BC de Stofwolk

Mijn Club: BromfietsClub de Stofwolk

“Bijna 16 jaar geleden is BromfietsClub de Stofwolk gestart”, zegt Simon Verlooij (61), penningmeester van het eerste uur.

“Alex Clarisse uit Alphen aan den Rijn is onze voorzitter. We hadden destijds een vriendenclubje, ieder met een oude brommer en als we dan mooi weer verwachtten op een zondag, belden we elkaar op om een ritje te gaan toeren. Zo is het idee ontstaan om een echte club op te richten. We plaatsten een oproep in een krant en kregen direct al 30 of 40 aanmeldingen. We besloten, om het vanaf het begin goed aan te pakken, dus eerst naar de notaris en KvK om de nieuwe vereniging te formaliseren.”

“We hebben nu 160 leden, afkomstig uit deze regio, maar eigenlijk uit het hele land: Tiel, Heiloo, maar ook uit o.a. Veenendaal en Ouderkerk aan den Amstel. Zelf heb ik nu 6 bromfietsen, ik mag er zelf ook graag aan sleutelen. Poetsen niet zo, maar ze moeten er wel netjes uitzien…Mijn vrouw Mien rijdt op een Puch Maxi en dochter Kim op de Zündapp; allemaal uit de jaren ’50. Je weet wel: met platen van metaal en niet van Tupperware, waar scooters tegenwoordig van gemaakt worden…”

Simon: “In die tijd waren er veel merken: NSU, DKW, Batavus, Magneet, Flandria en Puch, maar 90% van onze leden heeft een Zündapp of een Kreidler (Florett); dat zijn nog de meest gangbare oldtimers. Kreidlers worden nog steeds nieuw gemaakt.  De meeste andere merken niet en dan wordt het zoeken naar originele onderdelen toch wel wat lastiger. Op Marktplaats kun je nog wel wat vinden of bij andere liefhebbers; want die zijn er nog zat. Er zijn ook nog legio bromfietsclubs in Nederland.”

“We organiseren ongeveer 7 of 8 toerritten (80 km) per jaar. Solexen zijn er bij ons niet bij; de voorrijder rijdt ongeveer èn maximaal 50 km p/uur; die moet je wel zo’n beetje bij kunnen houden en dat is voor een Solex niet weggelegd. We weten, dat sommige automobilisten zich irriteren als ze moeten wachten voor een sliert van 60 bromfietsen, daarom zetten we kruispunten niet meer af en laten de auto’s meestal vóór gaan. Gezelligheid en kameraadschap vormen de rode draad in onze club, maar we blijven kwajongens met ’n ouwe brommer. Als er bijvoorbeeld een Kreidler met pech staat, komen er altijd wel een paar Zündapp-rijders even ’plagen’. De gemiddelde leeftijd van onze leden is 50+; de oudste is ongeveer 80. De eerste rit in het nieuwe seizoen noemen we de ’snertrit’, met een kopje versgekookte erwtensoep achteraf en de laatste rit van het seizoen sluiten we af met een barbecue. We hopen dit jaar weer onze Oldtimerdag, gelijk met het Torenschuddersfeest (2e zaterdag van september) te organiseren: dan zijn alle bromfietsen van onze leden te bewonderen op het Regthuysplein. De meeste van onze leden gaan het liefste een stuk toeren, maar we hebben er ook één, die er liever onder ligt, om te sleutelen. Als we een toerrit organiseren gaat er ook altijd een mand met gereedschap en onderdelen mee: kabeltjes, bougies, benzineslangetjes en bandenplakspullen. En als een brommer onderweg toch niet te repareren valt, zoeken we een stalling en gaan ’m later ophalen. We hebben ook zo’n 15 enthousiaste dames als lid, die gaan altijd graag mee om ’n dagje te toeren.” Mien: ”Ja, de ’Stofwolk Ladys’ wonnen dit jaar de puzzelrit en dat vonden die mannen helemááal niet zo leuk!”

Simon: “ We zijn blij met ons onderkomen bij de Landijsbaan; sinds 2019 huren we beneden een ruimte om te sleutelen en boven hebben we de bar en kantine. Met hulp van diverse sponsors hebben we de boel ’n beetje opgeknapt: met de witkwast, alles voorzien van LED-verlichting en ’n nieuw keukentje geplaatst…”

De volgende

Simon: “Jan Kranenburg - mijn oude buurjongen - is initiatiefnemer en mede-oprichter van fotogroep ’Nieuw Perspectief’.” Dat maakt nieuwsgierig en die gaan we opzoeken voor de volgende aflevering van Mijn Club.

 

Loek Sassen


Meer nieuws

Calamiteiten 28 sep. 2023 22:08

Huiszoeking in Ter Aar in zaak plofkraken

In een groot onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn vier personen aangehouden die worden verdacht van een serie plofkraken. In onder andere Ter Aar werden huiszoekingen verricht.

Calamiteiten 27 sep. 2023 22:19

Passanten redden bestuurster uit auto te water in Vrouwenakker

Woensdagmiddag rukten de hulpdiensten massaal uit voor een voertuig te water aan de Ruigekade in Vrouwenakker. Aldaar was een bestuurster met haar auto de Amstel ingereden. Enkele toevallige passanten redden haar uit het voertuig. (Foto: Politie Kaag & Braassem)

Dieren 27 sep. 2023 15:44

Blauwtong vastgesteld in Ter Aar

In Ter Aar is blauwtong vastgesteld. Deze niet besmettelijke ziekte onder herkauwers, vooral schapen, runderen en geiten, wordt vooral verspreid door knutten (meurzen zoals wij ze noemen) en muggen.

Gezondheid en welzijn 27 sep. 2023 08:40

Voldoet u aan de Beweegrichtlijn?

Beweegt u wel genoeg? Veel mensen zijn geneigd deze vraag met “Ja” te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat slechts 4 van de 10 volwassenen voldoet aan de beweegrichtlijn.

Cultuur 26 sep. 2023 19:46

Naar de Kaleidoskoop

Wat staat er de komende week op het programma bij Kaleidoscoop? In dit bericht de agenda voor de komende week.

Sport 26 sep. 2023 16:38

5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.