Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand
Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Eigenaar Michael vertelt het je.
Oude boerenkaas van jersey koemelk
''Een puur ras, dat is de Jersey koe. De koe is 100% raszuiver en dat is te danken aan het jarenlange invoerverbod wat er was op de Jersey koe. De roots van de Jersey koe ligt op het gelijknamige Britse eiland. Het uiterlijk van de Jersey koe is bijzonder. Naast de opvallende bruine vacht, harige oortjes en witte snuit, is de Jersey koe een stuk kleiner dan de ‘gewone’ Hollandse Holstein-Friesian koe. Als je een Jersey koe ontmoet, merk je direct dat ze enorm nieuwsgierig is. Ze komt graag naar je toe, kijkt je ondeugend aan en laat merken dat ze best eigenwijs is. De Jersey koe geeft ook bijzondere melk. De melk van de Jersey koe bevat van nature veel meer proteïne en vet dan de melk van de ‘gewone’ Hollandse koe. Dit zorgt voor een unieke romige smaak. Door het proteïne- en vetgehalte in de melk, heb je minder melk nodig voor het maken van 1 kilo kaas. Daarnaast eet de Jersey koe minder, wat weer zorgt voor minder uitstoot en restafval. Goed voor het milieu dus! Daarnaast wordt er bij de bereiding gebruik gemaakt van een vegetarisch stremsel wat pure Jersey kaas uitermate geschikt maakt voor vegetariërs.''
Pont l'Éveque kaas
''Pont l'Éveque komt oorspronkelijk uit het Normandische plaatsje Pont l'Éveque. Zijn oorsprong gaat terug tot de 17e eeuw. De korst is licht oranje/roze met wit bedekt en licht vochtig. Het zuivel rijpt door en wordt naarmate de rijping vordert meer glanzend en geler. De schimmelkorst aan de buitenkant wordt witter. De smaak van een oudere en rijpere Pon Léveque is duidelijk pikanter en sterker. De Pont L'Eveque heeft het AOP keurmerk. In de plaats Pont L'Eveque was vroeger een grote regionale kaasmarkt. De melk wordt verwarmd en daarna gestremd. De wrongel wordt gesneden en in vierkante kaasvormen gedaan. De kaas ligt 2 dagen in een ruimte van 22 graden en wordt regelmatig gekeerd om de wei weg te laten lopen. Vervolgens wordt de kaas gedroogd en gezouten. Dit kan gebeuren met droog zout of in een pekelbad. Na het zouten wordt de kaas gewassen en geborsteld. De laatste stap is het rijpen gedurende anderhalve maand. Van de Pont l'Évèque zijn er verschillende soorten. Zo kan de ene variant geen rauwe melk bevatten, maar een andere variant juist weer wel. Let dus altijd op wat op de verpakking staat, als u geen producten met rauwe melk kunt eten.''
Pijnboompitten
''Pijnboompitten zijn zaden die van een den afkomstig zijn. De pijnboompitten die voor consumptie beschikbaar zijn kunnen van vier verschillende dennensoorten afkomstig zijn. De zaden groeien in de kegelvrucht, tussen houtachtige schubben. Door geplukte dennenappels te schudden komen de zaden vrij die daarna nog gepeld moeten worden. Dit gebeurt tegenwoordig machinaal. Ondanks dat pijnboompitten veel calorieën bevatten zijn de pitjes erg gezond. Deze vetten bestaan voornamelijk uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze zijn vooral belangrijk voor het tegengaan van hart- en vaatziekten en zijn goed voor de longen en hersenen. Verder zit er veel vitamine K in pijnboompitten die zorgen voor stevigere botten en voor een een betere bloeddoorstroming. Daarnaast bevat een pijnboompit veel ijzer, magnesium en fosfor. Doordat de pitten vol zitten met olie en een harsachtige smaak hebben zijn ze onmisbaar in salades en over carpaccio. Ook zijn ze heerlijk in pesto en bij diverse pizza en pasta gerechten. Je kunt de pijnboompitten ook combineren met groente, vlees en rijst.''
De Nieuwkoopse Lekkernij
De Nieuwkoopse Lekkernij biedt een groot assortiment aan kaas, noten, wijn, delicatessen, droge worsten uit Frankrijk en natuurlijk hun bekende, huisgemaakte lasagne.