Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand september

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!

Comté

Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk. Een unieke bergkaas die tot wel 40 kilo kan wegen. Kenmerkend is de verfijnde, intens rijke smaak. Nootachtig met een aangenaam, romig karakter. Een perfecte dessertkaas, maar ook lekker op brood of als smeltkaas in fondue. De Comté wordt nog in bijna 200 kleine kaasmakerijen in de dorpen van de Jura geproduceerd. Dit is de manier waarop het al eeuwenlang gebeurt. Al eeuwenlang worden de grote ronde kazen, die ieder zo’n 500 liter melk vergen, geproduceerd. Juist dit soort kazen waren zeer goed houdbaar voor de lange winters. De melk wordt licht gezuurd met stremsel. Binnen een half uur is de melk gestremd, de wrongel wordt gesneden en tot een temperatuur van 54°C verwarmd. Nadat het in de vormen gebracht is, wordt de kaas geperst om alle wei weg te laten lopen. De kaas wordt al na een paar uur uit de vorm gehaald, en blijft eerst ongeveer een week in de kaasmakerij om te drogen. Vervolgens gaat de kaas naar de rijpingskelders, er zijn er zo’n 10 verspreid over het gehele gebied. In de kelders wordt de kaas regelmatig gezouten en gekeerd. Overigens blijft de kaas relatief zoutarm, een zoutgehalte van slechts zo’n 0,8% is gangbaar. De rijping duurt minimaal 120 dagen maar rijpingstijden van 8-12 maanden en ook 18-24 maanden zijn gebruikelijk. De rijpingsduur kan oplopen tot soms zelfs 41 maanden. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn eigenheid, de specifieke smaak. Na rijping volgt nog een controleproces. De Comté wordt beoordeeld op uiterlijk en smaak. Alleen wanneer de kaas een voldoende scoort,minimaal 12 van de 20 punten, mag de kaas als “Comté” geëtiketteerd worden.

Cranberry

Cranberry’s zijn kleine bessen, rond of ovaal van vorm. De kleur kan rood tot donkerrood zijn. Het vruchtvlees van de cranberry is wit, met een bitterzoete smaak. Cranberry’s zijn tijdens de feestdagen vooral populair in combinatie met wildgerechten en andere warme vruchten. Cranberry’s komen uit Noord-Amerika en Canada. Telers beginnen elk jaar rond half september met de oogst. De cranberryplanten zijn drie jaar oud als ze voor het eerst dieprode vruchten geven. De oogst is een bijzonder proces. De velden waar de planten groeien worden half onder water gezet, met water afkomstig uit vijvers of speciaal daarvoor aangelegde bassins. Oogstmachines halen de cranberry’s de volgende dag los van de planten. Via een drijvende band gaan de vruchten naar bootjes, die met een hijskraan uit het water worden getakeld. Daarna worden de bootjes geleegd in vrachtwagens. Na de oogst wordt al het water weer teruggepompt en blijven de velden droog achter, tot het volgende seizoen. Elke plant kan eenmaal per jaar worden geoogst. Als vaste plant kan de cranberry lang in productie blijven. Leeftijden van twintig jaar zijn geen uitzondering. Medewerkers in de verpakkingshuizen sorteren de cranberry's op kleur, grootte en zachtheid. Daarna worden de vruchten verpakt voor het transport naar Nederland.

Emmentaler

Emmentaler is een kaas uit het dal Emmental in Zwitserland. Hij wordt eveneens in het Franse Alpengebied, in het hele berggebied in het oosten van Frankrijk, in de Jura en in de Savoie geproduceerd. De oorsprong van de kaas ligt op de alpenweiden, waar de boeren in de zomer een grote hoeveelheid melk hadden, maar te ver weg waren van de bewoonde wereld om de melk te kunnen verhandelen. De melk werd daarom omgezet in een houdbare kaas. De kazen zijn over het algemeen groot, met gewichten tot 130 kg. Kenmerkend voor de emmentaler zijn de ogen, de gaten in de kaas die van hem de bekende gatenkaas maken. Na ontvangst en controle wordt de melk met bacteriën geënt. Vervolgens wordt de melk verwarmd tot 32°C en wordt het stremsel toegevoegd. Na 25 minuten stremmen wordt het overtollige vocht al afgevoerd. Om het afvoeren van het vocht te versnellen wordt de wrongel gemalen en verwarmd tot 53,5°C. Vervolgens wordt de kaas in de vorm gedaan en fors onder druk gezet. De kaas wordt uit de vorm gehaald en twee dagen in een pekelbad gezouten. Het zouten dient om een goede korst en smaak te verkrijgen. De laatste, smaakbepalende stap is de rijping van de kaas, gedurende 2 à 3 maanden. Wanneer het rijpingsproces voldoende is, wordt de kaas weer naar koude ruimtes gebracht, om een te ver doorgaande gasvorming te remmen.Diverse hulpdiensten zijn ter plaatse voor een ernstig verkeersongeval aan de Eikenlaan/Magazijnweg. De traumahelikopter was ook opgeroepen, maar is uiteindelijk niet ter plaatse gekomen.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 11:03

Gemeenteraden buigen zich over Ziendeweg

De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop bogen zich donderdagavond over het voornemen van Alphen om de Ziendeweg voor doorgaand verkeer te sluiten. In Alphen aan den Rijn werd de raad gevraagd wensen en bedenkingen tegen het voornemen te uiten. In Nieuwkoop kwam een motie op tafel.

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”