Advertorial Eten en drinken

Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand juni

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!

Munster

De Munster AOC is een Franse kaas, afkomstig uit de Vogezen. De naam is afgeleid van de plaats Munster. De legende zegt dat een Ierse monnik op zijn doorreis het recept voor deze kaas bij de inwoners van de Vogezen achtergelaten heeft. De naam van de plaats Munster is afgeleid van het Latijnse woord Monasterium, wat klooster betekend. Sinds 1969 heeft de Munster zijn AOC-keurmerk. Dit heeft het gebied waar de melk voor de Munster vandaan komt en waar de kaas geproduceerd mag worden ingeperkt. Daarnaast moeten de boeren en fabrikanten die de kaas willen produceren voldoen aan de in de AOC-keur gestelde eisen. De Munster wordt van koemelk gemaakt. De melk wordt in vaten eerst licht ontroomd, vervolgens verwarmd en gestremd. De meeste kazen worden van gepasteuriseerde melk gemaakt, maar een enkele producent maakt ook nog rauwmelkse Munster. Eenmaal gestremd wordt de wrongel gesneden om wei er uit te laten lopen. Vervolgens wordt de wrongel met aanhangende wei in vormen gedaan. De kaas blijft gedurende een dag in de vormen. Daarna wordt de kaas gezouten in een pekelbad en vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Daar wordt de kaas elke twee dagen gekeerd en gewassen met een mengsel van pekelwater en rijpingsfermenten. De rijping duurt minimaal 21 dagen. Het resultaat is een kaasje met een gladde, geel-oranje tot oranje-rode korst. De kaasmassa is lichter, ivoorkleurig, zacht en soepel. De smaak van de kaas is sterk en de geur van de kaas zeer sterk.

Macadamianoten

De macadamia noot groeit aan de macadamia boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De noten hebben een stugge schil die openbarst als de noten rijp zijn. De harde dop waar de noot in zit wordt vervolgens verzameld. In een fabriek wordt de dop van de noot gekraakt en dan kunnen ze verkocht worden. Net als andere noten zijn macadamia noten rijk aan gezonde vetten. In het bijzonder omega-7. Daarnaast zit er, net als in de meeste noten, ook veel omega-3 in macadamia’s. Macadamia noten zijn enorm veelzijdig. Ze zijn namelijk niet alleen lekker en gezond om te eten, maar de oliën in deze noten zijn ook erg goed voor je huid en haar. Ze worden dan ook geregeld verwerkt in cosmeticaproducten. Die veelzijdigheid, plus de harde dop die gekraakt moet worden, zorgt helaas wel voor een behoorlijk prijskaartje.

Er zit ook een hoop vitamine B complex in. De vitaminen die in macadamia noten voorkomen zijn: B1, B2, B3, B5 en B6. Met name de eerste vier in dit rijtje leveren een belangrijke bijdrage aan je energievoorziening. B1 speelt daarnaast een rol in de werking van je hart en zenuwstelsel. B3, B5 en B6 zijn van belang voor de opbouw en afbraak van aminozuren en vetzuren. B6 speelt daarnaast ook een rol bij de werking van je zenuwstelsel, immuunsysteem en de regulering van sommige hormonen die betrokken zijn bij de groei. En er zitten veel mineralen in macadamia noten die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Gedroogde pruimen

De pruim is één van de gezondste vruchten die er bestaat. Zowel verse pruimen als gedroogde pruimen bevatten evenveel gezonde voedingsstoffen. Normaliter is de smaak van pruimen zoet, maar er zijn ook soorten pruimen met een zuurdere smaak. Maar niet alleen de smaak is goed. Door de aanwezigheid van de vele antioxidanten in gedroogde pruimen, zijn deze vruchten uitermate gezond en hebben bij sommige gezondheidsklachten een geneeskrachtige werking. Een zeer bekende eigenschap van pruimen is dat ze helpen bij het bevorderen van de stoelgang. De vezels en ook de aanwezige stof sorbitol, zorgen ervoor dat pruimen een laxerende werking hebben bij mensen met constipatie. Ook zorgen de vezels ervoor dat de bloedsuikerspiegel normaliseert, wat een gunstig effect heeft bij diabetespatiënten. Ook kunnen gedroogde pruimen een hulp zijn voor mensen die een dieet volgen om af te vallen. Pruimen zorgen namelijk voor een vol gevoel, waardoor men geen hongergevoel meer heeft en nadien nog wil eten. Voor mensen die een ijzertekort hebben is de pruim zeer effectief. Pruimen bevorderen namelijk de opname van ijzer in het bloed.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 15:12

Borden met de tekst ‘Houd rekening met elkaar’, wat houdt het in?

Op verschillende locaties in Nieuwkoop hangen sinds enige tijd borden met de tekst ‘Houd rekening met elkaar’. Onder de tekst zijn afbeeldingen te zien van een hond, een fiets en een voetganger. Maar wat betekenen deze borden nou precies?

Sport 2 aug. 2021 16:23

Open Aarlanden 50+

In navolging op het succes van vorig jaar, organiseerde TennisVereniging Ter Aar (TVTA-’70) weer een mooi Open Aarlandentoernooi: overdag voor de 50-plussers en ’s avonds voor iedereen vanaf 17 jaar.

Gemeente 2 aug. 2021 14:46

Milieustraat Nieuwveen: vanaf 23 augustus welkom op afspraak

Bezoekt u vanaf maandag 23 augustus 2021 de Milieustraat in Nieuwveen dan ben je welkom op afspraak. Vooraf maak je eenvoudig online een afspraak voor een moment dat het jou uitkomt. Met het reserveringssysteem wordt het aantal bezoekers verdeeld over de dag en ben je altijd verzekerd van een plek, zonder lange wachttijden.

Werken 2 aug. 2021 12:01

’Postkampioen’ met pensioen

De post kwam in Langeraar, op zaterdag 31 juli voor één keer later, dan men gewend is. Allemaal het gevolg van het feestelijk onthaal bij de Strooplikker - door familieleden en (oud-)collega’s georganiseerd - alwaar postbode René Hoogervorst (64) - na een dienstverband van 39 jaar - nog één keer zijn (brom-)fietstas kwam laden, alvorens aan zijn laatste rondje te beginnen.

Advertorial Verkeer en vervoer 31 jul. 2021 15:59

Een aankoopkeuring is zo gek nog niet...

De afgelopen maand is volgens de BOVAG weer een recordmaand als het gaat om verkoop van occasions. Dit betekent ook weer een stijging in miskopen en verborgen gebreken. Ondanks dat Toyota het beste merk ter wereld is, hoeft dit niet te betekenen dat jouw occasion dat ook is...