Mijn Club: Kermis Langeraar

[Langeraar] De kermis in Langeraar; wie komt er niet?! Het jaarlijkse dorpsfeest trekt bezoekers van heinde en verre; vooral de feesttent met een groot scala aan Nederlandse artiesten trekt altijd veel publiek. Het dorpsfeest bestaat bijna 100 jaar.

De geschiedenis van kermis in Langeraar gaat terug, zo is op de website te lezen, tot oktober 1923, toen een vijftal heren bijeen kwamen in het café van D. Hoogendijk, om de mogelijkheid te bespreken, ieder jaar één dag feest te vieren, bij gelegenheid van alle verjaardagen van het Koninklijk Huis. Eerdere pogingen om dit te doen in samenwerking met de pas opgerichte Wilhelminavereniging waren mislukt. De eerste vergadering leidt concreet tot een ledenwerfactie in Langeraar en Papenveer. Toen zich al snel 216 leden hadden aangemeld, werd een nieuwe vergadering georganiseerd in het café van vd Laan. Tijdens deze vergadering werd ’Oranjevereniging Juliana’ opgericht.

De eerste (tweedaagse) kermis wordt gehouden op 17 en 18 september 1924. Het feest wordt gehouden op het weiland van Bontje met als kermisattracties o.a. een schiettent, een zweefmolen, een koekkraam, een slagmachine en een oliebollenkraam. Op de eerste dag is het programma: een ’optocht der schoolkinderen’, uitreiking van versnaperingen(eierkoeken en krentenbollen) en diverse kinderspelen. De tweede dag zijn er de volksspelen: mastklimmen en boegsprietlopen, sleuteltrekken per rijwiel en ringrijden voor paren met rijtuig.

Muziekvereniging Arti et Religioni (voorloper van het nieuwe Aer & Amstel) zorgde voor de muzikale omlijsting. De eerste Langeraarse kermis was een groot succes: gezellig en zeer geslaagd.

Vanaf 1958 was het weiland van Bontje niet langer beschikbaar en verhuist de kermis naar het terrein van Flip Lek, waarbij de garage/loods als consumptietent wordt ingericht. Vanaf 1971 vindt  de kermis op het parkeerterrein van Altior plaats.

Dorpsfeest: traditie met vernieuwing

In 1994 wordt Stichting Kermis Langeraar (SKL) opgericht, die de organisatie van de kermis tot op heden organiseert. Hans van der Meer -secretaris SKL - zegt: “Wij proberen de Langeraarse kermis een echt dorpsfeest te laten zijn. Wij zijn al enkele maanden bezig om alle attracties vast te leggen en afspraken te maken met de verschillende exploitanten. Met 10 bestuursleden bereiden we de vertrouwde activiteiten, zoals de kinderoptocht, de strijd om de SKL-bokaal tussen Altior en TAVV, het volleybaltoernooi, de beddenrace etc., voor. Maar ook met het bedenken van nieuwe activiteiten zoals: het 3 tegen 3 voetbaltoernooi, de prikkelarme kermis - op zaterdagmiddag is de kermis dan enkele uren speciaal open voor mensen, voor wie de kermis minder toegankelijk is vanwege de harde muziek, felle lichten of teveel actie. Attracties draaien dan minder snel, maken minder herrie en de lichten worden wat gedimd. Bovendien krijgen de mensen wat meer tijd om in- en uit te stappen.

En we communiceren in deze tijd steeds méér via  social media - een voorbeeld is de introductie van het Golden Ticket; deelnemers krijgen via Facebook en Instagram verschillende aanwijzingen, waar die - ergens op het kermisterrein - is verborgen. De winnaar verdient een gratis rondje over de kermis: alle attracties zijn dan vrij toegankelijk, inclusief een snack, oliebol en een ijsje. Een en ander is te volgen via: https://www.facebook.com/kermislangeraar of via https://wwww.instagram.com/kermislangeraar.

De Langeraarse kermis wordt gewoonlijk gehouden in week 34; dit jaar is dat van donderdag 20 tot zondag 23 augustus.

De volgende

In deze serie (Mijn Club) geeft degene, die werd geïnterviewd, de beurt aan een bestuurder van een andere vereniging in de gemeente Nieuwkoop. Dat kan van alles zijn, want ’de keuze is reuze’!

Van der Meer: ''Ik wandelde onlangs met mijn vrouw over het Meijepad in Nieuwkoop en zag daar het clubhuis cq. botenloods van Roeivereniging de Meije. Dat maakte mij nieuwsgierig: wat doen zij en wat gebeurt er allemaal bij die vereniging?'' We zoeken daartoe voorzitter Carla Tavenier op; zij gaat het allemaal vertellen en je leest het de volgende keer op www.nieuwkoops.nl!


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn gisteren 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige gisteren 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek 22 apr. 2024 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.