Mijn Club: Cultuur Historische Vereniging (CHV) Ter Aar

Misschien werd bij zijn geboorte al het historisch besef aangewakkerd voor de rest van zijn leven: Voorzitter Flip Vonk werd geboren op 6 mei 1945 (eerste dag na de capitulatie van de Duitsers) in Amsterdam en groeide op in de Beemster. Na een betrekking bij tuinbouwgemeente De Lier kreeg hij in 1979 een baan als gemeentesecretaris in de voormalige gemeente Ter Aar. “En ik woon in een huis met een bijzondere historie!”(LSa: voorheen de woning met praktijk van dokter Quartel).

“Tijdens de opheffingsvergadering (1984) van de Culturele Vereniging Ter Aar, die zich vooral richtte op het organiseren van bezoek aan theaters en concerten in de omgeving, stelden wij de vraag of we de vereniging misschien konden overnemen? Daarmee ging de vergadering akkoord en dat was tevens de start van de Cultuur Historische Vereniging Ter Aar."

"We exploiteren sinds 1986 ons museum (Westkanaalweg 118), waarin je veel materiaal kunt vinden over de (agrarische) geschiedenis van Ter Aar; tuinbouw op de ’koude grond’, de conservenindustrie en de groentenveiling. Regelmatig wisselen onze thema-tentoonstellingen; de eerstvolgende is gericht op diverse verenigingen, die net als wij, dit jaar een jubileum vieren: TAVV, Shuttle ’74, KBO en Watersportvereniging Langeraar. En beheren we hier de beeldbank, waarbij we de foto’s niet alleen bewaren, maar vooral ook graag laten zien. Op onze website (beeldbank.chvteraar.nl) zijn alle foto’s en ansichtkaarten door geïnteresseerden (gratis) te bekijken."

"Financieel kunnen we bestaan dankzij 250 leden, zo’n 1000 museumbezoekers per jaar, advertenties in de Vosholkroniek, schenkingen van sympathisanten en subsidies van de gemeente. En natuurlijk leven we zuinig!” aldus de voorzitter. Leden krijgen vier keer per jaar de Vosholkroniek - waarin interessante artikelen over de Ter Aarse geschiedenis en gebeurtenissen in het museum - thuisgestuurd.

"In 2017 brachten we een boek uit met oorlogsherinneringen aan (en van) meer dan 90 Ter Aarse Indiëgangers, met de titel ’Loslaten gaat niet meer’. Het boek werd geschreven door plaatsgenoot Gerard van Pijkeren. Het boek is nog te koop in het museum tijdens de openingstijden: zater-, zon- en woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur."

"Nieuw zijn onze zgn. ’Babbelmiddagen’; iedere derde woensdagmiddag vd maand vanaf 14:00 uur. Deelnemers praten met elkaar, meestal met ’n aantal foto’s op tafel, over Ter Aar in het verleden. We doen dit weekend ook een pilot op zondagmiddag, voor mensen, die door-de-weeks niet kunnen, als er genoeg belangstelling is, gaan we dat wel vaker doen. Bovendien starten we binnenkort (eerste donderdagmiddag vd maand), met een zgn. ’archiefmiddag’. Bedoeling is dan om alle knipsels en foto’s, die we hebben, te inventariseren, te rubriceren en verder te digitaliseren. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om mee te kijken en misschien ’n handje te helpen?!"

“Ieder jaar organiseren we in februari de open Ter Aarse Kampioenschappen Mens erger-je-niet. Dit jaar was al de tiende keer en winnaar werd mevr. Betsy van Hameren.”

De volgende

“In de gemeente Nieuwkoop hebben we drie historische verenigingen: ’Historisch Genootschap Nieuwkoop eo, Stichting Historische Kring Nieuwveen en wijzelf…Het Historisch Genootschap kreeg al eens de beurt in deze rubriek, dus gaan we op zoek naar Hans Broekkamp, voorzitter van St. Historische Kring Nieuwveen.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!