Loek Sassen

Mijn Club: IJsclub Ons genoegen

De houtkachel, midden in het clubhuis van ijsclub ’Ons Genoegen’, aan de Amstel in Woerdense Verlaat zegt eigenlijk al genoeg: de ambitie van de ijsclub zit niet zo zeer in het verbeteren van prestaties van potentiële kampioenen, maar veel meer op het vergroten van ijspret voor jong en oud en dan vooral achteraf: met ’n kopje snert, Jägermeister of warme Chocomel.

“We zijn een echte dorpsclub, opgericht in 1921, maar een echte trainingsgroep hebben wij niet. En ons eeuwfeest konden we dit jaar niet vieren”, zegt Jan Arie Burggraaf, voorzitter van de ’Raad van 11'. "…maar wel hebben we ieder jaar ons ’IJsfeest’; dan wordt de ledenvergadering afgesloten met een loterij en borrel achteraf.” Ze hebben ongeveer 160 leden, die € 7,50 contributie per jaar betalen. Daarvoor hebben zij gratis toegang op de landijsbaan, die ’s avonds verlicht is door de straatlantaarns, bouwlampen en ’n geleende lichtmast van een bouwbedrijf.

"Pas als het buiten koud wordt, krijgen wij ’t warm: de mooiste winters hebben we dan ook, als we de Westveense Poldertocht weer kunnen organiseren; een tocht met verschillende afstanden: over de Amstel, langs de Hoef naar Vrouwenakker of over de Grecht naar Woerden. Soms hebben we wel 600 deelnemers; dan puilt de kantine uit en hebben we onze handen vol om ieder te voorzien van erwtensoep, ’n broodje worst en wat te drinken erbij. En als er voldoende ijs ligt, nodigen we de school uit om te komen schaatsen: Priksleeën of kortebaanwedstrijdjes op de Amstel: dan mag iedereen meedoen en hebben we kleine prijsjes voor de winnaars. Wel willen we op termijn graag nog een nieuwe lichtgewicht ’veegtrekker’, want deze freesmachine is al bijna 70 jaar oud…"

De volgende

In de serie Mijn Club geeft de geïnterviewde de beurt aan een volgende vereniging. Jan Arie: “Tsja, ik heb er al over nagedacht, maar in Woerdense Verlaat is niet zoveel meer. Misschien zit er nog wat in gebouw Beatrix, maar ik weet niet wat…" Sijda Alblas, bestuurslid van Beatrix weet raad: "Je kunt met Irma Langelaan van Be Actief, een Indoor Cycling Club afspreken." Dat gaan we doen en u leest het over twee weken.

Loek Sassen


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige vandaag 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.