Musicalvereniging Eigenwijs

Mijn Club: Musicalvereniging Eigenwijs

Het voorwoord van het meerjarige beleidsplan van de musicalgroep maakt in één keer duidelijk: ’Eigenwijs is een eigenwijze, gezellige en gepassioneerde vereniging, die bestaat uit een groep gemotiveerde kinderen en volwassenen, die zowel vóór als achter de schermen hard werken om veel te bereiken’.

“Musicalgroep Eigenwijs is ontstaan uit kinderkoor Notentaal", zegt voorzitter Nanda Bruêns. “Dat koor stond destijds onder leiding van Johan de Keizer en Armida van Daalen. Johan wilde alleen zingen, maar Armida wilde de kinderen ook laten dansen èn toneelspelen. Toen is besloten het koor en de musicalgroep van elkaar te scheiden.”

“Wij hebben nu ruim 50 leden in de leeftijd van 6 tot 17, verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen: Eigenwijs 1 (6+ ) tot Eigenwijs 4 (13+). September is altijd een periode, dat heel wat mutaties plaatsvinden in het ledenbestand", zegt secretaresse Mirjam Groen in ’t Wout, ook verantwoordelijk voor de ledenadministratie. "Sommigen gaan er af omdat zij bijv. naar voortgezet onderwijs gaan en anderen komen er juist weer bij. Ook de online-lessen in de corona-tijd hebben hun tol geëist; het oefenen en repeteren ging wel aardig, maar is veel minder leuk dan met z’n allen op de bühne. Het was prachtig om te zien, hoe blij iedereen was, toen ze eindelijk weer mochten!”

Op 24 november is er nog één voorstelling van ’In the SPOTLIGHT’ in Kaleidoskoop; een avond vol mooie en leuke liedjes, dansstukken en theater. Alle Eigenwijsjes uit de vier groepen treden op met korte voorstellingen en laten zien wat zij in hun mars hebben: aan alle (groot-)ouders, familie, vrienden en onderwijspersoneel. Kaarten zijn nog te bestellen via: www.theater-kaleidoskoop.nl/events/eigenwijs-presenteert-in-the-spotlight.

“Ons jaarlijkse hoogtepunt is de ’grote’ musical (meestal in juni) en daarvoor zoeken we dan een echte theaterzaal. Bijvoorbeeld zoals Castellum in Alphen ad Rijn, Evertshuis/Bodegraven of de Meersse in Hoofddorp. De kinderen staan op het podium, maar achter de schermen gebeurt natuurlijk ook heel wat: ouders (de ’Handige Harries’ en Crea-Bea’s) ontwerpen en maken zelf accessoires, decors en kleding, helpen tijdens de voorstelling bij het omkleden, maar zijn ook hard nodig voor bijvoorbeeld vervoer van de kinderen èn alle spullen. De jonge leden komen, behalve uit gemeente Nieuwkoop ook uit de wijde omgeving: Alphen ad Rijn, Kudelstaart, Uithoorn en Mijdrecht."

Mirjam: “Wat we vaak zien: nieuwe leden willen wel ’iets’ doen op gebied van acteren, zijn eerst nog tamelijk onzeker, maar door goede coaching en oefening gaat het steeds beter en langzaam zie je dan het zelfvertrouwen groeien.”

De artistieke leiding is in handen van 3 dames: Anouk de Pater (zang en coördinatie) en oud-leden Moniek Valstar (Zevenhoven) voor regie en als theatercoach; Yvette van Overbeeke (Nieuwkoop) voor de dans, choreografie en lichaamstaal. Iedere week wordt gerepeteerd onder leiding van het artistieke trio in Kaleidoskoop.

Sira (13) is al lid sinds haar zesde “Ik doe ook streetdance en hier heb ik geleerd dat ik eigenlijk alles wel aardig kan èn leuk vind: dansen, zingen en acteren. Door goed te oefenen gaat alles eigenlijk steeds beter."

Ambitie voor de toekomst? Nanda:”We hopen op termijn nog ’n keer invulling te kunnen geven aan samenwerking met verschillende muziekverenigingen in Nieuwkoop: Aer & Amstel en Dice Musica. Is nog in ’n pril stadium, maar de voorlopige werknaam is ’Nieuwkoops Festival’."

De volgende

Nanda: “Armida van Daalen en Esther de Way waren lange tijd als bestuursleden actief voor Eigenwijs, zij zijn daarom beide erelid. Zij zingen nu allebei bij Vrouwenensemble l’Amuse.”

Ik ga kijken bij een repetitie, om daarna weer ’n hoofdstuk toe te voegen aan de serie ’Mijn Club’ over het verenigingsleven van gemeente Nieuwkoop. En u leest het over twee weken.

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...