BC de Stofwolk

Mijn Club: BromfietsClub de Stofwolk

“Bijna 16 jaar geleden is BromfietsClub de Stofwolk gestart”, zegt Simon Verlooij (61), penningmeester van het eerste uur.

“Alex Clarisse uit Alphen aan den Rijn is onze voorzitter. We hadden destijds een vriendenclubje, ieder met een oude brommer en als we dan mooi weer verwachtten op een zondag, belden we elkaar op om een ritje te gaan toeren. Zo is het idee ontstaan om een echte club op te richten. We plaatsten een oproep in een krant en kregen direct al 30 of 40 aanmeldingen. We besloten, om het vanaf het begin goed aan te pakken, dus eerst naar de notaris en KvK om de nieuwe vereniging te formaliseren.”

“We hebben nu 160 leden, afkomstig uit deze regio, maar eigenlijk uit het hele land: Tiel, Heiloo, maar ook uit o.a. Veenendaal en Ouderkerk aan den Amstel. Zelf heb ik nu 6 bromfietsen, ik mag er zelf ook graag aan sleutelen. Poetsen niet zo, maar ze moeten er wel netjes uitzien…Mijn vrouw Mien rijdt op een Puch Maxi en dochter Kim op de Zündapp; allemaal uit de jaren ’50. Je weet wel: met platen van metaal en niet van Tupperware, waar scooters tegenwoordig van gemaakt worden…”

Simon: “In die tijd waren er veel merken: NSU, DKW, Batavus, Magneet, Flandria en Puch, maar 90% van onze leden heeft een Zündapp of een Kreidler (Florett); dat zijn nog de meest gangbare oldtimers. Kreidlers worden nog steeds nieuw gemaakt.  De meeste andere merken niet en dan wordt het zoeken naar originele onderdelen toch wel wat lastiger. Op Marktplaats kun je nog wel wat vinden of bij andere liefhebbers; want die zijn er nog zat. Er zijn ook nog legio bromfietsclubs in Nederland.”

“We organiseren ongeveer 7 of 8 toerritten (80 km) per jaar. Solexen zijn er bij ons niet bij; de voorrijder rijdt ongeveer èn maximaal 50 km p/uur; die moet je wel zo’n beetje bij kunnen houden en dat is voor een Solex niet weggelegd. We weten, dat sommige automobilisten zich irriteren als ze moeten wachten voor een sliert van 60 bromfietsen, daarom zetten we kruispunten niet meer af en laten de auto’s meestal vóór gaan. Gezelligheid en kameraadschap vormen de rode draad in onze club, maar we blijven kwajongens met ’n ouwe brommer. Als er bijvoorbeeld een Kreidler met pech staat, komen er altijd wel een paar Zündapp-rijders even ’plagen’. De gemiddelde leeftijd van onze leden is 50+; de oudste is ongeveer 80. De eerste rit in het nieuwe seizoen noemen we de ’snertrit’, met een kopje versgekookte erwtensoep achteraf en de laatste rit van het seizoen sluiten we af met een barbecue. We hopen dit jaar weer onze Oldtimerdag, gelijk met het Torenschuddersfeest (2e zaterdag van september) te organiseren: dan zijn alle bromfietsen van onze leden te bewonderen op het Regthuysplein. De meeste van onze leden gaan het liefste een stuk toeren, maar we hebben er ook één, die er liever onder ligt, om te sleutelen. Als we een toerrit organiseren gaat er ook altijd een mand met gereedschap en onderdelen mee: kabeltjes, bougies, benzineslangetjes en bandenplakspullen. En als een brommer onderweg toch niet te repareren valt, zoeken we een stalling en gaan ’m later ophalen. We hebben ook zo’n 15 enthousiaste dames als lid, die gaan altijd graag mee om ’n dagje te toeren.” Mien: ”Ja, de ’Stofwolk Ladys’ wonnen dit jaar de puzzelrit en dat vonden die mannen helemááal niet zo leuk!”

Simon: “ We zijn blij met ons onderkomen bij de Landijsbaan; sinds 2019 huren we beneden een ruimte om te sleutelen en boven hebben we de bar en kantine. Met hulp van diverse sponsors hebben we de boel ’n beetje opgeknapt: met de witkwast, alles voorzien van LED-verlichting en ’n nieuw keukentje geplaatst…”

De volgende

Simon: “Jan Kranenburg - mijn oude buurjongen - is initiatiefnemer en mede-oprichter van fotogroep ’Nieuw Perspectief’.” Dat maakt nieuwsgierig en die gaan we opzoeken voor de volgende aflevering van Mijn Club.

 

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.