Mijn club: Muziekvereniging Eensgezind

Iedere twee weken verschijnt er weer een nieuw verhaal in de serie Mijn Club. Deze keer werd de beurt gegeven aan muziekvereniging Eensgezind. Deze muziekvereniging werd opgericht in 1908 en is daarmee een van de oudste verenigingen in Nieuwkoop. 

Deze keer werd de beurt gegeven aan Monique Boere. Nu blijkt, dat zij wel actief is als muzikant (hoorn), maar niet meer als bestuurslid. John Boere (haar man) is voorzitter en heeft de secretaris Ronald van den Helder bij het gesprek uitgenodigd.

’Oude club’ met oog voor de toekomst

[Nieuwkoop] De eerste muziekverenigingen in Nederland ontstonden rondom 1810, in de tijd van de Franse overheersing (Napoleon) in Nederland. In die tijd kwamen ook de Franse militaire muziekkorpsen naar ons land. Na de Franse overheersing werd, onder leiding van Koning Willem I, de Nederlandse krijgsmacht grondig gereorganiseerd. Zo ontstaan naar het model van de Fransen, ook de eerste militaire muziekkorpsen in Nederland. Overal in den lande ontstaan muziekverenigingen: vaak met een christelijke achtergrond, als een pastoor of dominee het voortouw nam (zoals Arti et Religioni in Langeraar), soms vanuit een werkgever (bijv. Heineken, Philips). Of zonder een van die achtergronden en kiest men een naam vanuit de passie of met verwijzing naar de muziekvorm. Voorbeeld: Eensgezind in Nieuwkoop. Deze muziekvereniging werd opgericht in 1908 en is daarmee een van de oudste verenigingen in Nieuwkoop. Ronald van den Helder (48) is slagwerker van dweilorkest ’De Fuikenlichters’ en al sinds zijn 18e actief in het bestuur. John Boere is voorzitter van de club. Niet omdat hij zo graag muziek maakt, “Want als het over muziek of over de kwaliteit van de muziek gaat, haak ik af, ik kan geen noot lezen en ook niet op een instrument spelen. Omdat de club destijds zonder bestuur dreigde te geraken, heb ik mijzelf aangemeld als voorzitter. Tot die tijd hielp ik wel bij ’het randwerk’, zoals bijvoorbeeld bij een verloting, want ik was er altijd wel en kon toch niet meespelen! Dit jaar wilden we in april ons 111-jarig bestaan vieren met diverse leuke activiteiten, zoals een Maestro-uitvoering, waarbij enkele ’BN-ers’ (Bekende Nieuwkoper) het orkest zouden dirigeren, maar vanwege de corona-beperkingen hebben we dat een jaar verzet en vieren we ons jubileum volgend jaar, op de leeftijd van 112,5 jaar.

De Corona-crisis heeft ons flink geraakt: alle lessen en repetities werden in één keer stopgezet. Onze docenten konden gelukkig snel schakelen door muzieklessen online aan te bieden.

Ronald: “En het orkest is sinds kort weer begonnen met de repetities. Dat was eerst wel even wennen, op 2 meter afstand van elkaar, want je hoort eigenlijk alleen jezelf, gelukkig mogen we inmiddels weer wat dichter bij elkaar zitten. En kon ikzelf vorige week met ’De Fuikenlichters’ weer optreden tijdens de zaterdagmarkt op het Regthuysplein. En op 13 juli heeft ook het orkest voor ’t eerst weer opgetreden: buiten in de Beweegtuin bij Kaleidoskoop.”

John: “Een speerpunt voor ons is: de jeugd. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! En dat is weleens lastig; want het begint al, als in een gezin gekozen wordt voor een vereniging: sport is gezond en niet zo duur, terwijl muzieklessen hartstikke duur kunnen zijn. Wij bieden, bijvoorbeeld in samenwerking met BSO Polderpret en in bij het begin van ieder schooljaar een aantal open lessen: voordelig en laagdrempelig, waar kinderen, maar ook volwassenen,  kennis kunnen maken met verschillende instrumenten en de bijbehorende theorie. De open lessen worden gegeven door ervaren docenten, allemaal geschoold op het conservatorium, ieder in een eigen studio van Kaleidoskoop. Want wij zeggen: àls je op een instrument wilt leren spelen: (maakt niet uit, wat dat dan is: piano, viool of een trommel…),  doe het meteen goed en ga dan niet voor het goedkoopste!”

Ronald: “Bovendien hebben we het afgelopen jaar, met de opbrengst uit diverse fondsen, 12 nieuwe blaasinstrumenten kunnen aanschaffen, zodat nieuwe leden een goede start kunnen maken met hun muzieklessen. Daarom hebben we voor enkele nieuwe leden nu nog een nieuw instrument in de aanbieding. Zo’n instrument kun je van de vereniging huren, voor een kleine prijs. En als het instrument je dan bevalt, kun je er eventueel later zelf een aanschaffen. In het najaar start een nieuwe cursus dwarsfluiten.

Hij vervolgt: En als het kan, leggen we graag verbanden met andere culturele verenigingen en werken samen waar we kunnen. Onze Harmonie speelt gewoonlijk in de theaterzaal van Kaleidoskoop. Want dat is ook wel een ’dingetje’; wij merken bij ons dat steeds minder jonge mensen graag op straat lopen in een uniform. Dus dat laten we liever aan andere muziekverenigingen in de gemeente over: Dice Musica bijvoorbeeld, die zijn daar veel beter in!” Maar wij brengen daarentegen wel jaarlijks (door corona dit jaar niet….), met ons dweilorkest, een serenade bij mensen, die geridderd worden met Koningsdag, thuis: in de gehele gemeente Nieuwkoop. En bij de Dodenherdenking op 4 mei speelt mijn vrouw Monique (officieel in uniform), naast wethouder Wolters, Martien van Dam van de scouting en Guus Bakker namens de veteranen.”

De volgende

John Boere is ook bestuurslid van de IJsclub, maar daar is in  de zomertijd niet veel te beleven: “Het veld van de landijsbaan werd deze zomer gebruikt door sportvereniging OKK. Omdat zij niet in de Steupel konden gymmen, hebben zij bij ons hun trainingen/lessen gegeven. Ik ga dus op zoek naar voorzitter José Dijkers om haar kant van ’t verhaal te horen.

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport gisteren 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten 18 apr. 2024 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog 18 apr. 2024 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport 18 apr. 2024 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...