Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand september
Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!
Comté
Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. Kenmerkend is de verfijnde, intens rijke smaak. Nootachtig met een aangenaam, romig karakter. Een perfecte dessertkaas, maar ook lekker op brood of als smeltkaas in fondue. De Comté wordt nog in bijna 200 kleine kaasmakerijen in de dorpen van de Jura geproduceerd. Dit is de manier waarop het al eeuwenlang gebeurt. Al eeuwenlang worden de grote ronde kazen, die ieder zo’n 500 liter melk vergen, geproduceerd. Juist dit soort kazen waren zeer goed houdbaar voor de lange winters. De melk wordt licht gezuurd met stremsel. Binnen een half uur is de melk gestremd, de wrongel wordt gesneden en tot een temperatuur van 54°C verwarmd. Nadat het in de vormen gebracht is, wordt de kaas geperst om alle wei weg te laten lopen. De kaas wordt al na een paar uur uit de vorm gehaald, en blijft eerst ongeveer een week in de kaasmakerij om te drogen. Vervolgens gaat de kaas naar de rijpingskelders, er zijn er zo’n 10 verspreid over het gehele gebied. In de kelders wordt de kaas regelmatig gezouten en gekeerd. Overigens blijft de kaas relatief zoutarm, een zoutgehalte van slechts zo’n 0,8% is gangbaar. De rijping duurt minimaal 120 dagen maar rijpingstijden van 8-12 maanden en ook 18-24 maanden zijn gebruikelijk. De rijpingsduur kan oplopen tot soms zelfs 41 maanden. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn eigenheid, de specifieke smaak. Na rijping volgt nog een controleproces. De Comté wordt beoordeeld op uiterlijk en smaak. Alleen wanneer de kaas een voldoende scoort,minimaal 12 van de 20 punten, mag de kaas als “Comté” geëtiketteerd worden.
Cranberry
Cranberry’s zijn kleine bessen, rond of ovaal van vorm. De kleur kan rood tot donkerrood zijn. Het vruchtvlees van de cranberry is wit, met een bitterzoete smaak. Cranberry’s zijn tijdens de feestdagen vooral populair in combinatie met wildgerechten en andere warme vruchten. Cranberry’s komen uit Noord-Amerika en Canada. Telers beginnen elk jaar rond half september met de oogst. De cranberryplanten zijn drie jaar oud als ze voor het eerst dieprode vruchten geven. De oogst is een bijzonder proces. De velden waar de planten groeien worden half onder water gezet, met water afkomstig uit vijvers of speciaal daarvoor aangelegde bassins. Oogstmachines halen de cranberry’s de volgende dag los van de planten. Via een drijvende band gaan de vruchten naar bootjes, die met een hijskraan uit het water worden getakeld. Daarna worden de bootjes geleegd in vrachtwagens. Na de oogst wordt al het water weer teruggepompt en blijven de velden droog achter, tot het volgende seizoen. Elke plant kan eenmaal per jaar worden geoogst. Als vaste plant kan de cranberry lang in productie blijven. Leeftijden van twintig jaar zijn geen uitzondering. Medewerkers in de verpakkingshuizen sorteren de cranberry's op kleur, grootte en zachtheid. Daarna worden de vruchten verpakt voor het transport naar Nederland.
Emmentaler
Emmentaler is een kaas uit het dal Emmental in Zwitserland. Hij wordt eveneens in het Franse Alpengebied, in het hele berggebied in het oosten van Frankrijk, in de Jura en in de Savoie geproduceerd. De oorsprong van de kaas ligt op de alpenweiden, waar de boeren in de zomer een grote hoeveelheid melk hadden, maar te ver weg waren van de bewoonde wereld om de melk te kunnen verhandelen. De melk werd daarom omgezet in een houdbare kaas. De kazen zijn over het algemeen groot, met gewichten tot 130 kg. Kenmerkend voor de emmentaler zijn de ogen, de gaten in de kaas die van hem de bekende gatenkaas maken. Na ontvangst en controle wordt de melk met bacteriën geënt. Vervolgens wordt de melk verwarmd tot 32°C en wordt het stremsel toegevoegd. Na 25 minuten stremmen wordt het overtollige vocht al afgevoerd. Om het afvoeren van het vocht te versnellen wordt de wrongel gemalen en verwarmd tot 53,5°C. Vervolgens wordt de kaas in de vorm gedaan en fors onder druk gezet. De kaas wordt uit de vorm gehaald en twee dagen in een pekelbad gezouten. Het zouten dient om een goede korst en smaak te verkrijgen. De laatste, smaakbepalende stap is de rijping van de kaas, gedurende 2 à 3 maanden. Wanneer het rijpingsproces voldoende is, wordt de kaas weer naar koude ruimtes gebracht, om een te ver doorgaande gasvorming te remmen.Diverse hulpdiensten zijn ter plaatse voor een ernstig verkeersongeval aan de Eikenlaan/Magazijnweg. De traumahelikopter was ook opgeroepen, maar is uiteindelijk niet ter plaatse gekomen.