Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!

Parmigiano Reggiano

Zoals uit de naam eigenlijk al te herleiden is komt deze italiaanse kaas uit de provincies Parma en Reggio Emilia. Dit vruchtbare stuk land is vormgegeven door de rivier de Po. De vlaktes en heuvellanden zijn rijk begroeid met gras en wilde kruiden, en bij uitstek geschikt voor koeien om naar hartenlust te grazen. Vergelijkbare kazen werden in deze regio waarschijnlijk al sinds de Romeinse tijd gemaakt. De Reggiano is de meest befaamde telg uit de ‘Grana’-familie. Grana betekent gruis, en refereert aan de structuur die de kaas tijdens de lange rijping ontwikkelt. De bijzondere receptuur die van oudsher wordt gehanteerd is hiervoor essentieel. Een minder bekend gegeven is dat de Parmigiano Reggiano een minder vette kaas is. De kazen worden gemaakt van afgeroomde avondmelk, gemengd met volle melk van de dag daarna. Door de melk gedeeltelijk af te romen en zoveel mogelijk wei af te laten vloeien ontstaat een kaas die jarenlang bewaard kan worden en een intens rijk karakter heeft. Parmigiano Reggiano is in Europa beschermd tegen namaak door middel van een Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B., in Italiaans D.O.P.). In deze verordening staat omschreven waar de kaas geproduceerd mag worden, maar ook aan welke eisen een kaasmaker moet voldoen. Een belangrijke aspect is bijvoorbeeld het gebruik van ongepasteuriseerde melk. Deze melk moet natuurlijk afkomstig zijn uit de B.O.B. regio, en bovendien van koeien die uitsluitend natuurlijke voeding krijgen. Op het naleven van de regelgeving word zeer streng toegezien en dit gecombineerd met een rijping van minimaal 24 maanden levert een unieke kaas op. Parmigiano Reggiano heeft een zeer stevig zuivel dat brokkelt bij het snijden. De smaak is zeer intens en pikant door de lange rijping. Daarnaast ook kruidig en vol karakter door het gebruik van rauwe melk.

De Paranoot

De paranoot groeit aan een boom die tussen de 40 en 60 meter hoog kan worden. Hoewel de Engelse benaming voor de paranoot (Brazil nut) doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië afkomstig is, komt de boom vooral voor in Bolivia, Colombia, Venezuela, Peru, Suriname en Guyana. De bomen groeien het liefst langs de oevers van het amazonegebied, omdat ze veel water nodig hebben. De voedingsstoffen van de paranoot zijn voor ons lichaam heel belangrijk. De noten zitten vol gezonde vetten, nuttige vitaminen en mineralen die ons lijf nodig heeft. Ook beschikken de paranoten over de eigenschap dat ze boordevol eiwitten, koper, magnesium, calcium, ijzer, fosfor en zink zitten. Het eten van twee paranoten per dag kan er al voor zorgen dat je immuunsysteem beter wordt ondersteund. Probeer voor de afwisseling eens een handje paranoten te eten wanneer u tussendoor trek heeft. Niet alleen is dit gezond, ook gaan paranoten uitdroging van de huid tegen en ze helpen je huid beschermen tegen de schadelijke straling van uv-licht. Dit komt doordat paranoten rijk zijn aan selenium. Selenium speelt een rol bij de aanmaak van lichaamscellen en houdt daarmee de elasticiteit van de huid op peil. Het best kun je 2 tot 5 paranoten per dag eten, meer is niet verstandig vanwege de maximaal toegestane hoeveelheid seleen: officieel zit er in 1 à 2 paranoten al genoeg van de aanbevolen minimale dosering. Overschrijd je deze maximale hoeveelheid? Dan riskeer je de kans op een seleenvergiftiging, dit kan leiden tot vermoeidheid, haaruitval, jeuk, huiduitslag geïrriteerdheid en broze, witte nagels. Eet paranoten dus met mate.

La Tur

De naam van dit heerlijke kaasje betekent ‘de toren’. Een intens romig feestje met een bijna onweerstaanbaar, delicaat karakter. Omdat de boeren in het Noord-Italiaanse Piëmont meerdere type dieren op de boerderij hielden kwam het mengen van de verschillende melksoorten logischerwijs veel voor. Een cup-cakekaasje dat gemaakt is van, in dit geval, gethermiseerde koeien-, geiten- en schapenmelk die in gelijke hoeveelheden gemengd wordt. La Tur heeft een rijpingstijd van minimaal een dag of tien. Om geld te verdienen, begonnen zij de drie soorten melk te mengen om daar kaas van te maken. Dankzij de voortschrijdende en geperfectioneerde techniek bij de productie van La Tur willen veel mensen tegenwoordig niets anders meer. Door de heerlijke frisheid van de geitenmelk, het romige en het boterachtige van de koeienmelk in combinatie met nootachtige tinten van de schapenmelk in deze La Tur is deze kaas een feestelijke afsluiter van uw diner.

De Nieuwkoopse Lekkernij

De Nieuwkoopse Lekkernij biedt een groot assortiment aan kaas, noten, wijn, delicatessen, droge worsten uit Frankrijk en natuurlijk hun bekende, huisgemaakte lasagne.

Benieuwd naar deze en alle andere lekkernijen? Neem vooral eens een kijkje bij de Nieuwkoopse Lekkernij aan de Dorpsstraat 85.

 


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...