Mijn Club: NINO

“Mijn vader was mede-oprichter van NINO, dat is ontstaan (1969) vanuit een initiatief van een groepje natuurijs-schaatsers.” zegt Mariska Tersteeg (55), al lid sinds haar 7e en voor de club al vele jaren actief als bestuurdslid en schaatstrainer.

“Leden van de drie ijsclubs in Nieuwkoop en Noorden (IJsvermaak Zuideinde, de Nieuwkoopse Landijsbaan en IJsvermaak Noorden) maakten een plan. Zij wilden - met de opkomst van kunstijsbanen in Nederland in ogenschouw- schaatstraining organiseren voor de Nieuwkoopse en Noordense jeugd.”

Aanvankelijk kregen 5 kinderen -winnaars van de laatst gehouden schoolwedstrijden - een abonnement om onder supervisie van trainers van de Ter Aarse IJsclub mee te trainen op de ijsbaan in Utrecht. Als het aantal leden gestaag groeit, wordt het gezelschap verdeeld in tweeën: onder leiding van Jan Plomp gaat de ene helft in Utrecht schaatsen, terwijl de andere helft onder leiding van Jan Zwanenburg (sr.) naar de Jaap Eden-baan in Amsterdam ging.

Mariska: ”Ik doe nu op de achtergrond nog wel wat voor Nino, maar we hebben gelukkig een relatief jong bestuur en actieve commissies; dat is binnen een vereniging het belangrijkste. Met elkaar creëer je het echte clubgevoel, saamhorigheid en gezelligheid. En met onze geschoolde trainers werken we continue aan onze visie: ’Ondersteunen van de schaatssport op verschillende niveaus’. Met een actieve jeugdafdeling (Nino kids), die de kinderen de eerste beginselen, maar vooral ook de liefde voor de schaatssport bijbrengt. Na de jeugdopleiding is er de trainingsgroep, bedoeld voor wedstrijdschaatsers.

Bovendien: Voor mensen, zoals de masters, (vroeger noemden we dat ’de veteranen’…) die wel graag willen schaatsen, maar geen wedstrijden (meer) willen rijden, is er de trimmersgroep. Voor deze groep zijn vooral het bewegen op recreatief niveau en de onderlinge gezelligheid het belangrijkste.

Nino organiseert het gehele jaar door trainingen voor alle niveaus. In de zomer: droogtrainingen op ’ons’ grasveld bij de tennisbaan. En fiets- en skeelertrainingen. In de winter: schaatstraining en wedstrijden op de Vechtsebanen in Utrecht. We hebben nu zo’n 200 leden, waarvan bijna 60 jeugdleden (tot 12 jaar), die op zaterdagmiddag met de bus naar Utrecht gaan.

We organiseren voor de jeugd ook allerlei leuke extra-activiteiten, zo gaan we ook op kamp en ’doen’ we de Jeugdelfstedentocht: In een donkere ijsbaan met veel licht en muziek, compleet met klunen en stempelkaarten. Het schaatsseizoen wordt afgesloten met het ’Dooifeest’ op 1 april.

Pupillen kunnen bij ons clubkleding en ’n helm huren, die zij dan volgend jaar eventueel weer voor ’n grotere maat kunnen ruilen."

Zij vervolgt: “Een belangrijke wens is nog om in de toekomst over een eigen skeelerbaan te beschikken. In samenwerking met Landijsbaan Nieuwkoop en IJsclub Ter Aar voeren we gesprekken met de wethouder en we hebben goede hoop; de meeste neuzen staan al de goede kant op!”

de volgende

Mariska: “Behalve de schaatssport, hou ik ook wel van uitdagende balsporten, zoals bijvoorbeeld: basketball. Dus gaan we - op 8 januari - op bezoek bij het ’Oliebollentoernooi’ van Novostars in Nieuwkoop. En u leest het de volgende keer.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!