Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Omringd door familie heeft cliënt Maxime het (ver-)nieuwde konijnenhok op de kinderboerderij van Ipse de Bruggen geopend, door - wat meestal is voorbehouden aan de Koningin of andere hoogwaardigheidsbekleders - heel officieel een lintje door te knippen.

De gezellige bijeenkomst van familie, cliënten, vrijwilligers en andere belangstellenden ging samen met een eerbetoon aan de trouwe vrijwilliger Eef Zoetendaal (66), die al 12.5 jaar, gedurende tenminste 4 dagen per week, ’n handje helpt met allerlei hand- en spandiensten op de kinderboerderij. “Ik doe hier van alles: een hekje zetten, iets repareren en noem maar op."

Voor het verbouwen van het 2 jaar oude konijnenhok en bovendien het gehele buitenverblijf van de 8 konijnen te voorzien van een nieuw hekwerk, draaide hij zijn hand niet om… "Maar", geeft hij toe, "wel met hulp van ’de jongens van hier’, die vinden het mooi om te spitten, zand te kruien en hard te buffelen! Nu denk ik nog na over een overkapping voor het gereedschap en de kruiwagens, want die staan altijd in de regen en zon en daar knappen ze niet van op!”

De bouw van het nieuwe konijnenhok werd mede mogelijk gemaakt dankzij het feit dat de vader van Maxime, toen hij 60 werd, voor zijn verjaardag geen cadeau’s wilde, maar liever een financiële bijdrage, die hij heeft gedoneerd aan kinderboerderij de Schaapskooi. Opa en oma deden bovendien nog een extra bijdrage. “We moesten best lang denken, waar we het geld aan konden besteden", zegt Ipse-medewerker Marjolijn. "Maar omdat het konijn van Maxime hier ook zit, hebben we besloten om het gehele domein van de konijnen op te knappen."

Maxime, die zelf ’op’ de Viergang van Ipse de Bruggen woont, kreeg konijn Jeffrey van haar ouders, omdat tijdens de lockdown alle activiteiten van cliënten op de kinderboerderij werden stilgelegd. “Alle bewoners van de verschillende paviljoens werden in een zogenaamde ’woonbubble’ geplaatst, zodat contact met andere groepen  en mensen ’van buiten’ zoveel als mogelijk werd vermeden", zegt haar moeder. "Maar de hele dag (binnenshuis) knutselen en spelletjes doen is niets voor haar. Ze miste ’haar’ dieren zo erg dat we een tam konijn voor haar hebben meegebracht. Zij noemde hem direct naar haar broer Jeffrey.” Toch was de huisvesting op haar kamer niet ideaal en nu heeft Jeffrey gezelschap - weliswaar gecastreerd - van 7 vrouwtjes.

Kinderboerderij ’De Schaapskooi’ - op landgoed Ursula in Nieuwveen - herbergt, behalve konijnen, ook geiten en schapen, pony’s, kippen, eenden en cavia’s. De dieren worden dagelijks, verzorgd - in de vorm van dagbesteding - door bewoners van Ipse de Bruggen, medewerkers van Ipse en 12 vrijwilligers. Ook voor Eef is het een vorm van dagbesteding. "Ik ging met pensioen… wat moet ik anders doen? Thuiszitten is niks voor mij!”

Loek Sassen


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.