Mijn Club: Ter Aarse IJsclub

“Golfballen op ons ijs? Nou, dan moeten die golfers wel héél hard kunnen slaan, begint Hein Jan Bocxe, voorzitter van de Ter Aarse IJsclub. Want de afstand tussen de driving range van G&CC Liemeer en onze ijsbaan is minstens 500 meter!”

Het ontstaan van de Ter Aarse IJsclub is best bijzonder, zoals je kunt lezen in het boek: ’Door vriendschap verbonden’, geschreven door de jeugdvrienden (ome) Frans Bocxe en Ad Röling en uitgegeven bij het 125-jarig (2018) bestaan. In het boek wordt beschreven, dat de Ter Aarse IJsclub is ontstaan uit een fusie van twee voorgangers: Door Vriendschap Saamverbonden  (Papenveer) en IJsclub Werkverschaffing in Ter Aar (1893). Behalve twee laatstgenoemden, kende de gemeente Ter Aar indertijd nog 3 andere ijsverenigingen. Die waren aanvankelijk niet gericht op bevorderen van sportieve bezigheden op het ijs, maar vooral op het doel, problemen met ijs en sneeuw het hoofd te bieden door het schoonhouden en bewaken van de sloten, kanalen en plassen in de wijde omgeving. Wegen waren er niet of slecht begaanbaar, vooral in de wintertijd met vorst en sneeuw. Met schaatsen ondergebonden konden kooplui, boeren en tuinders toch naar de week- en jaarmarkten en burgers naar de kerk of op familiebezoek in andere dorpen en steden. Langzamerhand ontwikkelde zich hieruit het schaatsen tot een vermakelijke en ontspannende sport en kwam er aan het einde van de negentiende eeuw bij de ijsverenigingen iets meer aandacht voor de vele vormen van de schaatspret: spekrijden, koppelwedstrijden, twee- en drie aan de stok schaatsen, kortebaanwedstrijden, zwieren en andere ijsfeesten.

Op moment van dit schrijven steken de sneeuwklokjes en crocussen al boven de grond. Bocxe: “Maar we hadden gelukkig toch weer ’n klein wintertje sinds drie jaar. Op donderdag 11 januari hadden we ruim 600 schoolkinderen uit Ter Aar, Langeraar, Nieuwveen en Zevenhoven (groepen 5 t/m 8), op bezoek. Die dag zijn er in totaal wel 1000 mensen op onze baan geweest…"

“En we merken, dat veel kinderen op zulke dagen echt de smaak te pakken krijgen", zegt John Fransen, voorzitter van de SchaatsTrainingGroep (STG); "het aantal aanmeldingen schiet omhoog na zo’n dagje ijspret! Nu al gaan iedere week 2 bussen vol, met verschillende opstapplaatsen in Ter Aar, op zaterdagmiddag naar de ijsbaan in Leiden (de Vliet) en Haarlem. Zij krijgen daar les en training in 12 groepen met trainers uit onze eigen gelederen. En op zondagmorgen rijden er ook nog zo’n 200 schaatsers (groot en klein) op IJsbaan Haarlem. Op 4 november hebben we weer om de STG Ter Aar Trofee gestreden. Met deelnemers van 8 ijsverenigingen uit de wijde omtrek (Leimuiden, Kudelstaart, Warmond, Noordwijk, Haarlem, Zaanstreek en Nino) wordt gestreden op verschillende afstanden en in ploegen. En op 3 februari hadden we onze clubkampioenschappen op het ijs van het Thialf-stadion. Dat was de al 32e keer dat we daar met 100 rijders en 200 vrijwilligers van onze club naar toe gingen om er een mooi schaatsfeest van te maken. Veel persoonlijke records werden weer verbroken…”

Bocxe: “De ijsclub kent eigenlijk twee groepen leden: we hebben zo’n 150 ’natuurijsleden’ die, als de ijsbaan open is, gratis toegang en andere voordelen hebben. Zij betalen per jaar hiervoor € 10,00 per persoon en voor een gezin is de contributie € 12,50. En dan hebben we nog ruim 350 actieve schaatsers, die ook lid zijn van de SchaatsTrainingGroep (STG)."

Hij vervolgt: “we hebben veel ambitie voor de nabije toekomst: de vergunningsaanvraag voor een nieuw clubhuis loopt al. Wij zijn er voor om onze accommodatie zo vaak mogelijk te (laten) gebruiken… Zo wordt bijvoorbeeld ons trainingsveld ook gebruikt door Smart Figure en bieden we onderdak voor twee duofietsen van Fietsmaatjes Nieuwkoop. In het centrum van Langeraar is veel te doen om huisvesting van verenigingen, dus wie weet kunnen we daar een mouw aan (helpen) passen?

Bovendien zijn we in gesprek met de gemeente en schaatsclubs in Nieuwkoop over de aanleg van een skeelerbaan in onze gemeente.”

De volgende

Eén van de verenigingen, die nieuwe huisvesting zoekt is KBO. Laten we die (weer) eens aan het woord laten. Je leest het over twee weken.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!