Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Omringd door familie heeft cliënt Maxime het (ver-)nieuwde konijnenhok op de kinderboerderij van Ipse de Bruggen geopend, door - wat meestal is voorbehouden aan de Koningin of andere hoogwaardigheidsbekleders - heel officieel een lintje door te knippen.

De gezellige bijeenkomst van familie, cliënten, vrijwilligers en andere belangstellenden ging samen met een eerbetoon aan de trouwe vrijwilliger Eef Zoetendaal (66), die al 12.5 jaar, gedurende tenminste 4 dagen per week, ’n handje helpt met allerlei hand- en spandiensten op de kinderboerderij. “Ik doe hier van alles: een hekje zetten, iets repareren en noem maar op."

Voor het verbouwen van het 2 jaar oude konijnenhok en bovendien het gehele buitenverblijf van de 8 konijnen te voorzien van een nieuw hekwerk, draaide hij zijn hand niet om… "Maar", geeft hij toe, "wel met hulp van ’de jongens van hier’, die vinden het mooi om te spitten, zand te kruien en hard te buffelen! Nu denk ik nog na over een overkapping voor het gereedschap en de kruiwagens, want die staan altijd in de regen en zon en daar knappen ze niet van op!”

De bouw van het nieuwe konijnenhok werd mede mogelijk gemaakt dankzij het feit dat de vader van Maxime, toen hij 60 werd, voor zijn verjaardag geen cadeau’s wilde, maar liever een financiële bijdrage, die hij heeft gedoneerd aan kinderboerderij de Schaapskooi. Opa en oma deden bovendien nog een extra bijdrage. “We moesten best lang denken, waar we het geld aan konden besteden", zegt Ipse-medewerker Marjolijn. "Maar omdat het konijn van Maxime hier ook zit, hebben we besloten om het gehele domein van de konijnen op te knappen."

Maxime, die zelf ’op’ de Viergang van Ipse de Bruggen woont, kreeg konijn Jeffrey van haar ouders, omdat tijdens de lockdown alle activiteiten van cliënten op de kinderboerderij werden stilgelegd. “Alle bewoners van de verschillende paviljoens werden in een zogenaamde ’woonbubble’ geplaatst, zodat contact met andere groepen  en mensen ’van buiten’ zoveel als mogelijk werd vermeden", zegt haar moeder. "Maar de hele dag (binnenshuis) knutselen en spelletjes doen is niets voor haar. Ze miste ’haar’ dieren zo erg dat we een tam konijn voor haar hebben meegebracht. Zij noemde hem direct naar haar broer Jeffrey.” Toch was de huisvesting op haar kamer niet ideaal en nu heeft Jeffrey gezelschap - weliswaar gecastreerd - van 7 vrouwtjes.

Kinderboerderij ’De Schaapskooi’ - op landgoed Ursula in Nieuwveen - herbergt, behalve konijnen, ook geiten en schapen, pony’s, kippen, eenden en cavia’s. De dieren worden dagelijks, verzorgd - in de vorm van dagbesteding - door bewoners van Ipse de Bruggen, medewerkers van Ipse en 12 vrijwilligers. Ook voor Eef is het een vorm van dagbesteding. "Ik ging met pensioen… wat moet ik anders doen? Thuiszitten is niks voor mij!”

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...