Ingezonden

Mijn Club: WSV Noord-Zuid

Als voorzitter Otto Groen uit de rubber-rescue-boot stapt, steekt hij gelijk ’van wal’: “Het is niet alléén zeilen, wat we hier doen. We organiseren ook viswedstrijden en puzzeltochten met motorboten. En we hebben ieder jaar zo’n 30 kinderen in de jeugdopleiding.”

Hij vervolgt: “Zij hebben daarbij een hoop lol, waarbij ook nieuwe vriendschappen ontstaan. De jongsten beginnen meestal in zwembad de Wel om spelenderwijs met een zeilbootje om te leren gaan. Meestal worden zij na de opleiding ook lid; sommigen haken weer af, als zij 18 worden, maar komen dan na hun studie toch vaak weer terug.”

“We hebben nu 250 leden, die bijna allemaal nog graag actief meedoen aan onze zeilactiviteiten en -wedstrijden. Het aantal leden loopt wel iets terug door de vergrijzing. Wèl organiseren we ieder jaar ’de oude garde’. Voorwaarde voor deelname is dan dat de totale leeftijd van de stuurman plus bemanning 90+ moet zijn. Gezelligheid en verzorging van de inwendige mens staat voorop, maar op het water wordt een sportieve strijd geleverd. Deelnemers varen dan in een standaard uitgeruste huurboot van Tijsterman.”

Maar natuurlijk zijn er ook zeilwedstrijden onder auspiciën van de verschillende klasse-organisaties: Optimist, 16-m2, O-jol, Lasers en nog andere. “Díe wedstrijden zijn voor iedereen: van jong tot oud, voor leden en niet-leden, vaak afkomstig uit de regio rondom Nieuwkoop, maar soms ook uit Friesland of zelfs het buitenland. Deelnemers brengen hun eigen boot mee, die zonodig met de kraan van Tijsterman in jachthaven Plaszicht wordt getild.”

Otto Groen: “Gedurende het zeilseizoen organiseren we om de twee weken onderlinge wedstrijden, waarbij competitie en passie voor de sport op het water voorafgaan aan de gezelligheid op het terras en in ons clubhuis. In 2020 bestond onze vereniging 85 jaar, dus we zijn hard op weg naar ’t 100-jarig bestaan. Zeilen doen we vooral op de Noordeinderplas, De Zuidplas is kleiner en daarom beter geschikt voor surfen, foiling en suppen.”

Zelf zeilt Otto Groen al sinds zijn 15e in Nieuwkoop. “Wij woonden in Woerden, maar m’n ouders hadden hier ook een woonark. Nu woon ik in Arnhem. Mijn boot staat op een trailer, zodat ik ook gemakkelijk aan wedstrijden elders in het land (of buitenland) kan deelnemen.”

“Ons jaarlijks hoogtepunt is de VeenbonkenCup, een zeilwedstrijd voor 16 kwadraat-boten, zo genoemd naar afmeting van het zeil, die met name geschikt is om te zeilen op kleine plassen, waartoe ook de Noordeinderplas kan worden gerekend. Dan gaat het om de felbegeerde wisselprijs: een glazen vaas met een bonk gedroogd veen. Aan de wedstrijd, verdeeld over twee dagen en bestaande uit 6 onderdelen, doen zo’n 35 zeilers mee, afkomstig uit binnen- en buitenland.”

“Een bijzondere discipline in de zeilsport is het ijszeilen; ik ben ook lid van ijszeilvereniging Nieuwkoop”, zegt Otto. Daar wil ik meer van weten, dus gaan we op zoek naar de voorzitter Leendert Lekkerkerk.


Meer nieuws

Voor Kinderen gisteren 14:20

Coach4you Nieuwkoop zoekt dringend nieuwe coaches m/v

Coach4you werkt al op 22 plaatsen in Nederland, waaronder: Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem. Coach4you helpt kinderen die dat nodig hebben, als zij van basisonderwijs overstappen naar de brugklas in het voortgezet onderwijs.

Mijn Club 11 jun. 2024 14:59

Mijn Club: Stichting Historische Kring Liemeer

“Je vooraankondiging van dit stukje alsof het zou gaan over St Historische Kring Nieuwveen’ klopt niet", begint secretaris Frits Mesman. "Ooit werd St. Historische Kring Zevenhoven opgericht, toen de collectie bodemvondsten (scherven en aardewerk) van Dirk van den Bosch, die hij vond op zijn land aan de Kousweg, werd tentoongesteld in de toenmalige RK Basisschool Johannes de Doper."

Politie 11 jun. 2024 12:54

Opnieuw babbeltruc, nu in Nieuwkoop

De politie waarschuwt voor babbeltrucs in Nieuwkoop. Eerder werden de oplichtingspraktijken al in Woubrugge en Leimuiden toegepast. Wijkagent Angelique roept op om ouders, ooms, tantes enzovoort te waarschuwen.

Natuur en recreatie 11 jun. 2024 08:46

Bijenoase in park Buytewech in Nieuwkoop

In Park Buytewech in Nieuwkoop is een gebied aangewezen welke mag worden omgetoverd tot een bijenoase. Een nieuwe plek waar wilde bijen, hommels, vlinders, andere insecten, amfibieën, vissen en andere (zoog-)dieren kunnen leven.

Gezondheid en welzijn 10 jun. 2024 13:06

Jong in beweging met diverse leuke activiteiten

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd van 10 tot en met 16 juni organiseren we vrijdag 14 juni 'Jong in Beweging'. Dit is een evenement voor alle jeugd (tot 23 jaar) in onze gemeente. 14 juni is er vanaf 15.00 uur van alles te doen bij Nicolaas Boys in Nieuwveen. Je kunt gamen, voetballen, springen, meewerken aan een groot spandoek en een speur-kleurtocht doen. Ook is er kinderyoga, een drumworkshop, bijen en vlinders knutselen, tekenen en kunst maken met tegeltjes. Voor de allerkleinsten is er een mini hindernisbaantje.