Mijn Club: LDO Noorden

Het Strooplikker-beeldje op de kast is kenmerkend voor het sportieve leven van Yvonne van Dijk-Snoeks (79), voorzitter van gymnastiekvereniging LDO (Lenig Door Oefening) “Ja, die wonnen wij met tennis op het Strooplikkerstoernooi (DD) van TCL in Langeraar (2015). En ik kijk ook graag naar sport op TV, behalve boksen, dat vind ik niks!”

LDO had snel na de oprichting al 100 leden, wat naar een hoogste piek van ruim 200 groeide; vooral kinderen en ook ’n groep ’gehuwde dames’. “Op dit moment bestaat alleen de damesgroep (11) nog, want net vóór we 60 jaar (2020) bestonden, stopte de toenmalige trainer en konden we geen andere meer vinden. De enige optie was nog, te stoppen met de jeugd…” Gelukkig waren er enkele ouders, die het belangrijk vinden dat hun kinderen sportief bezig kunnen zijn, die contact zochten met NSV ’46. De Noordense voetbalclub pakte de uitdaging op en richtte een afdeling ’mini-pupillen’ op en nu trainen er wekelijks zo’n 80 ’mini-puppies op het voetbalveld.”

“Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Haarlem en turnde daar op een tamelijk hoog niveau. Toen ik na ons trouwen in Noorden kwam te wonen, werd ik natuurlijk lid van de gymvereniging. Ik ben ook op cursus geweest, zodat ik eventueel assistent-trainer zou kunnen worden. Toen ik bijna klaar was, bleek de hoofdtrainster (Mieke Stijweg) zwanger te zijn en kon ik haar plaats innemen. En in 1974 werd ik gevraagd de toenmalige voorzitter te vervangen. Nu geef ik nog steeds gymles: aan de damesgroep, iedere week op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur. En dat is altijd heel gezellig; we delen lief en leed, gaan ’s zomers soms fietsen en weleens lekker eten bij de Klinker. De damesgroep bestaat uit 11 dames en we besturen de vereniging nu eigenlijk met elkaar: eentje ’doet’ de financiën en weer een andere het secretariaat.”

LDO werd opgericht (en gesteund door een bijdrage uit het collectegeld) onder toezicht van pastoor vd Sman in 1960. Aanvankelijk vormde de grote zaal van de pastorie de basis van de nieuwe gymvereniging, maar de pastoor werd gaandeweg minder enthousiast, want de meiden maakten veel te veel herrie naar zijn zin. Een alternatieve ruimte werd gevonden in Zaal De Leeuw aan de S. van Capelweg. Later kreeg de gymclub onderdak in de gymzaal, toen nog onder beheer van de gemeente en nu van Basisschool Antonius. Door geldgebrek werden toestellen en ander benodigd materiaal in de beginjaren soms door de leden zelf bekostigd…..

De volgende

Yvonne: “Ik ben ook gastvrouw bij NSV’46, als op zaterdag het eerste thuis speelt.” Dus: volgende keer (twee weken) komt Willem Vork van NSV aan de beurt.


Meer nieuws

Cultuur gisteren 12:17

Wordt Nederland preutser? Ontdek het zelf in de expositie BLOOTGEWOON-2

Vanwege het overweldigende succes van vorig jaar heeft de Modeltekengroep Nieuwkoop gemeend dit jaar een vervolgexpositie te maken met als titel BLOOTGEWOON-2. Heeft u vorig jaar gemist, kom dan nu kijken in de herkansing. En was u vorig jaar wel van de partij? Kom dan ook want er is weer veel nieuws te zien en te beleven.

Rechtszaak 9 dec. 2023 14:34

Gemeente Nieuwkoop zet beroep tegen natuurvergunning Schiphol door

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten het beroep tegen de natuurvergunning van Schiphol voort te zetten. Schiphol kreeg de vergunning in september. De raad ziet dat er voldoende juridische gebreken zijn om de vergunning aan te vechten.

Maatschappij 8 dec. 2023 10:40

Kerstmarkt bij Ipse de Bruggen Nieuwveen

Niet vergeten: Op donderdag 14 december is de Kerstmarkt in tuincentrum de Olifant, achter op landgoed Ursula in Nieuwveen. “Klanten zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur, zegt dagbestedings-begeleider Joke Loos. “We verkopen van alles: kerststukjes, vogelvoerstukken, insectenhotels en nog véél meer. En alles zelf gemaakt door onze cliënten: vriendelijk geprijsd en van alles bestaat er maar één!”

Muziek 7 dec. 2023 13:25

Kerstsamenzang op zondag 17 december

“Ja, we mogen weer: op zondagmiddag om 15:00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar!” zegt Louis Hoogervorst, lid van de werkgroep Kerstsamenzang, bestaande uit vertegenwoordigers van de hervormde-, gereformeerde- en katholieke kerk. “We kregen vorig jaar zoveel leuke reacties; veel oudere mensen blijken liever overdag nog op pad te gaan, dan in het donker en er waren trouwens ook heel wat gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat het overdag is, zorgen we tòch dat de kerk sfeervol wordt verlicht.”

Dieren 6 dec. 2023 21:57

Honden mogen weer los in deel park Buytenwech

Honden mogen weer loslopen in het noordelijke deel van park Buytenwech in Nieuwkoop. De gemeente had eerder bepaald dat dit niet meer mocht na meldingen van bezorgde inwoners over de combinatie loslopende honden en spelende kinderen. De gemeente draait dit besluit nu terug.