Advertorial Eten en drinken

Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand juni

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!

Munster

De Munster AOC is een Franse kaas, afkomstig uit de Vogezen. De naam is afgeleid van de plaats Munster. De legende zegt dat een Ierse monnik op zijn doorreis het recept voor deze kaas bij de inwoners van de Vogezen achtergelaten heeft. De naam van de plaats Munster is afgeleid van het Latijnse woord Monasterium, wat klooster betekend. Sinds 1969 heeft de Munster zijn AOC-keurmerk. Dit heeft het gebied waar de melk voor de Munster vandaan komt en waar de kaas geproduceerd mag worden ingeperkt. Daarnaast moeten de boeren en fabrikanten die de kaas willen produceren voldoen aan de in de AOC-keur gestelde eisen. De Munster wordt van koemelk gemaakt. De melk wordt in vaten eerst licht ontroomd, vervolgens verwarmd en gestremd. De meeste kazen worden van gepasteuriseerde melk gemaakt, maar een enkele producent maakt ook nog rauwmelkse Munster. Eenmaal gestremd wordt de wrongel gesneden om wei er uit te laten lopen. Vervolgens wordt de wrongel met aanhangende wei in vormen gedaan. De kaas blijft gedurende een dag in de vormen. Daarna wordt de kaas gezouten in een pekelbad en vervolgens start het rijpingsproces in zeer vochtige rijpingskelders. Daar wordt de kaas elke twee dagen gekeerd en gewassen met een mengsel van pekelwater en rijpingsfermenten. De rijping duurt minimaal 21 dagen. Het resultaat is een kaasje met een gladde, geel-oranje tot oranje-rode korst. De kaasmassa is lichter, ivoorkleurig, zacht en soepel. De smaak van de kaas is sterk en de geur van de kaas zeer sterk.

Macadamianoten

De macadamia noot groeit aan de macadamia boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De noten hebben een stugge schil die openbarst als de noten rijp zijn. De harde dop waar de noot in zit wordt vervolgens verzameld. In een fabriek wordt de dop van de noot gekraakt en dan kunnen ze verkocht worden. Net als andere noten zijn macadamia noten rijk aan gezonde vetten. In het bijzonder omega-7. Daarnaast zit er, net als in de meeste noten, ook veel omega-3 in macadamia’s. Macadamia noten zijn enorm veelzijdig. Ze zijn namelijk niet alleen lekker en gezond om te eten, maar de oliën in deze noten zijn ook erg goed voor je huid en haar. Ze worden dan ook geregeld verwerkt in cosmeticaproducten. Die veelzijdigheid, plus de harde dop die gekraakt moet worden, zorgt helaas wel voor een behoorlijk prijskaartje.

Er zit ook een hoop vitamine B complex in. De vitaminen die in macadamia noten voorkomen zijn: B1, B2, B3, B5 en B6. Met name de eerste vier in dit rijtje leveren een belangrijke bijdrage aan je energievoorziening. B1 speelt daarnaast een rol in de werking van je hart en zenuwstelsel. B3, B5 en B6 zijn van belang voor de opbouw en afbraak van aminozuren en vetzuren. B6 speelt daarnaast ook een rol bij de werking van je zenuwstelsel, immuunsysteem en de regulering van sommige hormonen die betrokken zijn bij de groei. En er zitten veel mineralen in macadamia noten die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Gedroogde pruimen

De pruim is één van de gezondste vruchten die er bestaat. Zowel verse pruimen als gedroogde pruimen bevatten evenveel gezonde voedingsstoffen. Normaliter is de smaak van pruimen zoet, maar er zijn ook soorten pruimen met een zuurdere smaak. Maar niet alleen de smaak is goed. Door de aanwezigheid van de vele antioxidanten in gedroogde pruimen, zijn deze vruchten uitermate gezond en hebben bij sommige gezondheidsklachten een geneeskrachtige werking. Een zeer bekende eigenschap van pruimen is dat ze helpen bij het bevorderen van de stoelgang. De vezels en ook de aanwezige stof sorbitol, zorgen ervoor dat pruimen een laxerende werking hebben bij mensen met constipatie. Ook zorgen de vezels ervoor dat de bloedsuikerspiegel normaliseert, wat een gunstig effect heeft bij diabetespatiënten. Ook kunnen gedroogde pruimen een hulp zijn voor mensen die een dieet volgen om af te vallen. Pruimen zorgen namelijk voor een vol gevoel, waardoor men geen hongergevoel meer heeft en nadien nog wil eten. Voor mensen die een ijzertekort hebben is de pruim zeer effectief. Pruimen bevorderen namelijk de opname van ijzer in het bloed.


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...

Sport 17 apr. 2024 12:16

Kom mountainbiken bij UWTC!

Bij UTWC in Uithoorn kun je je nu opgeven voor gratis mountainbikelessen op een heel gaaf parcours! De lessen zijn voor de jeugd van 10 tot 14 jaar.