de Lionsclub

Mijn Club – Lionsclub Nieuwkoop: ‘’We serve’’

[Nieuwkoop] De Lionsclub Nieuwkoop is een lokale afdeling van een wereldwijde organisatie. Ieder jaar wordt het lokale bestuur voorgezeten door een andere voorzitter. Op dit moment is de vice-president Henk van Schie: “Je zou ook ’vice-voorzitter’ kunnen zeggen, maar vanwege het internationale karakter van de club is ’President’ in alle talen duidelijker.”

Van Schie krijgt in deze serie het woord van president Michiel Pelser, die in de vorige aflevering van Mijn Club aan het woord kwam, als de voorzitter van Hockeyclub Nieuwkoop. Van Schie: wij wisselen per jaar van president, want het is enerzijds wel heel veel werk, anderzijds natuurlijk ook leuk en erg leerzaam.”

De  Lionsorganisatie werd in 1917 in Chicago opgericht door de Amerikaanse zakenman Melvin Jones, vanuit zijn gedachte dat een grote groep zakenmensen een machtig potentieel kan vormen om het belang van een betere samenleving te dienen. Op dit moment bestaan er in 192 landen maar liefst 46.000 clubs met bijna 1.4 miljoen leden.

In Lionsclubs werken mensen uit de lokale gemeenschap - op vriendschappelijke basis, dus zonder politieke of godsdienstige verbondenheid - samen, om hulp te bieden daar waar dat nodig is. Op vrijwillige basis ontplooien de leden initiatieven voor een betere samenleving.  Primair voor de lokale gemeenschap, maar daarnaast - via de overkoepelende organisatie - ook vaak voor hulpverlening elders in de wereld. Een tegenhanger van ’de Lions’ is de Rotaryclub, die ongeveer dezelfde doelstellingen hanteren. Van Schie: “Daar waar het kan, werken we ook wel samen om een beter resultaat te bereiken.HIj vervolgt: In Nieuwkoop bestaat de afdeling sinds 1986, heeft op dit moment 35 leden en wij zijn daarmee een wat grotere afdeling. Wij komen tweewekelijks, op woensdagavond bijeen in hotel-restaurant de Watergeus in Noorden. Vaak hebben we dan een interessante spreker over uiteenlopende onderwerpen.”         

Lionsclubs bepalen zelf de doelen die ze willen ondersteunen en de wijze waarop ze uitvoering geven aan de dienstverlening.

Behalve het inzamelen van geld, wordt ook veel tijd en energie gestoken in immateriële dienstverlening. Inbreng van (nieuwe) leden is bij alle activiteiten essentieel omdat de synergie van gebundelde vaardigheden en inzet groter is dan de mogelijkheden van een enkel individueel lid. Van Schie: ”Lokale en - in meer of mindere mate -  bekende doelen die door de Lions in Nieuwkoop worden gesteund zijn: de Hospice, de Diamantweek (een zomervakantieweek voor jeugdigen - die om uiteenlopende reden niet op vakantie kunnen gaan of die een steuntje in de rug verdienen), de muziektent op het Regthuysplein en natuurlijk de Nationale smederijdagen in 2019, toen gezamenlijk een groot kunstwerk voor Nieuwkoop werd gemaakt. De plaatsing (Regthuysplein) is door corona uitgesteld tot 1 september. Het kunstwerk symboliseert de unieke ligging van Nieuwkoop, als centrum in het Groene Hart: centraal tussen vier grote steden. Onze ambitie is om meer bekendheid te geven aan acties van de Lionsclub en in te zetten op verjonging van ons ledenbestand. Nieuwe leden worden voorgedragen door onze leden; we streven daarbij naar maximum twee leden per beroepsgroep.”

De volgende

Van Schie: “Mijn kinderen zitten op de scouting in Nieuwkoop en daarom wil ik ’het stokje doorgeven’ aan Martin van Dam, voorzitter van de stichting, die het gebouw, de tenten en het terrein van Scouting Nieuwkoop beheert.”


Meer nieuws

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.