Mijn Club: Hockeyclub Nieuwkoop

“Nee, zelf hockey ik niet meer…, zegt Michel Pelser (56), voorzitter van Hockeyclub Nieuwkoop (HCN), de enige hockeyclub, die Nieuwkoop rijk is. Bij het ouder worden, wordt de kans op blessures groter. En toen de één na de ander wilde stoppen met actieve hockey, hebben we ons team ’oud-veteranen’ opgeheven. We hebben nog wel de ’jong veteranen: 30+.”

“We hebben gelukkig voldoende toestroom van jeugdleden en hopen dat realisatie van project Buytewech-Noord nog ’n extra impuls kan betekenen. Ooit werd hockey misschien als elitair gezien, maar dat is al lang niet meer zo; het is nu een echte breedtesport voor alle lagen van de bevolking; èchte ’hockeykakkers’ kennen we hier sowieso niet..; De KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockeybond) telt maar liefst 250.000 leden.

Het is ieder weekend gezellig druk in ons fraaie clubhuis, waar een goede sfeer hangt en iedereen welkom is. Iedereen kan meedoen en moet zich op de vereniging veilig en prettig voelen. Daarom schenken we op zaterdag ook geen alcohol tot 16:00 uur en willen op termijn een geheel rookvrije club worden. Sportiviteit en met plezier hockeyen staat altijd voorop, al streven we natuurlijk wel naar goede trainingen en het beste resultaat voor alle teams.

HCN is een echte familieclub met ruim 300 leden, mooi verdeeld over zater- en zondag en veld- en zaal-hockey. Bovendien hebben we een grote schare ’vaste aanhang’; vaders en moeders, die betrokken zijn bij de vereniging en soms hand-en spandiensten verlenen door te scheidsrechteren bij een thuiswedstrijd van de jeugd en hun kinderen zelf naar een uitwedstrijd te brengen.

Toch blijft het zoeken van voldoende vrijwilligers een uitdaging, dat horen we ook van andere verenigingen om ons heen. In- en rondom Amsterdam zien we sommige hockeyclubs al vercommercialiseren. Die huren dan bijvoorbeeld studenten in om een wedstrijd te fluiten. Zelf zie ik wel mogelijkheden om bijvoorbeeld het besturen van een vereniging te doen met mensen uit eigen gelederen (clubleden) en bijvoorbeeld het beheer van de financiën uit te besteden aan een penningmeester met een goed facturatiesysteem, die dat misschien tegelijkertijd ook kan doen voor de voetbal, tennis of scouting?”

HCN speelt competitie in de derde klasse van district Zuid Holland met tegenstanders uit oa. Alphen, Gouda, Zoetermeer, Reeuwijk/Bodegraven, Leiden en als verste: Middelharnis op Goeree-Overflakkee.

“We bestaan sinds 1971 en met financiële hulp van de gemeente Nieuwkoop werd in 2018 een mooi nieuw kunstgrasveld aangelegd. De keuze viel op een waterveld, zoals bij andere hockeyverenigingen al gewoon was. Het kunstgras zelf is sterker geworden, met een toename van het aantal vezels, waardoor het mogelijk is om met water te werken. Dat zorgt ervoor, dat het veld sneller speelt en tevens de ledematen van de spelers beschermt. Je ziet op topniveau, maar ook bij HCN, dat het spel veel sneller en uitdagender is geworden.”

Met 70 zonnepanelen wordt grotendeels aan de eigen elektriciteit-behoefte voldaan. Het gehele clubhuis is voorzien van LED-verlichting, evenals de verlichting van het hoofdveld. Pelser: “Alleen bij het kleine veld moet die omslag nog gemaakt worden. Vrij uniek bij HCN is dat de veldsproei wordt gedaan vanuit 4 enorme watertanks van 20.000 liter, die achter het clubhuis liggen. Via een slim drainagesysteem wordt het overtollige water weer teruggepompt naar de watertanks. Ook het regenwater van het terrein en dak komt in die tanks terecht. Wij hoeven dus eigenlijk nooit leidingwater te gebruiken; een grote besparing, want ons ’water kunstgrasveld’ gebruikt per wedstrijd ongeveer 3- à 4.000 liter sproeiwater.”

Behalve de hockeysport biedt HCN ook ’onderdak’ aan kinderopvang Partou, enkele basisscholen en het Ashram-college, De scholen komen bij de hockeyclub voor hun sportlessen en soms worden clinics gegeven. De kinderopvang is permanent aanwezig voor naschoolse opvang. Zij kiezen ervoor de kinderen veel te laten sporten. Op deze manier is de accommodatie nu dagelijks en ook in vakanties optimaal in gebruik, waar het voorheen in de winter en zomer helemaal stil lag.

Tenslotte: “Wil je nog toevoegen, dat we graag in contact komen met een geschikte trainer voor Heren 1? Wie dat kan en daar ook wat voor voelt: graag een mailtje aan michielpelser@gmail.com."

De volgende

Pelser: “Omdat ik zelf niet meer actief kan hockeyen, denk ik dat golf voor mij wel een goed alternatief kan zijn. Dat brengt mij voor de volgende aflevering van deze serie bij Golf- en CountryClub Liemeer.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!