Hockeyclub Nieuwkoop

Mijn Club: Hockeyclub Nieuwkoop

Aan het woord komt deze keer Michiel Pelser, die de beurt kreeg van Jelle Moraal, voorzitter van Stichting Muziek Tent (SMT) Nieuwkoop. Pelser is de voorzitter van Hockeyclub Nieuwkoop, de enige hockeyclub die Nieuwkoop rijk is en bestaat sinds 1971. Met een hypermodern èn vooral duurzaam complex aan de Dreg in Nieuwkoop. 

Met 70 zonnepanelen wordt grotendeels aan de eigen elektriciteit-behoefte voldaan. Het gehele clubhuis is voorzien van LED-verlichting, evenals de verlichting van het hoofdveld. Pelser: “Alleen bij het kleine veld moet die omslag nog gemaakt worden. Vrij uniek bij onze hockeyclub is dat de veldsproei wordt gedaan vanuit 4 enorme watertanks van 20.000 liter, die achter het clubhuis liggen. Via een slim drainagesysteem wordt het overtollige water weer teruggepompt naar de watertanks. Ook het regenwater van het terrein en dak komt in die tanks terecht. Wij hoeven, dus eigenlijk nooit leidingwater te gebruiken, ook niet op ons ’water kunstgrasveld’, dat per wedstrijd ongeveer 3- à 4.000 liter sproeiwater gebruikt. We studeren nu nog op (en sparen voor…)  een duurzame verwarming van ons clubhuis. Pelser: “Daarmee zijn we misschien nu al de ’meest duurzame vereniging’ van gemeente Nieuwkoop.”

Met financiële hulp van de gemeente Nieuwkoop werd in 2018 een mooi nieuw kunstgrasveld aangelegd. “De keuze viel op een waterveld, zoals bij andere hockeyverenigingen al gewoon was. Het kunstgras zelf is sterker geworden, met een toename van het aantal vezels, waardoor het mogelijk is om met water te werken. Dat zorgt ervoor, dat het veld sneller speelt en tevens de ledematen van de spelers beschermt. Je ziet op topniveau, maar ook bij HCNieuwkoop dat het spel wéér sneller en uitdagender is geworden.

We zijn wel ernstig getroffen door corona, waardoor bijna alle activiteiten op dit moment zijn stilgelegd. Dat is vooral jammer voor Dames - èn Heren 1, die beide hard op weg waren om kampioen te worden in hun poule. Maar ja… alle sportclubs hebben te maken met deze crisis en we kijken liever weer vooruit: Het zijn beide tamelijk jonge teams, dus misschien hebben we dan volgend jaar een dubbel kampioenschap èn promotie naar ’n hogere klasse?!

Behalve de hockeysport voor ruim 500 leden - mooi verdeeld over zater- en zondag, jeugd/ volwassenen en vrouwen/mannen - bieden we nu ook ’onderdak’ aan BSO Smallsteps, enkele basisscholen en het Ashram-college, De scholen komen bij de hockeyclub voor hun sportlessen en soms worden clinics gegeven. De BSO is permanent aanwezig voor naschoolse opvang. Zij kiezen ervoor de kinderen veel te laten sporten. Op deze manier is de accommodatie nu dagelijks en ook in vakanties optimaal in gebruik, waar het voorheen in de winter en zomer helemaal stil lag. Het landelijk sportakkoord roept ook op tot dit soort samenwerkingen, zodat meer mensen kunnen sporten en verenigingen inkomsten genereren. Dit sportakkoord wordt door de gemeente verder uitgerold en zij ontwikkelt tevens een visie op het gebruik van alle sportaccommodaties in Nieuwkoop.

 

Hockey is van oorsprong een veldsport, maar wordt ook al heel lang ’s winters in de zaal beoefend. HC Nieuwkoop speelt de thuiswedstrijden in sporthal de Steupel. Grofweg is de verhouding vrouwen/mannen: 60/40%. Vooral bij de jeugd zien we een forse groei bij de meisjes; er zijn nu al méér meiden- dan jongensteams.

De leden spelen in het tenue: oranje shirt, zwarte short en oranje kousen. Behalve de keeper, die draagt ’n ander pak, want die moet extra beschermd zijn tegen loei-harde ballen.

Dankzij financiële hulp van  onze sponsors kunnen we soms extra dingen doen, zoals bijvoorbeeld het Hockeykampeerweekend voor de jeugd, die eind juni gepland stond. Helaas gaat dat vanwege corona dit jaar niet lukken. Wel proberen we deze zomer allemaal wel andere dingen te doen voor de thuisblijvers, want die zullen er best veel zijn, dit jaar.”

De volgende

In deze rubriek geeft de geïnterviewde ’de beurt’ door aan een collega-bestuurder van een andere vereniging in Nieuwkoop. Pelser, die ook voorzitter is van de Lion’s Club in Nieuwkoop, geeft het stokje door aan Henk van Schie, oud-voorzitter en medebestuurslid van de Lions. Dus gaan we bij hem op bezoek voor een interview, weliswaar op gepaste corona-afstand.

 


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...