Al in 1926 richtten een aantal Noordense jongeren, met support van kroegbaas Jan van Trigt (cafe De Sluitkade) , een voetbalvereniging op: DVO (Door Vrienden Opgericht) met spelers uit De Hoef, Mijdrecht, Noorden en Wilnis. Toen er in Mijdrecht en Wilnis ook voetbalclubs werden opgericht, werd het aantal leden te klein en werd DVO weer opgeheven, maar in 1932 opgevolgd door DSV (Door Sport Verenigd). Deze club verdwijnt bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog weer uit het dorpsbeeld.
Tot enkele ondernemende jongeren het idee kregen om toch weer te willen voetballen en NSV (Noordensche SportVereniging) oprichtten. Als in 1961 de koninklijke goedkeuring wordt verleend, wordt de naam RKNSV, met de aantekening, dat NSV al sinds de oprichting een katholieke club is. Mede-oprichter (en sponsor) Pastoor W.G. Buren had als geestelijk adviseur in het bestuur veel invloed: “geen voetbal tijdens het Lof, alleen katholieke leden en bij feesten geen gedans met protestante meisjes!” Toen echter in de jaren zeventig een protestante voetballer in het eerste kwam, is besloten de letters RK voortaan weg te laten. Maar het bestuur had over het hoofd gezien, dat in het Brabantse dorp Nispen al ’n voetbalclub NSV bestond. Daarom werd het jaartal van oprichting toegevoegd en zo is het gekomen: NSV’46.
Vanaf 1946 tot 1978 speelt NSV op het terrein "onder in de laagte" tegenover café de Klinker. Een korte periode beschikt de club zelfs over twee velden, maar al snel wordt het tweede veld een trainingsveld, voorzien van lichtmasten. De kleedkamers staan boven langs de Ringsloot en café Kuijf - later café Sport van Piet Maarseveen - fungeert voorlopig als clubhuis. In 1969 wordt een houten kantine bij het veld gebouwd. In 1978 verhuist NSV naar het huidige sportpark ’De Koet’. Met veel zelfwerkzaamheid van de leden verrees een prachtig clubhuis op het sportpark. Al in 1982 wordt het clubhuis uitgebreid en het derde veld wordt in 1989 in gebruik genomen. Dankzij een actie van de supportersvereniging wordt in 1990 de verlichting van het hoofdveld in gebruik genomen.
Vice-voorzitter Willem Vork: “Dat zijn nu allemaal LED-lampen en met 164 zonnepanelen op het dak van ons clubhuis voorzien we geheel in onze eigen stroombehoefte. Overal dubbel glas en we praten nu nog over de aanschaf van ’n paar warmtepompen en kunnen we misschien ’van het gas af’.
We hebben bijna 400 leden, waarvan er zo’n 250 ook regelmatig op het veld staan. De anderen leveren op de een of andere manier hand- en spandiensten: in het bestuur, als scheidsrechter of jeugdleider, enzovoorts. Op dinsdagmorgen komt de werkploeg voor onderhoudsklusjes en iedere woensdagavond krijgen de toiletten een grote poetsbeurt. Omdat er drie elftallen (sinds 2014) in de zaterdagcompetitie spelen, is het wel lastiger om scheidsrechters en de barbezetting op die dag rond te krijgen. Maar we redden het nog altijd…
We hebben drie damesteams: 1 x 11 en 2 x 7. En op zaterdagmiddag hebben we een groepje 60-plussers, die graag nog ’n balletje trappen. (“Nee, dat noemen ze geen walking football, daar zijn ze nog niet aan toe….!”) En zoals Yvonne van Dijk van LDO al vertelde:: de mini-pupillen vanaf 5 jaar op zaterdagmorgen.
Hoogtepunten ieder jaar zijn het Feestweekend en de Jeugdolympiade met de Playbackshow op zaterdagavond en de ’Pingeltjesfinale’ op zondagmiddag. Met een keeper uit het Betaald Voetbal, mits die ook ’n beetje betaalbaar is. Maar ook dat wordt de laatste jaren steeds moeilijker…!
De volgende
Vork: ik ben ook al zo’n 40 jaar lid bij de IJsclub. Dus maak ik een afspraak met Jaap Wansinck, voorzitter van IJsvermaak Noorden.