Mijn club: Scouting Nieuwkoop

[Nieuwkoop] Het bieden van een mooie creatieve bezigheid aan kinderen van alle leeftijden, zonder wedstrijd-element of prestatiedruk. De omgang met elkaar, respect en ieder waarderen, zoals die is. “Dat is voor mij de grootste waarde van scouting'', zegt Martien van Dam, voorzitter van Scouting Nieuwkoop, zelf al 60 jaar lid van de scouting. 

‘’En vooral buiten zijn: in de natuur!” Zelf is van Dam al bijna 60 jaar lid van de scoutingclub, die bestaat sinds 1946.

Net na de Tweede Wereldoorlog, kreeg koster Cor Boekhorst van de pastoor de opdracht een club voor jongens van 12 tot 15 jaar op te richten. Dat werd padvinderij St. Aloysius. Later werd ook een afdeling voor meisjes opgericht: de Theresia-groep. Aanvankelijk alleen voor katholieke kinderen. Van Dam: “Op advies van Scouting Nederland werd een scheiding aangebracht tussen het beheer van materiaal en gebouw etc. en het organiseren van activiteiten voor de leden. Daarom zijn die bij ons gescheiden in een vereniging en stichting.” De bestuursleden zijn voor zowel de vereniging als de stichting dezelfden, behalve de voorzitters:  Martien van Dam is voorzitter van de stichting en John van der Laan vervult die functie voor de vereniging. Van Dam werd lid van de verkenners op z’n twaalfde en nam de rol van Boekhorst als hopman over, toen hij 20 was. Vanaf dat moment kreeg de samenwerking met de meisjesafdeling meer gestalte en werden ook meer leeftijdsgroepen opgezet, met toegang voor ieder kind, ongeacht geslacht, geloof, ras of afkomst.

Op dit moment heeft Scouting Nieuwkoop ongeveer 150 actieve leden, zowel kinderen alsook volwassenen, in 7 speltakken: Bevers (jongens en meisjes van 5 en 6 jaar), Kabouters ( meisjes van 7 tot 11), Welpen (jongens 7 - 11), Gidsen (meiden van 11 tot 16), Verkenners (jongens tussen 11 en 15), Explorers ( jongens en meiden  16+) en ook de oud-leiding vormt met elkaar een aparte groep cq. ’speltak’.

Als voorzitter van de stichting is van Dam ook beheerder van clubgebouw de Shelter, volgens van Dale: ’n ’eenvoudig tentje’. Het clubgebouw bevindt zich sinds 2002 op sportpark de Dulen en beschikt over verschillende zalen, een keuken en magazijn voor opslag van alle kampeermateriaal. En een fraai buitenterrein met kampvuurkuil.

De contributie voor de leden is betrekkelijk laag; van oudsher geldt: de hoogte van de contributie mag voor niemand een belemmering zijn om lid te worden. “Extraatjes worden mogelijk gemaakt dankzij onze sponsors en de jaarlijkse Actiedag, die dit jaar voor het eerst in 30 jaar niet door kon gaan vanwege de corona-crisis.”

“Creativiteit is een belangrijke uitdaging bij alle scoutinggroepen en het is bijzonder te zien dat in deze coronatijd de verschillende speltakken zich snel aanpassen en spellen bedenken, waarbij fysiek contact of zelfs aanwezigheid niet nodig is. Zo maakten de gidsen onlangs een ’Whattsapp-kwartet’.”

Hij besluit: “Het jaarlijkse hoogtepunt is het zomerkamp, die ook dit jaar weer zullen plaatsvinden, zij het met een aantal beperkingen en nieuwe voorwaarden, maar dat gaat wel weer lukken.”

De volgende

Van Dam: “Ik heb regelmatig contact met Monique Boere; wij zitten samen al 25 of 30 jaar in het ’4 mei-comité’ en zij is met haar man John ook bestuurslid van Muziekvereniging Eensgezind. Die zoeken we op en je leest het de volgende keer.


Meer nieuws

Blog vandaag 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport vandaag 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport gisteren 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...

Sport gisteren 12:16

Kom mountainbiken bij UWTC!

Bij UTWC in Uithoorn kun je je nu opgeven voor gratis mountainbikelessen op een heel gaaf parcours! De lessen zijn voor de jeugd van 10 tot 14 jaar.

Cultuur gisteren 08:41

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop komende week: Theater: Mannen van Naam met “Mooie liedjes en sterke verhalen” en Ka-Ladiesnight met “Hij zei, Zij zei” en Film: Neem me mee.