Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand mei
Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!
Buffelmozzarella
De lekkerste mozzarella bollen worden gemaakt van verse buffelmelk. De eivormige kaasjes worden met de hand gemaakt door de Italiaanse kaasmeester die de smaak, structuur en textuur bepaalt. Een proces dat al sinds 1970 plaatsvindt bij de ambachtelijke kaasmaker San Salvatore in Pietramelara, zeventig kilometer ten noorden van Napels. De naam mozzarella komt van ‘mozzare’ dat afsnijden betekend. De mozzarella wordt namelijk van een groot stuk afgesneden en deze kleine stukken worden tot bollen gekneed. De buffel, oorspronkelijk uit India en Afrika, werd rond 1500 in Italië geïmporteerd als sleepdier. Echter, al snel waren de dieren meer waard vanwege hun melk dan vanwege hun kracht. Het leverde een gewaardeerd en wereldwijd erkend product op: “La Mozzarella di Bufala”. De buffelmelk is van nature voedzaam en heeft een zachtere smaak dan koemelk. Buffelmelk is bovendien gezond met veel meer calcium, vetten en eiwitten. Daarmee is het een goed alternatief bij allergie en intolerantie voor koemelk. De melk van een waterbuffel is erg romig en goed te gebruiken door de pasta, salades of op de pizza.
Blue Stilton
Slechts zes melkveebedrijven hebben een vergunning om Stilton te maken. Long Clawson Dairy maakt al meer dan een eeuw Engelse kazen. Hun ambachtelijke Blue Stilton valt internationaal regelmatig in de prijzen. Long Clawson Dairy vindt zijn oorsprong in 1911 toen Thomas Hoe Stevenson lokale melkveehouders betrok bij de kaasmakerij van zijn twee zussen. Al snel verhuisde de kaasmakerij naar The Royal Oak, een leegstaande Engelse pub. Sindsdien is long Clawson Dairy uitgegroeid tot één van de bekendste Blue Stilton makers ter wereld. Tegenwoordig leveren meer dan 43 boerderijen uit de regio 58 miljoen liter melk per jaar aan Long Clawson Dairy. De brokkelige kaas is afkomstig uit de Engelse regio’s Leicestershire, Nottinghamshire en Derbyshire.
Blauwe Stilton heeft de status van Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B.) als het in één van de regio’s gemaakt wordt van lokale gepastoriseerde melk. Engelsen eten de karakteristiek smakende blauwschimmelkaas graag in combinatie met selderij of peer op een knapperige cracker of toast. Ook gebruiken ze de kaas vaak als smaakmaker in de groentesoep. Terwijl Europeanen Blue Stilton vooral in kaasfondue en salades gebruiken. De sterke geur en zachte smaak van deze perfecte dessertkaas combineren uitmuntend met port of zoete sherry.
De Pinda
De pinda is een peulvrucht die aan een plant onder de grond groeit. De pindaplant is een ongewone plant, omdat de vrucht buitengewoon snel groeit. Het duurt slechts 120 tot 160 dagen totdat de pinda volgroeid is. De bloem groeit boven de grond en nadat deze is verwelkt, buigt de stengel voorover en boort zich in de grond. De zaadjes ontwikkelen zich vervolgens onder de grond. De pinda wordt daarom niet geplukt maar opgegraven. Wat veel mensen niet weten is dat de pinda geen noot is maar een peulvrucht. De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Al meer dan 3.500 jaar geleden gebruikten de Inca’s de pinda’s als voedsel dat ze meegaven aan de doden voor in het hiernamaals. De Spaanse ontdekkingsreizigers namen de pinda’s mee naar Spanje en van daaruit werden ze verspreid over Azië en Afrika. Tegenwoordig worden pinda’s in tal van producten verwerkt en worden ze in vele keukens over de hele wereld als ingrediënt gebruikt. Pinda’s bevatten grote hoeveelheden vitamine B3, vitamine E en zink. Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw van eiwitten en bij het herstellen en vernieuwen van weefsel. Vitamine E is een sterke antioxidant die een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker. Vitamine B3 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en helpt je huid gezond te houden.
Benieuwd naar deze en alle andere lekkernijen? Neem vooral eens een kijkje bij de Nieuwkoopse Lekkernij aan de Dorpsstraat 85.