Mijn Club: LDO Noorden

Het Strooplikker-beeldje op de kast is kenmerkend voor het sportieve leven van Yvonne van Dijk-Snoeks (79), voorzitter van gymnastiekvereniging LDO (Lenig Door Oefening) “Ja, die wonnen wij met tennis op het Strooplikkerstoernooi (DD) van TCL in Langeraar (2015). En ik kijk ook graag naar sport op TV, behalve boksen, dat vind ik niks!”

LDO had snel na de oprichting al 100 leden, wat naar een hoogste piek van ruim 200 groeide; vooral kinderen en ook ’n groep ’gehuwde dames’. “Op dit moment bestaat alleen de damesgroep (11) nog, want net vóór we 60 jaar (2020) bestonden, stopte de toenmalige trainer en konden we geen andere meer vinden. De enige optie was nog, te stoppen met de jeugd…” Gelukkig waren er enkele ouders, die het belangrijk vinden dat hun kinderen sportief bezig kunnen zijn, die contact zochten met NSV ’46. De Noordense voetbalclub pakte de uitdaging op en richtte een afdeling ’mini-pupillen’ op en nu trainen er wekelijks zo’n 80 ’mini-puppies op het voetbalveld.”

“Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Haarlem en turnde daar op een tamelijk hoog niveau. Toen ik na ons trouwen in Noorden kwam te wonen, werd ik natuurlijk lid van de gymvereniging. Ik ben ook op cursus geweest, zodat ik eventueel assistent-trainer zou kunnen worden. Toen ik bijna klaar was, bleek de hoofdtrainster (Mieke Stijweg) zwanger te zijn en kon ik haar plaats innemen. En in 1974 werd ik gevraagd de toenmalige voorzitter te vervangen. Nu geef ik nog steeds gymles: aan de damesgroep, iedere week op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur. En dat is altijd heel gezellig; we delen lief en leed, gaan ’s zomers soms fietsen en weleens lekker eten bij de Klinker. De damesgroep bestaat uit 11 dames en we besturen de vereniging nu eigenlijk met elkaar: eentje ’doet’ de financiën en weer een andere het secretariaat.”

LDO werd opgericht (en gesteund door een bijdrage uit het collectegeld) onder toezicht van pastoor vd Sman in 1960. Aanvankelijk vormde de grote zaal van de pastorie de basis van de nieuwe gymvereniging, maar de pastoor werd gaandeweg minder enthousiast, want de meiden maakten veel te veel herrie naar zijn zin. Een alternatieve ruimte werd gevonden in Zaal De Leeuw aan de S. van Capelweg. Later kreeg de gymclub onderdak in de gymzaal, toen nog onder beheer van de gemeente en nu van Basisschool Antonius. Door geldgebrek werden toestellen en ander benodigd materiaal in de beginjaren soms door de leden zelf bekostigd…..

De volgende

Yvonne: “Ik ben ook gastvrouw bij NSV’46, als op zaterdag het eerste thuis speelt.” Dus: volgende keer (twee weken) komt Willem Vork van NSV aan de beurt.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!