Mijn Club: NSV‘46

Al in 1926 richtten een aantal Noordense jongeren, met support van kroegbaas Jan van Trigt (cafe De Sluitkade) , een voetbalvereniging op: DVO (Door Vrienden Opgericht) met spelers uit De Hoef, Mijdrecht, Noorden en Wilnis. Toen er in Mijdrecht en Wilnis ook voetbalclubs werden opgericht, werd het aantal leden te klein en werd DVO weer opgeheven, maar in 1932 opgevolgd door DSV (Door Sport Verenigd). Deze club verdwijnt bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog weer uit het dorpsbeeld.

Tot enkele ondernemende jongeren het idee kregen om toch weer te willen voetballen en NSV (Noordensche SportVereniging) oprichtten. Als in 1961 de koninklijke goedkeuring wordt verleend, wordt de naam RKNSV, met de aantekening, dat NSV al sinds de oprichting een katholieke club is. Mede-oprichter (en sponsor) Pastoor W.G. Buren had als geestelijk adviseur in het bestuur veel invloed: “geen voetbal tijdens het Lof, alleen katholieke leden en bij feesten geen gedans met protestante meisjes!” Toen echter in de jaren zeventig een protestante voetballer in het eerste kwam, is besloten de letters RK voortaan weg te laten. Maar het bestuur had over het hoofd gezien, dat in het Brabantse dorp Nispen al ’n voetbalclub NSV bestond. Daarom werd het jaartal van oprichting toegevoegd en zo is het gekomen: NSV’46.

Vanaf 1946 tot 1978 speelt NSV op het terrein "onder in de laagte" tegenover café de Klinker. Een korte periode beschikt de club zelfs over twee velden, maar al snel wordt het tweede veld een trainingsveld, voorzien van lichtmasten. De kleedkamers staan boven langs de Ringsloot en café Kuijf - later café Sport van Piet Maarseveen - fungeert voorlopig als clubhuis. In 1969 wordt een houten kantine bij het veld gebouwd. In 1978 verhuist NSV naar het huidige sportpark ’De Koet’. Met veel zelfwerkzaamheid van de leden verrees een prachtig clubhuis op het sportpark. Al in 1982 wordt het clubhuis uitgebreid en het derde veld wordt in 1989 in gebruik genomen. Dankzij een actie van de supportersvereniging wordt in 1990 de verlichting van het hoofdveld in gebruik genomen.

Vice-voorzitter Willem Vork: “Dat zijn nu allemaal LED-lampen en met 164 zonnepanelen op het dak van ons clubhuis voorzien we geheel in onze eigen stroombehoefte. Overal dubbel glas en we praten nu nog over de aanschaf van ’n paar warmtepompen en kunnen we misschien ’van het gas af’.

We hebben bijna 400 leden, waarvan er zo’n 250 ook regelmatig op het veld staan. De anderen leveren op de een of andere manier hand- en spandiensten: in het bestuur, als scheidsrechter of jeugdleider, enzovoorts. Op dinsdagmorgen komt de werkploeg voor onderhoudsklusjes en iedere woensdagavond krijgen de toiletten een grote poetsbeurt. Omdat er drie elftallen (sinds 2014) in de zaterdagcompetitie spelen, is het wel lastiger om scheidsrechters en de barbezetting op die dag rond te krijgen. Maar we redden het nog altijd…

We hebben drie damesteams: 1 x 11 en 2 x 7. En op zaterdagmiddag hebben we een groepje 60-plussers, die graag nog ’n balletje trappen. (“Nee, dat noemen ze geen walking football, daar zijn ze nog niet aan toe….!”) En zoals Yvonne van Dijk van LDO al vertelde:: de mini-pupillen vanaf 5 jaar op zaterdagmorgen.

Hoogtepunten ieder jaar zijn het Feestweekend en de Jeugdolympiade met de Playbackshow op zaterdagavond en de ’Pingeltjesfinale’ op zondagmiddag. Met een keeper uit het Betaald Voetbal, mits die ook ’n beetje betaalbaar is. Maar ook dat wordt de laatste jaren steeds moeilijker…!

De volgende

Vork: ik ben ook al zo’n 40 jaar lid bij de IJsclub. Dus maak ik een afspraak met Jaap Wansinck, voorzitter van IJsvermaak Noorden.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!