Mijn Club: IJsvermaak Noorden
IJsvermaak Noorden is één van de drie ijsclubs in het ’oude’ Nieuwkoop. Behalve deze bestaan ook IJsvermaak Zuideinde en de Nieuwkoopse Landijsbaan.
“IJsvermaak Noorden bestaat sinds 1907 en is het resultaat van een fusie met meerdere Noordense ijsclubs", zegt voorzitter Jaap Wansinck.
Vroeger had namelijk iedere kroeg in Noorden (en Nieuwkoop) een eigen ijsclub. De basis van IJsvermaak werd café Maarsseveen. In haar vroege bestaan organiseerde de ijsclub soms kortebaan- en koppelafvalwedstrijden. Gestreden werd toen niet om geld, medailles of bekers, maar bijvoorbeeld om rook- en etenswaren; ’voor spek en bonen’ is een uitdrukking, die we nu nog kennen en ons aan die tijd herinnert.
"Het aardige is, dat ik in oude notulen heb gezien, dat ook mijn opa deel uit maakte van het eerste bestuur. Hij, m’n vader en ikzelf werkten als jachtopziener op de Noordense plassen en waren we eigenlijk altijd op de plas; in de zomer maar ook in de winter en dienden we de belangen van jagers, vissers, rietsnijders, de eigenaar, natuurorganisaties èn schaatsers. Toen ik ’n jaar of 15-16 was, gingen we, met ’n paar vrienden, weleens naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam, kreeg ik meer interesse in de schaatssport en kwam zo uiteindelijk ook in het bestuur van IJsvermaak. Maar, we waren dus niet de enige ijsclub in Nieuwkoop en er bestond altijd enige rivaliteit. Toen wij in 1966 als eerste ijsclub de Plassentocht Noorden organiseerden, gaf dat onderling nogal wat reuring. Toenmalig burgemeester van Montfoort gelastte dat de verschillende ijsclubs in Nieuwkoop/Noorden met elkaar aan tafel moesten om afspraken te maken over het organiseren van één Plassentocht in Nieuwkoop. Dat gebeurde in ’t Vliegend Paard. Daar werd een overeenkomst gesloten om zoveel mogelijk samen te werken en later werd nog de Stichting Plassentochten Nieuwkoop Noorden (SPNN) opgericht. Sindsdien verdelen we de stempelposten en verzorgen ieder zo’n 20 kilometer van het traject; wij doen ’ons deel’ op de Noordeinderplas. Ook in het bestuur hebben we de zetels verdeeld: 30% (+ de voorzitter) voor de Landijsbaan, 30% (+ secretaris) voor IJsvermaak Zuideinde en 40% voor IJsvermaak Noorden. Als we dan besluiten een nieuwe tocht te organiseren, begint het pas. Want je hebt héél veel mensen nodig om ’n tocht goed (en veilig) te organiseren: die de route uitzetten en markeren, verkeer- en parkeerregelaars, bemanning van de koek en zopietent en stempelposten, maar vooral: sneeuwruimen…! Continue sneeuwschuiven…Ergens in de 80-er jaren hadden wij eens de enige toertocht die kon doorgaan, want elders in het land slaagde men er niet in, een baan schoon te maken (en te houden)!”
Hij vervolgt: “In samenwerking met de gemeente maakten we ’t ’Draaiboek Winterpret’, die tevens model staat voor andere toertochten in den lande. Hierin staat nauwkeurig beschreven, hoe we te werk gaan - geldt ook voor ijs-vissers en -zeilers - als het begint te vriezen en een Plassentocht in zicht komt…."
"Wij bewaren ons materiaal (waaronder veegmachines en de ijsambulance) in Gebouw de Rietzanger, dat wij destijds, in samenwerking met KBO (nu 50+), hebben ge- en verbouwd.”
De volgende
De verschillende ijsclubs hadden enkele fanatieke en talentvolle leden en toen de Vechtsebanen (kunstijsbaan in Utrecht) in 1970 werd geopend, besloten zij de krachten te bundelen en een trainingsgroep op te richten: NINO.
Hoe het daar allemaal gaat, gaan we horen van Mariska Tersteeg, lid van het eerste uur en trainer Gijs van der Zwet.