Rabobank Groene Hart Noord
Advertorial Maatschappij

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

“Het idee van de ‘geefkringen’ komt oorspronkelijk uit Amerika”, vertelt Edwin ten Brink, bestuurslid van de Coöperatiekring Leiden-Haaglanden en sociaal betrokken ondernemer in het Alphense. “De Coöperatiekring is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Iedereen die zich betrokken voelt bij de regio kan lid worden van de kring. Particulieren, maar ook bedrijven. Elk lid van de Coöperatiekring dat minimaal € 1.000 inlegt, krijgt één stem. Daarmee kan hij of zij stemmen op één van de door het bestuur geselecteerde projecten. Welk project ondersteund gaat worden, wordt dus via een stemproces bepaald.”

Voor die ondersteuning komen volgens Ten Brink diverse projecten in aanmerking. “Denk aan extra taallessen of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand, coaching van ouders om de ouderbetrokkenheid bij het onderwijs van hun kind te vergroten of laptops voor kinderen uit gezinnen die rond moeten komen van een minimum inkomen. Er wordt dus een concrete groep geholpen op een hele concrete manier. Daarmee wil de Coöperatiekring bijdragen aan een kansrijk toekomstperspectief voor alle kinderen in onze regio.”

“Rabobank heeft het initiatief genomen voor de Coöperatiekring en daarmee een kickstartende en faciliterende rol. Bij de keuzes voor projecten opereert de stichting onafhankelijk”, vertelt Simone Offers, directeur Private Banking bij Rabobank. “Dit past bij de coöperatieve gedachte van onze bank. Wij streven ook als bank naar het bevorderen van brede welvaart in onze regio. Aanpak van kansengelijkheid is daarbij essentieel.”

Volgens Offers is de Coöperatiekring ‘een simpele manier om iets goeds te doen in je eigen omgeving’. “We weten dat 1 op de 8 kinderen in armoede leeft. Dat betekent een valse start in de jeugd. Vanuit dat besef betrekken we graag ook Rabobank-klanten bij de Coöperatiekring. We brengen de kring daarom de komende tijd onder de aandacht van ons netwerk en onze klanten. We willen ook hen enthousiasmeren om donateur te worden.”

Door middel van de Coöperatiekring kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan het vergroten van kansengelijkheid voor kinderen dichtbij huis, besluit Offers. “En dat is van wezenlijk belang. Want ieder kind moet zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.”


Meer nieuws

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”

Maatschappij 27 mrt. 2024 09:57

Initiatief ’Langeraar fietst op tegen kanker’ krijgt opvolging

Sportcentrum Nieuwkoop (Nieuwveenseweg 39a) organiseert op vrijdag 5 april een zogenoemde ’Spinning Marathon’. Doel is om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het team van Richard Servaas (team 2), één van de drie teams die op 6 juni meedoen aan Alpe d’Huzes, hèt sportieve evenement in Frankrijk om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.