Ingezonden

Mijn Club: BV De Plas

Er zijn in Nederland maar weinig biljartverenigingen, die zo’n mooi clubhuis hebben, als BV De Plas in Langeraar. De vereniging bestaat sinds 1947 en dankt zijn naam aan de plek, waar de oprichting plaatsvond: in het toenmalige hotel-cafe ’De Plas ’aan de Langeraarse Poel.

Al sinds 1992 ’zit ’de biljartvereniging in de Oude KleuterSchool (OKS) aan het kerkplein. Twee voormalige klaslokalen werden door de leden grondig verbouwd en fraai aangekleed: mooie vloerbedekking, luxe velours gordijnen en een verlaagd plafond met spotjes. Met sfeervolle verlichting boven de 4 biljarts, die 2 aan 2 gescheiden worden door de bar in het midden van de biljartzaal. “Ook van gasten van andere verenigingen krijgen we vaak complimenten. En wat hier ook zo mooi is: we exploiteren zelf de bar en kunnen daardoor de prijzen aantrekkelijk houden. Toch halen we er wat inkomsten uit en blijft de contributie laag. Dus: dit voelt echt als òns huis!

Maar ons huurcontract is opgezegd. Over 5 jaar moeten we hier weg en dat is voor ons een groot probleem,” zegt penningmeester Henk Bader, zelf al 30 jaar lid van De Plas. We hebben op dit moment zo’n 130 leden, waarvan zo’n 60% recreanten. Deze week kwamen er weer een paar bij; het zijn meestal oudere mannen, die lid worden. Maar als mensen eenmaal lid zijn, zeggen ze niet gauw weer op. Het is voor de meesten een belangrijk sociaal moment in hun week geworden: op een vaste middag of avond met vrienden gezellig een potje biljarten en na afloop met elkaar een biertje aan de bar. Sommigen stoppen op een zeker moment - vaak vanwege hun leeftijd - met zèlf actief biljarten, maar blijven dan toch graag komen om te tellen of als ’schrijver’.

We spelen hier alleen carambolebiljart en hebben geen pooltafels. Want, dat jongeren vooral zouden willen snookeren of darten, geloven wij helemaal niet. Het punt is, dat jonge mensen zich vandaag de dag niet meer willen binden aan een vereniging vanwege alle bijbehorende zaken en ’verplichtingen’: in het bestuur of een commissie, toernooien helpen organiseren, bardienst etc. Dat is wel jammer, want ik weet zeker, dat we als vereniging binnen de Langeraarse gemeenschap een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie hebben, die niet zomaar mag verdwijnen. Daarom: Wij rekenen op volle medewerking van de wethouder in onze zoektocht naar een nieuw onderkomen, zodat we voorlopig weer vooruit kunnen!

De volgende

Eén huurder in het OKS was ook toneelvereniging Piccolo. Zij hebben echter onlangs al besloten, hun vereniging op te heffen. In gemeente Nieuwkoop bestaan nog wèl de toneelverenigingen ’De Plankenridders’ en ’De Oldtimers’, hoewel zij beiden altijd in het Dorpshuis van Aarlanderveen spelen….

Hoe zit dat? Ik maak ’n afspraak met voorzitter Tom van Veen van de Oldtimers.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:45

NeuroFitGym

Dat ProMove, bewegen & gezondheid diverse beweegactiviteiten zoals de FysioSport, Pilates en wandelgroepen aanbiedt is bij velen bekend. Maar ook de NeuroFitGym valt onder het beweegaanbod van ProMove.

Gemeente gisteren 12:50

Veel reacties op enquête flexwoningen

In december heeft de gemeente een enquête uitgezet om de behoefte aan flexwoningen onder de inwoners te onderzoeken. Ruim 400 inwoners hebben gereageerd. Meer dan de helft gaf aan zelf interesse te hebben in een flexwoning of iemand te kennen die interesse heeft.     

Advertorial Overige 30 jan. 2023 13:35

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Wonen en bouwen 27 jan. 2023 15:25

Positieve reacties op ontwerp Weteringplein

Op de goed bezochte inloopavond over het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte van het Weteringplein in Nieuwveen op 25 januari waren veel positieve reacties te horen: ‘Het is mooi om te zien dat er echt gewerkt is met onze ideeën’, en ‘Het zijn mooie gebouwen, passend bij het dorpse karakter van Nieuwveen’.