Mijn Club: Vogelvereniging ’t Sijsje Nieuwveen

“Vogelvereniging ’t Sijsje in Nieuwveen bestaat sinds 1970, al ruim 50 jaar dus”, zegt voorzitter Tinus Spekman. “Er waren in die tijd enkele van onze leden lid bij ’de Ter Aarse Vogelvrienden’ en wij wilden wel eens een Nieuwvener in het bestuur. Toen dat niet lukte, zijn we ’voor ons zelf begonnen’."

"De Ter Aarse Vogelvrienden is opgeheven rondom 2010. ’t Sijsje is nu nog één van de 8 vogelverenigingen in de Regio Leiden: behalve Nieuwveen zijn er ook vogelverenigingen in: Boskoop, Koudekerk, Roelofarendsveen, Katwijk en Benthuizen. Wij hebben 51 leden en wij kunnen samen ruim 300 vogels inzenden voor een tentoonstelling van de Nederlandse Vereniging van Vogelliefhebbers (NBvV): kanaries, parkieten en andere tropische vogels of wildzangvogels, zoals bijvoorbeeld Groenlingen, Putters en andere inheemse soorten,” zegt Spekman.

“De leeftijd van de gemiddelde vogelliefhebber wordt wel ouder; wij zijn zeker een uitstervend ras!?", zegt mede-bestuurslid Ton Otto. "Toch hebben we ook 2 leden, jonger dan 30. Eén er van komt uit Amstelveen en werd aangemeld door zijn moeder, die bij ons weleens op de Bingo kwam.”

Primeur

Secretaris Hans Broekkamp: “In 2023 kon de tentoonstelling, die wij organiseren als jaarlijks hoogtepunt, door de vogelgriep geen doorgang vinden en moesten we zoeken naar een alternatief. Die hebben we gevonden in een digitale variant; dat werd de eerste digitale keuring in Nederland: een primeur!"

"We hebben toen onze leden, die hun vogels wilden laten keuren, thuis bezocht met een - daarvoor speciaal gemaakte - showkooi. De kooi stond in een flexibel vierkant van wanden, met led-verlichting vanaf de bovenkant en zijkanten, terwijl in het voorfront een gat was gezaagd voor het maken van de foto’s en films. De foto’s en filmpjes werden per vogelbestand op een USB-stick gezet en vervolgens naar de keurmeesters gestuurd. Vooraf hadden we in het bestuur besloten dat we geen kwalificaties zouden geven en hadden dus ook geen winnaars. Maar we hebben onze leden toch blij kunnen maken met de beoordeling van hun vogels. Bovendien was het voor ons een belangrijke ervaring. Als conclusie konden we stellen; een digitale beoordeling op deze manier was wel mogelijk, maar er gaat toch niets boven een beoordeling op onze eigen jaarlijkse vogeltentoonstelling! Dus staat die weer gepland voor week 49 (begin december) in ons clubhuis WenS (WP Speelmanweg 22c)."

Winnaar van de tentoonstelling krijgt het ’Bondskruis’ Het is vooral de eer om hoog in het klassement te eindigen. Het gaat helemaal niet om geld, want een winnaar wil zijn vogels liever niet verkopen! Belgen en Italianen zijn gemiddeld de beste vogelkwekers en in Spanje zijn er nogal wat kwekers die het doen voor broodwinning.

“Het is belangrijk, dat je vogels fit blijven, want ze zijn nogal kwetsbaar en de dierenarts kan er meestal niet veel aan doen. Evenals bij pluimvee komt ook regelmatig bloedluis voor; jonkies kunnen ervan dood gaan en volwassen vogels kunnen op den duur ernstig verzwakken! Het is geen schande, want er is geen ene vogel zonder ongedierte. Er zijn tegenwoordig gelukkig wel goede middelen om ze te behandelen, maar vroeger werden de vogels dan behandeld met petroleum of een warme föhn”.

Alle overige informatie (en aanmelden) op de website: www.sijsjenieuwveen.nl

De volgende

Spekman:”Wij delen met postduivenvereniging De Witpen ons clubhuis WenS. Dus ik geef de volgende beurt aan Theo Wijfjes, voorzitter van de Witpen”. Dat vind ik ’n goed idee en u leest het de volgende keer (over twee weken).


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.