Mijn Club: Modelbouwvereniging Oude Rijn en Gouwe

"Met een leven lang ervaring - als machinebankwerker - in het reviseren van motoren zei ik tegen mijn kinderen altijd al: “Als ik stop met werken, word ik modelbouwer". Toen kreeg ik van hen voor m’n zestigste verjaardag een draaibank en kon ik beginnen. Je kunt op internet allerlei bouwtekeningen vinden, wel even rekenen om de engelse maten om te zetten in het metrisch stelsel. En zo maakte ik m’n eerste machientjes. Probleem was alleen: Ik liet alles, wat ik maakte, graag zien aan mijn familie, buren en vrienden, maar daarna? Dan zette ik het op zolder of in de schuur en dat was het! Terwijl ik leerde, dat ik allereerst plezier heb in het knutselen, maar vooral ook om aan iedereen het te laten zien en er dan over te ouwehoeren. Ik bedoel, aan de mensen precies uit te leggen, waar zij naar kijken en wat het allemaal voorstelt!" vertelt Gert Pieterse.

"Ik werkte in Bodegraven en hoorde eens over een Modelbouwvereniging in Gouda. Indertijd waren er nog 30 leden en bouwden zij op schaal de meest uiteenlopende modellen, van molens, schepen tot vliegtuigen en ook stoommachines. Zij organiseerden open dagen en demonstraties en juist dat vond ik wel leuk: laten zien en erover vertellen. Bovendien kom je dan met gelijkgestemden in contact en kun je veel van elkaar leren; over hoe iets te maken, het te gebruiken materiaal of speciaal gereedschap. In de loop van jaren werd ik voorzitter, maar is de vereniging wel afgeslankt. We hebben nu nog 8 leden en ’doen’ alleen nog stoommachines en modelspoorbanen. We hebben iedere maand onze clubavond en komen in de loop van het jaar graag naar musea en andere tentoonstellingen om te laten zien, wat we allemaal maken en doen. De eerstvolgende demonstratie is op zaterdag 20 april in de HUBO in Bodegraven (9:00 tot 16:00 uur). Ook de braderie in Langeraar (14 september) en de oude ambachtenmarkt in Aarlanderveen (juli) staan weer op ons programma. Omwille van de verzekering mogen we in een museum meestal niet met stoom werken, dus werken we dan met perslucht. En kinderen vinden het dan wel leuk om met de fietspomp een machientje te laten draaien."

"Ik maak de meeste onderdelen zelf en het materiaal daarvoor wordt meegebracht door familie en vrienden, die van mijn hobby weten. Zij brengen soms koperen plaatjes, pijpjes, ringetjes en allerlei dingetjes mee, als ze op visite komen. Alles waar ik iets van kan maken, bewaar ik - soms jarenlang -, maar er moet ook wel eens wat naar de ’oudijzer-boer’."

De volgende

“Twee broers van mij (Peter en André) zingen in Dickenskoor Charlie.” Dat is weer eens wat anders; daar wil ik wel meer van weten!


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!