Mijn Club: Sjoelclub Langeraar (SCL)

Even voor de 50-minners onder de lezers: Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel en -sport, waarbij de spelers in drie beurten 30 houten schijven (ook wel stenen genoemd) door vier kleine gleufjes op het einde van de plank moeten schuiven.

De eerste keer wordt met alle schijven gespeeld, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn (v.l.n.r. 2-3-4-1). En nog voor extra duidelijkheid: een sjoelbak heeft geen stekker of accu en kan niet digitaal gespeeld worden, maar geeft wel veel plezier en (ont-) spanning voor oud èn jong. “Nou", zegt voorzitter Theo van Leijden, "toch hebben wij afgelopen zaterdag een eerste digitale sjoelbak gezien, ontwikkeld door fabrikant Heemskerk en dat zag er best mooi uit!”

“Waarschijnlijk is het sjoelen ontstaan in de scheepvaart, waarbij matrozen bij verveling op het dek van hun schip ’n spelletje wilden doen. Gewoonlijk spelen we twee keer per maand: op woensdagavond in Parola in Langeraar. We zijn blij dat we straks - als Parola dicht gaat - bij biljartvereniging ’De Plas’ onderdak krijgen; zij dekken hun tafels af met een zeil en wij kunnen daarop onze bakken -met ’n anti-slipmaatje eronder - zetten; 3 per biljarttafel."

"Onze leden (30) zijn mensen, die vooral voor de gezelligheid komen en om ’n beetje te oefenen, maar niemand heeft de ambitie om Nederlands Kampioen te worden. Daarom zijn wij ook niet aangesloten bij de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS). We spelen wèl een onderlinge competitie en koppeltoernooien tegen andere verenigingen in den lande. In de omtrek zijn niet zoveel sjoel-clubs (wel in Lisse, Nieuw Vennep, Rijsenhout en Aalsmeer)”.

Een sjoelbak heeft een standaard-afmeting van 2 meter bij 41 cm. De duurste zijn gemaakt van massief beukenhout, maar meer gangbaar zijn die van MDF met ’n beuken-fineerlaagje. “Om de bak goed glad te maken, kun je speciaal ’sjoelpoeder’ kopen, maar wij hebben daar tegenwoordig een busje Pledge meubelspray voor. Vroeger gebruikten we gewoon aardappelmeel, maar dat is niet meer te koop in Nederland…”, zegt Theo.

"We willen ook wel nieuwe leden erbij: iedereen is welkom om eens ’n keer mee te doen en de sfeer op zo’n avond te proeven. En voor de contributie (€52,30 pj) hoef je het niet te laten…..” besluit van Leijden.

De volgende

In de serie ’Mijn Club’ geeft diegene, die geïnterviewd werd, de beurt aan een volgende vereniging in gemeente Nieuwkoop. “Mijn broer Piet is lid bij Modelbouwvereniging Oude Rijn en Gouwe". Weliswaar geen vereniging in gemeente Nieuwkoop, maar een substantieel deel van de (bestuur-)leden woont in Ter Aar, dus daar wil ik toch meer van weten…dus maak ik een afspraak met voorzitter Gerrit Pieterse….


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!