Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Nieuw konijnenhok op de Schaapskooi officieel geopend

Omringd door familie heeft cliënt Maxime het (ver-)nieuwde konijnenhok op de kinderboerderij van Ipse de Bruggen geopend, door - wat meestal is voorbehouden aan de Koningin of andere hoogwaardigheidsbekleders - heel officieel een lintje door te knippen.

De gezellige bijeenkomst van familie, cliënten, vrijwilligers en andere belangstellenden ging samen met een eerbetoon aan de trouwe vrijwilliger Eef Zoetendaal (66), die al 12.5 jaar, gedurende tenminste 4 dagen per week, ’n handje helpt met allerlei hand- en spandiensten op de kinderboerderij. “Ik doe hier van alles: een hekje zetten, iets repareren en noem maar op."

Voor het verbouwen van het 2 jaar oude konijnenhok en bovendien het gehele buitenverblijf van de 8 konijnen te voorzien van een nieuw hekwerk, draaide hij zijn hand niet om… "Maar", geeft hij toe, "wel met hulp van ’de jongens van hier’, die vinden het mooi om te spitten, zand te kruien en hard te buffelen! Nu denk ik nog na over een overkapping voor het gereedschap en de kruiwagens, want die staan altijd in de regen en zon en daar knappen ze niet van op!”

De bouw van het nieuwe konijnenhok werd mede mogelijk gemaakt dankzij het feit dat de vader van Maxime, toen hij 60 werd, voor zijn verjaardag geen cadeau’s wilde, maar liever een financiële bijdrage, die hij heeft gedoneerd aan kinderboerderij de Schaapskooi. Opa en oma deden bovendien nog een extra bijdrage. “We moesten best lang denken, waar we het geld aan konden besteden", zegt Ipse-medewerker Marjolijn. "Maar omdat het konijn van Maxime hier ook zit, hebben we besloten om het gehele domein van de konijnen op te knappen."

Maxime, die zelf ’op’ de Viergang van Ipse de Bruggen woont, kreeg konijn Jeffrey van haar ouders, omdat tijdens de lockdown alle activiteiten van cliënten op de kinderboerderij werden stilgelegd. “Alle bewoners van de verschillende paviljoens werden in een zogenaamde ’woonbubble’ geplaatst, zodat contact met andere groepen  en mensen ’van buiten’ zoveel als mogelijk werd vermeden", zegt haar moeder. "Maar de hele dag (binnenshuis) knutselen en spelletjes doen is niets voor haar. Ze miste ’haar’ dieren zo erg dat we een tam konijn voor haar hebben meegebracht. Zij noemde hem direct naar haar broer Jeffrey.” Toch was de huisvesting op haar kamer niet ideaal en nu heeft Jeffrey gezelschap - weliswaar gecastreerd - van 7 vrouwtjes.

Kinderboerderij ’De Schaapskooi’ - op landgoed Ursula in Nieuwveen - herbergt, behalve konijnen, ook geiten en schapen, pony’s, kippen, eenden en cavia’s. De dieren worden dagelijks, verzorgd - in de vorm van dagbesteding - door bewoners van Ipse de Bruggen, medewerkers van Ipse en 12 vrijwilligers. Ook voor Eef is het een vorm van dagbesteding. "Ik ging met pensioen… wat moet ik anders doen? Thuiszitten is niks voor mij!”

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.