Nieuwkoop stapt over op slimme openbare verlichting

In 15 verschillende gemeenten in Zuid-Holland, waaronder onze gemeente, neemt Liander de komende weken een nieuw digitaal systeem in gebruik om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. Maar er zijn nog een aantal kastjes in onze gemeente die het oude besturingssysteem bevatten. Om die reden roept Liander hierbij de hulp in van de inwoners om mee te helpen oude kastjes op te sporen.

Op maandag 11 januari is Liander, samen met de inwoners van onze gemeente, begonnen met de laatste kastjes op te sporen en te vervangen. ‘’Op plaatsen waar nog oude schakelkastjes aanwezig zijn, zal de straatverlichting overdag branden. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag gewoon uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden’’, aldus Liander.

Brandt bij jou de straatverlichting nog overdag? Geef dit dan door via de website van de gemeente, net als bij een normale storing in de straatverlichting. Liander krijgt via de gemeente de meldingen door. Vervolgens gaan de monteurs van Liander, op basis van deze meldingen, de laatste kastjes vervangen.

De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.

Wat gaat er veranderen?

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. ‘’Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden’’, aldus Liander. Met de nieuwe besturingskastjes kan de gemeente zelf de openbare verlichting besturen. ‘’Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.’’


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 15:29

Last van eczeem: Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Heb jij veel last van eczeem of ben je langdurig verkouden? En hoe komt dat dan? Waarom uiten problemen zich via de huid, longen of slijmvliezen? Hoe kan het dat mensen met huidproblemen langdurig verkouden zijn, en vaak ook een laag energie niveau hebben en/of chronische pijn?

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 14:50

Kogel is door de kerk: avondklok gaat zaterdag in

Na een kleine wijziging heeft de Tweede Kamer toch ingestemd met de avondklok. Vanaf zaterdag 23 januari is het tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends verboden om buiten te zijn. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn reageert.

Gemeente vandaag 10:02

Locatiekeuze IKC Langeraar

Ook in Langeraar komt een Integraal Kindcentrum (IKC). De gemeente heeft in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de meest geschikte locatie. Op basis van dit onderzoekt stelt het college de gemeenteraad voor om het IKC in Langeraar te bouwen op de huidige locatie van basisschool Aeresteijn.

Wonen en bouwen vandaag 08:30

De Zevensprong naar Kwiek

Het begin van 2021 betekende ook officieel het einde van gymnastiekvereniging De Zevensprong. De club is echter niet uit beeld verdwenen en sporten in Zevenhoven kan nog steeds. Buurclub SV Kwiek bracht uitkomst.