Pixabay
Advertorial Voor Kinderen

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Als kinderen een negatief zelfbeeld hebben, dan ligt zwaarmoedigheid op de loer. Ze vinden dat ze niets kunnen en nergens goed voor zijn. Dit kan ver gaan, tot depressieve gedachten aan toe. Het is belangrijk tijdig in te grijpen en kinderen weer een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen. Dit kan een intensief traject zijn: oude patronen zijn immers ingeslepen. Voorafgaand aan behandeling voor problemen met het zelfbeeld is soms onderzoek nodig. Met onderzoek wordt dan getracht een verklaring te vinden voor het negatieve zelfbeeld.

Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld? En zou je willen dat jouw kind een beter gevoel krijgt over zijn/haar eigen kunnen en zijn? De Praktijk4Kids kan je helpen. Er kan onderzoek worden gedaan naar de oorzaak en/of behandeling worden gegeven gericht op het zelfbeeld.

Ook kun je alvast aan de slag gaan met onderstaande tips, die direct toe te passen zijn:

  1. Houd een positief dagboekje bij, waarin je samen met je kind opschrijft wat er goed ging die dag.
  2. Koppel kwaliteiten aan dingen die goed gaan, bijvoorbeeld: ‘’Lief dat je hebt geholpen met koken, ik vind je erg behulpzaam’’.
  3. Onderneem activiteiten waarbij je kind succeservaringen op kan doen (iets wat hij/zij leuk is of waar hij/zij goed in is) of ontdek nieuwe hobby’s/activiteiten.
  4. Heb aandacht voor een groeimindset, waarbij je fouten labelt als leermomenten en meer aandacht hebt voor het proces dan voor de uitkomst.
  5. Schrijf (samen met je kind) op welke kwaliteiten hij/zij heeft en maak hier eventueel leuke kaartjes van die je kind bij zich kan houden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor behandeling of onderzoek? Neem vrijblijvend contact op met karin@depraktijk4kids.nl of met 0172-425425. Je kunt ook een kijkje nemen op https://www.depraktijk4kids.nl/onderzoek-en-behandeling-naar-zelfbeeld-bij-kinderen/.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.