden gebeld. We gaan echter inzetten op een goed en veilig verloop voor iedereen.

De opvang duurt tot uiterlijk 1 oktober

Na 1 oktober zal De Vlijt binnen enkele dagen weer volledig als vanouds beschikbaar zijn. Voor de schoolkinderen en sportclubs wordt in goed overleg gekeken naar alternatieven tot 1 oktober. De mensen die hier tijdelijk worden opgevangen, blijven na 1 oktober niet in onze gemeente.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn: 'We hebben op het nieuws allemaal kunnen zien wat de woon- en leefomstandigheden van de asielzoekers in de asielopvangcentra momenteel zijn. Iedereen verdient een menswaardig bestaan. Dat zijn we aan elkaar verplicht. Die verantwoordelijkheid moeten we met elkaar dragen. Tegelijkertijd moet dat zo goed en veilig mogelijk gebeuren. Dat zijn we aan onze inwoners verplicht. En dat is waar we ons op alle fronten voor zullen inzetten. Verder doen wij een beroep op uw medemenselijkheid en mogelijk uw hulp om er met elkaar voor te zorgen dat deze tijdelijke opvang voor iedereen zo goed mogelijk verloopt.'

Heb je nog vragen?

Dan kun je je vraag op de volgende manieren stellen:

  • Per e-mail via: noodopvangdevlijt@nieuwkoop.nl.
  • Tijdens de wekelijkse inloopbijeenkomsten. Iedere dinsdag (tot 1 oktober) tussen 19:00 uur en 20:00 uur op een nog te bepalen locatie. Zodra deze locatie bekend is, vermelden wij dat.
  • Telefonisch via 14 0172. Je kunt vragen naar de teamleider Vastgoed.

Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...