Mijn Club: Scouting Abbé Pierre

De scoutingvereniging Abbé Pierre - zo genoemd naar ’n Franse priester - in Nieuwveen, heeft zijn ontstaan onmiskenbaar te danken aan de RK kerk. “In 1956 werd de eerste bijeenkomst georganiseerd op de zolder van de oude katholieke school, die tegenover de kerk stond (Dorpsstraat)”, zegt André Wijfjes, voorzitter van de stichting èn het groepsbestuur.

Zonder ’bemoeienis’ van pastoor Schretlen en kapelaan Keesen was de scoutingvereniging er waarschijnlijk niet geweest. De kerk stelde later ook de grond voor ons clubhuis ter beschikking èn een startkapitaal van maar liefst 1 gulden. Kapelaan Mette maakte zich hard voor bouw van ons clubhuis en op verjaardagen van parochianen ging hij met een enveloppe rond om geld in te zamelen. In 1963 werd begonnen met de bouw van de Mettenburcht. Met hulp van lokale ondernemers en een inrichting van grotendeels gebruikte spullen, werd dat in 1964 het clubhuis, waar ze ook zelf ín en/of  rondom kunnen overnachten (niet voor verhuur).

Aanvankelijk was de scouting (vroeger: ’jeugdbeweging’) alleen voor jongens, maar later waren ook meisjes welkom en vormden we gemengde groepen. Een probleem vandaag de dag is wel het gebrek aan jonge mensen, die hun tijd willen besteden om leiding te geven aan een groep. ''Daarom moesten we ook stoppen met de jongste groep: de Bevers. Wat we nog wèl hebben zijn de Welpen (jongens en meisjes van 7 tot 9 jaar) en de ’Wolven’: van 9 tot 11 jaar, de Scouts: van 11 tot 14. De Explorers (Explo’s) voor de jeugd van 14 tot 18 en dan nog de Stam: dat zijn vooral stafleden en voormalige Explorers (18+), die de scouting nog niet zat zijn en activiteiten van de jongere groepen ondersteunen. Zij komen op vrijdagavond samen om, onder genot van een hapje en ’n drankje, belangrijke zaken en dingen bespreken.''

Wijfjes: “Zelf werd ik lid toen ik ’n jaar of 13 was: tot 1997, toen als leiding (’vaandrig’ en ’hopman’) bij de verkenners. Daarna in het bestuur en sinds 1984 ben ik groepsvoorzitter. Voor mijzelf is scouting altijd een waardevolle vrijetijdsbesteding geweest. Vooral door, - met veel creativiteit - dingen samen te doen….en te ondernemen. Bij scouting komt ieder talent tot zijn recht en ontstaan hechte en levenslange vriendschappen.''

Scouting Abbé Pierre heeft nu ongeveer 90 leden en dat is al jarenlang redelijk stabiel; wat belangrijk is, is een bepaald aantal leden op een school of in de klas; dan volgen meestal ook anderen. ''Het geloof speelt in onze activiteiten geen rol, maar we kennen wèl enkele traditionele gebruiken, zoals ons uniform: iedere speltak is herkenbaar aan z’n eigen kleuren en de groepsdas. We hechten aan deze tradities, maar interpreteren ze wel op een moderne manier. En gaan met de tijd mee: we ontwikkelen zelf nieuwe spellen met gebruik van smartphones, GPS-apparatuur etc.''

Met andere scoutingverenigingen in de regio (oa. Langeraar, Alphen ad Rijn, Boskoop) probeert Scouting Abbé Pierre zo goed mogelijk samen te werken en de groepsvoorzitters voeren ook samen overleg met bijvoorbeeld de gemeente. Alle inkomsten komen uit de contributie van de leden en ook uit de jaarlijkse loterij van scouting Nederland. Traditioneel is ook de levensmiddelenactie waarbij leden langs de deuren gaan om proviand voor de kampweek op te halen.

“Zelf ben ik meestal op zaterdagmorgen nog bij de Mettenburcht te vinden: om ’n klusje te doen en grasmaaien of zoiets.''

Wie meer informatie zoekt over de scoutingvereniging in Nieuwveen: www.abbepierre.nl

De volgende

Wijfjes: “Onze buurman is voetbalvereniging Nicolaas Boys; de voorzitter is Gerhard Burgmeijer. Ik ga bij hem op bezoek voor de volgende aflevering van Mijn Club.  

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.