Ingezonden

Mijn Club: BV De Plas

Er zijn in Nederland maar weinig biljartverenigingen, die zo’n mooi clubhuis hebben, als BV De Plas in Langeraar. De vereniging bestaat sinds 1947 en dankt zijn naam aan de plek, waar de oprichting plaatsvond: in het toenmalige hotel-cafe ’De Plas ’aan de Langeraarse Poel.

Al sinds 1992 ’zit ’de biljartvereniging in de Oude KleuterSchool (OKS) aan het kerkplein. Twee voormalige klaslokalen werden door de leden grondig verbouwd en fraai aangekleed: mooie vloerbedekking, luxe velours gordijnen en een verlaagd plafond met spotjes. Met sfeervolle verlichting boven de 4 biljarts, die 2 aan 2 gescheiden worden door de bar in het midden van de biljartzaal. “Ook van gasten van andere verenigingen krijgen we vaak complimenten. En wat hier ook zo mooi is: we exploiteren zelf de bar en kunnen daardoor de prijzen aantrekkelijk houden. Toch halen we er wat inkomsten uit en blijft de contributie laag. Dus: dit voelt echt als òns huis!

Maar ons huurcontract is opgezegd. Over 5 jaar moeten we hier weg en dat is voor ons een groot probleem,” zegt penningmeester Henk Bader, zelf al 30 jaar lid van De Plas. We hebben op dit moment zo’n 130 leden, waarvan zo’n 60% recreanten. Deze week kwamen er weer een paar bij; het zijn meestal oudere mannen, die lid worden. Maar als mensen eenmaal lid zijn, zeggen ze niet gauw weer op. Het is voor de meesten een belangrijk sociaal moment in hun week geworden: op een vaste middag of avond met vrienden gezellig een potje biljarten en na afloop met elkaar een biertje aan de bar. Sommigen stoppen op een zeker moment - vaak vanwege hun leeftijd - met zèlf actief biljarten, maar blijven dan toch graag komen om te tellen of als ’schrijver’.

We spelen hier alleen carambolebiljart en hebben geen pooltafels. Want, dat jongeren vooral zouden willen snookeren of darten, geloven wij helemaal niet. Het punt is, dat jonge mensen zich vandaag de dag niet meer willen binden aan een vereniging vanwege alle bijbehorende zaken en ’verplichtingen’: in het bestuur of een commissie, toernooien helpen organiseren, bardienst etc. Dat is wel jammer, want ik weet zeker, dat we als vereniging binnen de Langeraarse gemeenschap een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie hebben, die niet zomaar mag verdwijnen. Daarom: Wij rekenen op volle medewerking van de wethouder in onze zoektocht naar een nieuw onderkomen, zodat we voorlopig weer vooruit kunnen!

De volgende

Eén huurder in het OKS was ook toneelvereniging Piccolo. Zij hebben echter onlangs al besloten, hun vereniging op te heffen. In gemeente Nieuwkoop bestaan nog wèl de toneelverenigingen ’De Plankenridders’ en ’De Oldtimers’, hoewel zij beiden altijd in het Dorpshuis van Aarlanderveen spelen….

Hoe zit dat? Ik maak ’n afspraak met voorzitter Tom van Veen van de Oldtimers.

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...