Ruud van Eijk

Mijn Club: Zwemvereniging de Plas, een spetterende vereniging

“Het was Teun Edelman, destijds bedrijfsleider van zwembad de Wel, die in 1979 zwemvereniging de Plas heeft opgericht”, zegt Emil Hoogstad (39), voorzitter van de zwemclub.

“Ik heb destijds al mijn diploma’s gehaald: A,B,C - en ook m’n sterdiploma. Ik had de smaak te pakken, werd wedstrijdzwemmer en ging later ook op polo met een groepje vrienden. Dat kan allemaal bij De Plas: waterpolo (ook voor de jeugd), wedstrijdzwemmen, trim-, triatlon- en conditiezwemmen.”

Emil vervolgt: “Maar we organiseren ook een zwemkamp en de Zwem4Daagse voor jong en oud: een leuk evenement, waarbij het niet alleen gaat over het zwemmen van een minimumafstand (afhankelijk van leeftijd), maar er zijn dan ook heel wat sportieve en vrolijke activiteiten op en om het water en buiten op het veld. Dat brengt ieder jaar wel wat nieuwe gezichten naar het zwembad; sommigen ontdekken dan de zwemsport en willen lid worden; nieuwe leden zijn sowieso altijd welkom. Zij kunnen altijd een keer vrijblijvend komen kijken om te ontdekken of De Plas iets voor hen zou zijn: gezond bewegen in het water en niet seizoensgebonden!”

Gewoonlijk doen ze alles natuurlijk in de Wel, maar de triatleten en conditiezwemmers gaan, als de watertemperatuur het toelaat, ook wel in de Nieuwkoopse Plassen. “Dan gaan zij er bij Tijsterman of strand Zomer in en zwemmen naar de overkant. Behalve de prestatie is voor deze groep zwemmers de vriendschap en vooral ook het sociale gehalte in de groep een belangrijke factor”, zegt Emil.

“We vormen het bestuur op dit moment met vijf personen, waarbij verschillende afdelingen in het bestuur vertegenwoordigd zijn: polo, wedstrijdzwemmen en jeugdzaken. Bovendien hebben we gelukkig heel wat vrijwilligers: als trainer, ’klokkers’, als jurylid, maar ook als scheidsrechter bij polo enzovoorts.”

Door alle coronabeperkingen zijn de verhoudingen binnen de vereniging eigenlijk alleen maar beter geworden. “We hadden samen een enorme drive om, binnen de grenzen - veel kon toen niet - toch zoveel mogelijk te kunnen organiseren en door te laten gaan; zo hebben we buiten op de ligweide getraind, maar ook in zwembad Aarweide.”

In september besluit de gemeenteraad over de toekomst van het zwembad. “Wij hopen in Nieuwkoop te kunnen blijven, omdat de meeste van onze leden ook in Nieuwkoop wonen. En wat ons betreft mag de watertemperatuur standaard op max. 26 graden - nu is het meestal 30 graden - maar of andere gebruikers daar ook blij mee zijn…?” Ondergetekende in ieder geval niet!

De volgende

In de serie ’Mijn Club’ geeft de geïnterviewde de volgende beurt aan een collega-vereniging binnen gemeente Nieuwkoop. We blijven vooralsnog in de hoek van lopers en zwemmers in Nieuwkoop. Emil: “Ik was ook bestuurslid van Stichting Triathlon Nieuwkoop en geef daarom de beurt aan Arjan Baas, die daarvan de voorzitter is.”

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Werken gisteren 13:12

Bibliotheek Rijn en Venen is op zoek naar jou

Wil jij jouw plezier in voorlezen overbrengen op kinderen en hun ouders? Heeft het werken met DigiD geen geheimen meer voor jou? Of geef je jouw kennis van techniek graag spelenderwijs door aan de jongere generatie? Word dan vrijwilliger bij Bibliotheek Rijn en Venen. 

Dieren gisteren 11:03

Dierendag bij Ipse de Bruggen

Schapen en geiten gaan genieten van feestelijke brunch. Op zaterdag 1 oktober viert  kinderboerderij de Schaapskooi haar jaarlijkse dierenverwendag.

Overige 23 sep. 2022 11:59

Unieke expositie fotoboeken van Nieuwkoop en Noorden

Het Historisch Genootschap Nieuwkoop en omstreken brengt het verleden tot leven en organiseert een unieke expositie in de Loopstal op het terrein van De Zevensprong aan de Noordenseweg. 

Advertorial Overige 22 sep. 2022 14:18

Castellum breidt aanbod Theater met Tolk uit

Zaterdag 24 september is het Internationale Dag van de Gebarentaal. Een perfect moment om bekend te maken dat het aanbod van theatervoorstellingen met gebarentolk in seizoen 22/23 is uitgebreid. 

Blog Opinie 21 sep. 2022 14:19

Handelen of wandelen?

Ik heb het er al vaker over gehad; met familie moet je wandelen en niet handelen. Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan.