Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand augustus
Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!
Morbier
Morbier is een traditionele kaas uit het Franse Jura gebied. Kenmerkend is de laag as in het zuivel en de aangename, licht pikante smaak. Heerlijk op de kaasplank, maar ook zeer geschikt als smeltkaas. Het is een bijzondere 45+ kaas met een romig pikante smaak. Het laagje as diende vroeger als bescherming tegen insecten tussen de melkingen door. De kaas wordt traditioneel gemaakt van rauwe koemelk maar tegenwoordig ook met gepasteuriseerde melk. De wrongel wordt gesneden, de wei verwijderd en vervolgens wordt de kaas in de vorm geperst. Hierna wordt er een aslaagje toegevoegd. 's Avonds als de koeien heel de dag gegeten hebben wordt er ook gemolken en de wrongel van deze melk komt op de aslaag. De kaas van de avondmelk is veel sterker van smaak en smaakt meer naar noten. Vervolgens gaat de kaas in de pers en gaat hij 2 à 3 maanden in een koude ruimte rijpen. De kaas krijgt een rode korst. Kenmerkend is de zwarte ader die door de kaas loopt. Qua smaak doet deze ader niet veel. Morbier heeft in 1998 het AOC-keurmerk gekregen. Dit houdt in dat de kaas ook alleen gemaakt mag worden van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi, gras en kruiden uit de Jura.
Feta
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig. Heerlijk in salades, maar ook goed te gebruiken als smeltkaas. Deze echte Feta komt uit Griekenland. Dit is het enige land waar Feta geproduceerd mag worden. Het draagt daarom ook een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De schapen grazen in het wild en eten diverse grassoorten, kruiden en struiken. Bij de bereiding worden geen conserveringsmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. Feta is spierwit van kleur en wordt met pekelwater verpakt. De smaak van echte Feta is rijk, fris zurig. Echte Feta wordt gemaakt voor 80% uit schapenmelk en voor 20% uit geitenmelk.
Vijgen
Turkse Vijgen zijn gedroogde vijgen met een smakelijke bite en vele gezonde eigenschappen. Ze bevatten verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook door de yoghurt of kwark smaken de Turkse Vijgen van verrukkelijk. Daarnaast kun je deze vijgen ook prima als snack tussendoor nemen. De zoete smaak van de vijgen zorgt ervoor dat ook kinderen deze snack erg lekker vinden.
De Spaanse vijg is ook wel bekend onder de namen babyvijgen, snoepvijgen of borrel vijgen. De Spaanse vijg is wat kleiner dan de Turkse vijg en wordt bestrooid met een laagje meel zodat de vijg niet plakkerig is. De Spaanse baby vijgen zijn lekker om uit het vuistje te eten. Maar ook op een kaasplankje mag deze ledkkernij niet ontbreken. De Spaanse vijg bevat kalium, calcium, ijzer, mangaan, en magnesium. De kalium die de Spaanse vijg bevat heeft een positieve werking op onze hartslag en bloeddruk doordat het eten van de vijg deze op pijl houd. Ook zorgt kalium ervoor dat onze bloedsuikerspiegel minder schommelt waardoor het eten van vijgen de suikerspiegel op pijl houd. Het calcium versterkt onze botten en verkleint de kans op botontkalking. De Spaanse baby vijg wel over veel natuurlijke suikers. Dit geeft ons lichaam direct een energieboost. Maar bij een dieet wordt er aangeraden om niet teveel vijgen te eten.