Ingezonden

Mijn Club: WSV Noord-Zuid

Als voorzitter Otto Groen uit de rubber-rescue-boot stapt, steekt hij gelijk ’van wal’: “Het is niet alléén zeilen, wat we hier doen. We organiseren ook viswedstrijden en puzzeltochten met motorboten. En we hebben ieder jaar zo’n 30 kinderen in de jeugdopleiding.”

Hij vervolgt: “Zij hebben daarbij een hoop lol, waarbij ook nieuwe vriendschappen ontstaan. De jongsten beginnen meestal in zwembad de Wel om spelenderwijs met een zeilbootje om te leren gaan. Meestal worden zij na de opleiding ook lid; sommigen haken weer af, als zij 18 worden, maar komen dan na hun studie toch vaak weer terug.”

“We hebben nu 250 leden, die bijna allemaal nog graag actief meedoen aan onze zeilactiviteiten en -wedstrijden. Het aantal leden loopt wel iets terug door de vergrijzing. Wèl organiseren we ieder jaar ’de oude garde’. Voorwaarde voor deelname is dan dat de totale leeftijd van de stuurman plus bemanning 90+ moet zijn. Gezelligheid en verzorging van de inwendige mens staat voorop, maar op het water wordt een sportieve strijd geleverd. Deelnemers varen dan in een standaard uitgeruste huurboot van Tijsterman.”

Maar natuurlijk zijn er ook zeilwedstrijden onder auspiciën van de verschillende klasse-organisaties: Optimist, 16-m2, O-jol, Lasers en nog andere. “Díe wedstrijden zijn voor iedereen: van jong tot oud, voor leden en niet-leden, vaak afkomstig uit de regio rondom Nieuwkoop, maar soms ook uit Friesland of zelfs het buitenland. Deelnemers brengen hun eigen boot mee, die zonodig met de kraan van Tijsterman in jachthaven Plaszicht wordt getild.”

Otto Groen: “Gedurende het zeilseizoen organiseren we om de twee weken onderlinge wedstrijden, waarbij competitie en passie voor de sport op het water voorafgaan aan de gezelligheid op het terras en in ons clubhuis. In 2020 bestond onze vereniging 85 jaar, dus we zijn hard op weg naar ’t 100-jarig bestaan. Zeilen doen we vooral op de Noordeinderplas, De Zuidplas is kleiner en daarom beter geschikt voor surfen, foiling en suppen.”

Zelf zeilt Otto Groen al sinds zijn 15e in Nieuwkoop. “Wij woonden in Woerden, maar m’n ouders hadden hier ook een woonark. Nu woon ik in Arnhem. Mijn boot staat op een trailer, zodat ik ook gemakkelijk aan wedstrijden elders in het land (of buitenland) kan deelnemen.”

“Ons jaarlijks hoogtepunt is de VeenbonkenCup, een zeilwedstrijd voor 16 kwadraat-boten, zo genoemd naar afmeting van het zeil, die met name geschikt is om te zeilen op kleine plassen, waartoe ook de Noordeinderplas kan worden gerekend. Dan gaat het om de felbegeerde wisselprijs: een glazen vaas met een bonk gedroogd veen. Aan de wedstrijd, verdeeld over twee dagen en bestaande uit 6 onderdelen, doen zo’n 35 zeilers mee, afkomstig uit binnen- en buitenland.”

“Een bijzondere discipline in de zeilsport is het ijszeilen; ik ben ook lid van ijszeilvereniging Nieuwkoop”, zegt Otto. Daar wil ik meer van weten, dus gaan we op zoek naar de voorzitter Leendert Lekkerkerk.


Meer nieuws

Calamiteiten 25 nov. 2022 15:27

Auto gestolen in Nieuwveen

In Nieuwveen is in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 november een auto gestolen.

Natuur en recreatie 24 nov. 2022 13:05

Smienten massaal terug naar de Nieuwkoopse Plassen

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten ziet eindelijk grote groepen smienten terugkeren naar zijn natuurgebied. “Ze zijn echt weken later dan normaal, waarschijnlijk vanwege het warme najaar”, concludeert de boswachter van de Nieuwkoopse Plassen. “Nu het gefluit weer te horen is in het gebied, mag van mij de winter beginnen!”

Advertorial Winkels 23 nov. 2022 15:38

Alleen deze week nog tot 20% korting bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Is je matras aan vervanging toe? Is de levensduur van je boxspring nu echt voorbij? En/of ligt je kussen niet meer lekker? Loop dan eens binnen bij Dutch Dream in Ter Aar. Hier krijg je nu namelijk op alles waar je op slaapt tot wel 20% korting!

Mijn Club 23 nov. 2022 10:13

DN-IJszeilvereniging Nieuwkoop

“Maar we zijn geen échte vereniging zoals de meeste anderen: met bijbehorend clubgevoel en gezelligheid vóór, tijdens en na onze activiteiten", zegt voorzitter Leendert Lekkerkerker (69). "Wij zijn eigenlijk opgericht, omdat je in Nieuwkoop - als enige gemeente in Nederland - een vergunning nodig hebt om te mogen ijszeilen."

Advertorial Gezondheid en welzijn 22 nov. 2022 10:27

Meer energie en rust door het coaching traject van Jworxout

Moeilijk in slaap komen doordat het chaos is in je hoofd? Jworxout leert jou hoe jij een lichaam kan creëren die vóór je werkt en niet tegen. Je neemt de klachten voor lief, omdat je niet weet hoe je hieruit moet komen. Door deel te nemen aan een van de coaching trajecten van Jworxout, breng je alle zes domeinen weer in balans.