Ingezonden

Mijn Club: WSV Noord-Zuid

Als voorzitter Otto Groen uit de rubber-rescue-boot stapt, steekt hij gelijk ’van wal’: “Het is niet alléén zeilen, wat we hier doen. We organiseren ook viswedstrijden en puzzeltochten met motorboten. En we hebben ieder jaar zo’n 30 kinderen in de jeugdopleiding.”

Hij vervolgt: “Zij hebben daarbij een hoop lol, waarbij ook nieuwe vriendschappen ontstaan. De jongsten beginnen meestal in zwembad de Wel om spelenderwijs met een zeilbootje om te leren gaan. Meestal worden zij na de opleiding ook lid; sommigen haken weer af, als zij 18 worden, maar komen dan na hun studie toch vaak weer terug.”

“We hebben nu 250 leden, die bijna allemaal nog graag actief meedoen aan onze zeilactiviteiten en -wedstrijden. Het aantal leden loopt wel iets terug door de vergrijzing. Wèl organiseren we ieder jaar ’de oude garde’. Voorwaarde voor deelname is dan dat de totale leeftijd van de stuurman plus bemanning 90+ moet zijn. Gezelligheid en verzorging van de inwendige mens staat voorop, maar op het water wordt een sportieve strijd geleverd. Deelnemers varen dan in een standaard uitgeruste huurboot van Tijsterman.”

Maar natuurlijk zijn er ook zeilwedstrijden onder auspiciën van de verschillende klasse-organisaties: Optimist, 16-m2, O-jol, Lasers en nog andere. “Díe wedstrijden zijn voor iedereen: van jong tot oud, voor leden en niet-leden, vaak afkomstig uit de regio rondom Nieuwkoop, maar soms ook uit Friesland of zelfs het buitenland. Deelnemers brengen hun eigen boot mee, die zonodig met de kraan van Tijsterman in jachthaven Plaszicht wordt getild.”

Otto Groen: “Gedurende het zeilseizoen organiseren we om de twee weken onderlinge wedstrijden, waarbij competitie en passie voor de sport op het water voorafgaan aan de gezelligheid op het terras en in ons clubhuis. In 2020 bestond onze vereniging 85 jaar, dus we zijn hard op weg naar ’t 100-jarig bestaan. Zeilen doen we vooral op de Noordeinderplas, De Zuidplas is kleiner en daarom beter geschikt voor surfen, foiling en suppen.”

Zelf zeilt Otto Groen al sinds zijn 15e in Nieuwkoop. “Wij woonden in Woerden, maar m’n ouders hadden hier ook een woonark. Nu woon ik in Arnhem. Mijn boot staat op een trailer, zodat ik ook gemakkelijk aan wedstrijden elders in het land (of buitenland) kan deelnemen.”

“Ons jaarlijks hoogtepunt is de VeenbonkenCup, een zeilwedstrijd voor 16 kwadraat-boten, zo genoemd naar afmeting van het zeil, die met name geschikt is om te zeilen op kleine plassen, waartoe ook de Noordeinderplas kan worden gerekend. Dan gaat het om de felbegeerde wisselprijs: een glazen vaas met een bonk gedroogd veen. Aan de wedstrijd, verdeeld over twee dagen en bestaande uit 6 onderdelen, doen zo’n 35 zeilers mee, afkomstig uit binnen- en buitenland.”

“Een bijzondere discipline in de zeilsport is het ijszeilen; ik ben ook lid van ijszeilvereniging Nieuwkoop”, zegt Otto. Daar wil ik meer van weten, dus gaan we op zoek naar de voorzitter Leendert Lekkerkerk.


Meer nieuws

Cultuur 10 dec. 2023 12:17

Wordt Nederland preutser? Ontdek het zelf in de expositie BLOOTGEWOON-2

Vanwege het overweldigende succes van vorig jaar heeft de Modeltekengroep Nieuwkoop gemeend dit jaar een vervolgexpositie te maken met als titel BLOOTGEWOON-2. Heeft u vorig jaar gemist, kom dan nu kijken in de herkansing. En was u vorig jaar wel van de partij? Kom dan ook want er is weer veel nieuws te zien en te beleven.

Rechtszaak 9 dec. 2023 14:34

Gemeente Nieuwkoop zet beroep tegen natuurvergunning Schiphol door

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten het beroep tegen de natuurvergunning van Schiphol voort te zetten. Schiphol kreeg de vergunning in september. De raad ziet dat er voldoende juridische gebreken zijn om de vergunning aan te vechten.

Maatschappij 8 dec. 2023 10:40

Kerstmarkt bij Ipse de Bruggen Nieuwveen

Niet vergeten: Op donderdag 14 december is de Kerstmarkt in tuincentrum de Olifant, achter op landgoed Ursula in Nieuwveen. “Klanten zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur, zegt dagbestedings-begeleider Joke Loos. “We verkopen van alles: kerststukjes, vogelvoerstukken, insectenhotels en nog véél meer. En alles zelf gemaakt door onze cliënten: vriendelijk geprijsd en van alles bestaat er maar één!”

Muziek 7 dec. 2023 13:25

Kerstsamenzang op zondag 17 december

“Ja, we mogen weer: op zondagmiddag om 15:00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar!” zegt Louis Hoogervorst, lid van de werkgroep Kerstsamenzang, bestaande uit vertegenwoordigers van de hervormde-, gereformeerde- en katholieke kerk. “We kregen vorig jaar zoveel leuke reacties; veel oudere mensen blijken liever overdag nog op pad te gaan, dan in het donker en er waren trouwens ook heel wat gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat het overdag is, zorgen we tòch dat de kerk sfeervol wordt verlicht.”

Dieren 6 dec. 2023 21:57

Honden mogen weer los in deel park Buytenwech

Honden mogen weer loslopen in het noordelijke deel van park Buytenwech in Nieuwkoop. De gemeente had eerder bepaald dat dit niet meer mocht na meldingen van bezorgde inwoners over de combinatie loslopende honden en spelende kinderen. De gemeente draait dit besluit nu terug.