Ingezonden

Mijn club: DN-IJszeilvereniging Nieuwkoop

“Maar we zijn geen échte vereniging zoals de meeste anderen: met bijbehorend clubgevoel en gezelligheid vóór, tijdens en na onze activiteiten", zegt voorzitter Leendert Lekkerkerker (69). "Wij zijn eigenlijk opgericht, omdat je in Nieuwkoop - als enige gemeente in Nederland - een vergunning nodig hebt om te mogen ijszeilen."

"Aan die vergunning is de belangrijkste voorwaarde gehangen: je moet beschikken over een WA-verzekering met een dekking van tenminste € 1 miljoen. Want op mooie ijsdagen kan het op de Nieuwkoopse Plassen best druk zijn met schaatsers  en andere wintersporters. Daarom dachten we; we richten een vereniging op en gaan met de gemeente in overleg over de voorwaarden en de afspraken, die nuttig en nodig zijn. We hebben nu zo’n 15 actieve leden en rekenen geen contributie."

"Als wij iemand op de Noordeinderplas zien gaan, waarvan we denken: die kennen we niet, dan gaan we er even naar toe om uit te leggen dat je hier een vergunning nodig hebt en wijzen hem op de voorwaarden. Kijk, wij zijn geen handhavers of van de politie, maar het laatste wat wij willen, is onze vergunning kwijtraken en we hier géén van allen meer mogen ijszeilen! Want het is echt gewèldig: lekker hard (LSa: 80 tot 100 km. pu) over het ijs, in strijd met de elementen (kou en wind) en je materiaal. Als je het één keer hebt gedaan, hou je nooit meer op."

“We gaan ook één keer per jaar naar het buitenland; het is meestal Edwin Tijsterman van jachthaven Plaszicht, die daarvoor alle voorbereidingen treft; dat is niet zo eenvoudig, want eigenlijk is het nergens zo mooi als hier. Om lekker te kunnen ijszeilen, zoeken we ruim water, geen sneeuw en goede wind. Maar op meren tussen bergen, heb je meestal geen constante wind. Goede ijszeil-plekken kun je wel vinden in Zweden, Polen, Letland, Oost-Duitsland, Tsechië en Noord-Italië."

"Wij hebben met elkaar afgesproken: we nemen pas een borrel als we thuis zijn: we breken onze ijszeilers op het ijs af en gaan dan lopend naar de wal of naar huis; Dat is vooral eigenbelang, want als er ongelukken gebeuren, mogen wij volgend jaar niet meer ijszeilen!"

De volgende

Lekkerkerker: “Een kennis van mij (Herma Bouwman) zingt in koor ’Min Ghesellen’. Dat lijkt mij een mooie voor de volgende keer: ik zoek contact met Marian van Meurs, die verantwoordelijk is voor PR en communicatie.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:45

NeuroFitGym

Dat ProMove, bewegen & gezondheid diverse beweegactiviteiten zoals de FysioSport, Pilates en wandelgroepen aanbiedt is bij velen bekend. Maar ook de NeuroFitGym valt onder het beweegaanbod van ProMove.

Gemeente gisteren 12:50

Veel reacties op enquête flexwoningen

In december heeft de gemeente een enquête uitgezet om de behoefte aan flexwoningen onder de inwoners te onderzoeken. Ruim 400 inwoners hebben gereageerd. Meer dan de helft gaf aan zelf interesse te hebben in een flexwoning of iemand te kennen die interesse heeft.     

Advertorial Overige 30 jan. 2023 13:35

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Wonen en bouwen 27 jan. 2023 15:25

Positieve reacties op ontwerp Weteringplein

Op de goed bezochte inloopavond over het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte van het Weteringplein in Nieuwveen op 25 januari waren veel positieve reacties te horen: ‘Het is mooi om te zien dat er echt gewerkt is met onze ideeën’, en ‘Het zijn mooie gebouwen, passend bij het dorpse karakter van Nieuwveen’.