Ingezonden

Mijn Club: WSV Noord-Zuid

Als voorzitter Otto Groen uit de rubber-rescue-boot stapt, steekt hij gelijk ’van wal’: “Het is niet alléén zeilen, wat we hier doen. We organiseren ook viswedstrijden en puzzeltochten met motorboten. En we hebben ieder jaar zo’n 30 kinderen in de jeugdopleiding.”

Hij vervolgt: “Zij hebben daarbij een hoop lol, waarbij ook nieuwe vriendschappen ontstaan. De jongsten beginnen meestal in zwembad de Wel om spelenderwijs met een zeilbootje om te leren gaan. Meestal worden zij na de opleiding ook lid; sommigen haken weer af, als zij 18 worden, maar komen dan na hun studie toch vaak weer terug.”

“We hebben nu 250 leden, die bijna allemaal nog graag actief meedoen aan onze zeilactiviteiten en -wedstrijden. Het aantal leden loopt wel iets terug door de vergrijzing. Wèl organiseren we ieder jaar ’de oude garde’. Voorwaarde voor deelname is dan dat de totale leeftijd van de stuurman plus bemanning 90+ moet zijn. Gezelligheid en verzorging van de inwendige mens staat voorop, maar op het water wordt een sportieve strijd geleverd. Deelnemers varen dan in een standaard uitgeruste huurboot van Tijsterman.”

Maar natuurlijk zijn er ook zeilwedstrijden onder auspiciën van de verschillende klasse-organisaties: Optimist, 16-m2, O-jol, Lasers en nog andere. “Díe wedstrijden zijn voor iedereen: van jong tot oud, voor leden en niet-leden, vaak afkomstig uit de regio rondom Nieuwkoop, maar soms ook uit Friesland of zelfs het buitenland. Deelnemers brengen hun eigen boot mee, die zonodig met de kraan van Tijsterman in jachthaven Plaszicht wordt getild.”

Otto Groen: “Gedurende het zeilseizoen organiseren we om de twee weken onderlinge wedstrijden, waarbij competitie en passie voor de sport op het water voorafgaan aan de gezelligheid op het terras en in ons clubhuis. In 2020 bestond onze vereniging 85 jaar, dus we zijn hard op weg naar ’t 100-jarig bestaan. Zeilen doen we vooral op de Noordeinderplas, De Zuidplas is kleiner en daarom beter geschikt voor surfen, foiling en suppen.”

Zelf zeilt Otto Groen al sinds zijn 15e in Nieuwkoop. “Wij woonden in Woerden, maar m’n ouders hadden hier ook een woonark. Nu woon ik in Arnhem. Mijn boot staat op een trailer, zodat ik ook gemakkelijk aan wedstrijden elders in het land (of buitenland) kan deelnemen.”

“Ons jaarlijks hoogtepunt is de VeenbonkenCup, een zeilwedstrijd voor 16 kwadraat-boten, zo genoemd naar afmeting van het zeil, die met name geschikt is om te zeilen op kleine plassen, waartoe ook de Noordeinderplas kan worden gerekend. Dan gaat het om de felbegeerde wisselprijs: een glazen vaas met een bonk gedroogd veen. Aan de wedstrijd, verdeeld over twee dagen en bestaande uit 6 onderdelen, doen zo’n 35 zeilers mee, afkomstig uit binnen- en buitenland.”

“Een bijzondere discipline in de zeilsport is het ijszeilen; ik ben ook lid van ijszeilvereniging Nieuwkoop”, zegt Otto. Daar wil ik meer van weten, dus gaan we op zoek naar de voorzitter Leendert Lekkerkerk.


Meer nieuws

Sport gisteren 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten 18 apr. 2024 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog 18 apr. 2024 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport 18 apr. 2024 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...