Advertorial Winkels

Nieuwkoopse Lekkernijen van de maand april

Iedere maand lichten wij de nieuwste lekkernijen van de Nieuwkoopse Lekkernij uit! Wat kun je deze maand verwachten? Check het hier!

Graskaas

Het is voorjaar. Het gras begint weer te groeien en dat betekent dat de koeien weer naar buiten mogen. Veel kaasliefhebbers kijken ieder jaar reikhalzend uit naar dit moment, want dit betekent dat de volle romige graskaas er weer aan komt. Het voer van de koeien is mede bepalend voor de smaak van de kaas. In de winter eten veel koeien kuilgras aanvullend met bijvoorbeeld voederbiet en ruwvoer. Omdat de koeien in het voorjaar weer vers gras kunnen grazen in de wei geeft dit een andere smaak die voor veel liefhebbers als ware traktatie wordt gezien! Bovendien bevat gras caroteen en dat geeft een extra gele kleur aan de kaas.

Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer de wei in gaan. De kaas krijgt zijn zachte smeuïge smaak doordat de koeien het jonge verse voorjaarsgras eten. Wat de koeien eten is één van de factoren die de smaak van de kaas beïnvloedt. Graskaas is jonge kaas en heeft hiermee een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken. Het unieke van graskaas is dat deze een eigen volle en romige smaak heeft en wordt hierdoor als een echte delicatesse gezien in het voorjaar. Nog 2 weken en dan is de graskaas volop verkrijgbaar.

Passendale Classic

In 1978 ontwikkelden de kaasmakers van Passendale dankzij hun unieke kennis en ervaring een totaal nieuwe kaas in de vorm van een traditioneel boerenbrood. Het vakmanschap om deze authentieke kaas te maken wordt al decennialang doorgegeven en staat garant voor de kwaliteit en smaak. Passendale is herkenbaar aan zijn goudgele kleur in zijn natuurlijke witte korst met een een milde en fruitige smaak. Dankzij zijn luchtige textuur met de kleine, typische gaatjes is de kaas licht en smeuïg. Passendale is het perfecte tussendoor hapje, geeft klasse aan het aperitiefmoment en tovert als broodbeleg elke broodmaaltijd om tot een speciaal moment. Qua combinatie past hij perfect bij een glaasje Chardonnay, een trappistenbier, een lekkere witbier.

Pecannoten

De pecannoot groeit voornamelijk in het zuiden van Noord-Amerika en is, zoals je aan de vorm kunt zien, een ver familielid van de walnoot. Het duurde een behoorlijke periode voordat de pecannoot zijn huidige naam kreeg. In de zestiende eeuw werd de pecannoot veel door de indianen gegeten. De boom groeide in het wild en er bestond nog geen naam voor de noot. De Spanjaarden noemden het ‘een soort walnoot.’ Vervolgens maakten de Fransen er ‘la pacanière’ van. Hieruit is uiteindelijk de naam pecannoot ontstaan. De pecannoot wordt van november tot en met januari geoogst. Net als de andere notensoorten, heeft de pecannotenboom een tweejarige cyclus met om het jaar een grote oogst.

De pecannoot bevat veel zink en vitamine B1. Een handje pecannoten (25 g) bevat minstens 20% van hoeveelheid zink die dagelijks wordt aanbevolen te eten. Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw van eiwitten en bij het herstellen en vernieuwen van weefsel. Ook bevat een handje pecannoten 25 g) minstens 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 dat een belangrijke rol speelt bij de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine wordt gebruikt om koolhydraten  uit ons voedsel te halen en om te zetten in energie. Daarnaast zorgt vitamine B1 voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Benieuwd naar deze en alle andere lekkernijen? Neem vooral eens een kijkje bij de Nieuwkoopse Lekkernij aan de Dorpsstraat 85.


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen gisteren 13:06

Prikkelverwerking bij prematuren/couveusekinderen

Kinderen die te vroeg geboren worden, maken vaak allerlei toeters en bellen mee in het ziekenhuis. Veelal belanden ze in de couveuse om het lichaam op kracht te laten komen. Heel goed voor de lichamelijke gezondheid, maar wat doet het nog meer met een pasgeboren baby?

Wonen en bouwen 12 mei 2021 15:49

Wonen op voormalige Ashram locatie

Het Ashram College Nieuwkoop is verhuisd naar een nieuwe locatie iets verderop en daarmee is een eerste fase van de ontwikkeling van dit gebied afgerond. De tweede fase kan nu van start. Allereerst gaat de gemeente het oude gebouw slopen en daarna maken ze het terrein bouwrijp om maximaal 65 woningen te kunnen realiseren. Er is grote behoefte aan betaalbare (huur)woningen dus is er de wens om op de voormalige schoollocatie appartementen te bouwen.

Advertorial Verkeer en vervoer 12 mei 2021 13:05

Toyota Van Ekris zet de moeders in het zonnetje!

In de week voorafgaand aan Moederdag heeft Toyota Van Ekris de vrouwen die hun Toyota brachten voor een onderhoudsbeurt, extra in het zonnetje gezet. “Het is leuk om in deze zogenaamde mannenwereld eens extra aandacht te geven aan de moeders/vrouwen”, vertelt Corné van Veen, vestigingsmanager Alphen aan den Rijn.