Mijn Club: EHBO Noorden

“Hoe lang precies; dat weet ik niet, maar EHBO-Noorden (St. Martinus) bestaat echt al heeééel lang. ’Ome’ Theo (vd Helder) gaf destijds les en charterde overal nieuwe leden vandaan,” zegt (nieuw) bestuurslid Yvon Kalshoven. "Ik haalde zelf mijn eerste EHBO-diploma - ruim 30 jaar geleden - bij EHBO Nieuwveen omdat ik werkte in Nieuwveen. Toen mijn diploma was verlopen, heb ik ’m opnieuw gehaald in Noorden; bij ’ome’ Theo dus… Ik speelde zelf ook weleens zwarte Piet en tijdens het schminken overhoorde hij mij dan…"

“EHBO Noorden heeft nu bijna 30 leden. In corona-tijd waren er zoveel beperkingen dat het toenmalige bestuur liever wilde stoppen. Ik probeer het - met ’n paar anderen - weer op te pakken en te herstarten. Want het is zó belangrijk dat voldoende mensen in een dorp EHBO kunnen bieden: bij evenementen in de gemeente, maar ook bij verenigingen èn in je eigen buurt, want de meeste ongelukken gebeuren nog altijd in en rondom je eigen huis. Ik ben ook actief bij Stichting Jeugdwerk Noorden (Bun) en het viel mij weleens op, dat eigenlijk maar weinig mensen een goede pleister kunnen plakken…."

"Tsja…, wat er leuk aan is? Kijk, ik hou zelf niet van wedstrijden, sta liever te kijken, en - bijvoorbeeld bij evenementen op het ijs - zijn er altijd extra mensen nodig om ’n handje te helpen bij de organisatie, bijvoorbeeld als verkeersregelaar of zoals ik: als EHBO-er. Bovendien: van huis uit zit het verenigingsleven wel in het bloed en vind het leuk om mensen te helpen…”

Zij vervolgt: “In gemeente Nieuwkoop zijn er wel 5 EHBO-verenigingen: Nieuwveen, Langeraar, Ter Aar, Nieuwkoop en Noorden… waarbij wij ook wel wat leden uit Woerdense Verlaat hebben; wij worden vaak in één adem genoemd! Ik denk dat we allemaal wel gebaat zijn bij goede samenwerking: onze leden worden ouder en er is gewoon niet genoeg jonge aanwas… Dat komt ook, omdat bedrijven verplicht zijn, voldoende BHV-ers onder hun personeel op te leiden. Die worden voornamelijk getraind om een gevaarlijke situatie in het bedrijf onder controle te krijgen: brandjes blussen, ontruiming etc. Maar EHBO is zovéél meer: hartreanimatie en hoe te handelen bij verwondingen bij feestgangers, ook als die teveel alcohol of drugs hebben gebruikt?!"

"Dus: wij zijn altijd op zoek naar mensen, die het nog zien zitten om anderen te helpen!”

Op bijgevoegde foto is een deel van leden actief als EHBO-er op het tentfeest ’Op hete Koole’ in Noorden (2019).

De volgende

“Mijn zoon Frank zit nu, samen met Learoyd van der Haven, in het bestuur van Stichting Jeugdwerk Noorden. Dat lijkt interessant"; je leest het in de volgende editie van Mijn Club.


Meer nieuws

Gemeente gisteren 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur gisteren 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport gisteren 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog gisteren 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport 24 apr. 2024 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...