BCN

Mijn Club: BadmintonClub Nieuwkoop (BCN)

Nieuwkoop - Marloes Kranenburg is voorzitter van BCN. “En ook jeugdtrainer", zegt zij. "Mijn vader was bij de marine en lid bij een omnisportvereniging in Den Helder. Daar speelde hij badminton en zo ben ik er ook in gerold."

"Toen we verhuisden naar Leiderdorp, heb ik nog een tijdje gespeeld bij Meerburg (nu: Shuttlewoude’) in Zoeterwoude. Toen ik trouwde met Bram, zijn we verhuisd naar Nieuwkoop. BCN bestond al sinds 1973 en ik werd lid. Ik speelde ook een tijdje bij Flair in Alphen a/d Rijn. Sinds de fusie met BC Zigo heet díe club nu BC Limes. Ik kwam toen zelfs op de nationale ranglijst, totdat 3x per week trainen mij toch teveel werd en ik liever op een lager niveau wilde spelen. Bij NBB (Badminton Nederland) bestaan 9 divisies; ons 1e team speelt in de 9e divisie. Ons ’eerste’ bestaat uit 4 heren en 3 dames en zij spelen de ’thuis-’wedstrijden op donderdagavond in de Steupel."

Maar ja… nu ligt alles stil, want de Steupel gaat om 17:00 uur dicht en voorlopig is daar voor ons op zondag overdag geen ruimte. "En ergens in een willekeurige gymzaal: dat gaat ook niet want daar ontbreekt de belijning en je kunt ook niet zomaar ergens een net spannen. Wij zijn wel ’n méér recreatieve club, in vergelijking met bijvoorbeeld: BC Limes, Dáár wordt veel aandacht gericht op de competitie. Wijzelf organiseren soms wel vriendschappelijke uitwisselingen met andere verenigingen in de regio: Bodegraven (BBS), Ter Aar (Shuttle ’74), zodat onze spelers wel eens tegen anderen kunnen spelen en kunnen zien hoe zij het spelletje spelen."

BCN heeft zo’n 30 leden. "Het is in Nederland nu eenmaal ’n kleine sport en voor velen niet zo bekend. Daarom organiseren we ieder jaar een zgn. Kind-Ouder/Ouder-Kind (KOOK)-toernooi, waarbij alle leden hun huisgenoten (vader-moeder of een broer(tje)-zus) ’n keer mogen meenemen."

"Maar het is best wel een moeilijke sport, waarmee je niet te jong moet beginnen; eerst moet de oog-hand-coördinatie in orde zijn en bij de meeste kinderen is dat pas als zij 7 of 8 zijn. We hebben nu 9 jeugdleden, waarvan er 5 al wat langer lid zijn en soms komt er ’n nieuwe bij. Er gaat zelden iemand af, omdat hij of zij het niet meer leuk vindt, wèl door verhuizing of studie ofzo."

Het voordeel van zo’n kleine groep? "Dat is dat je ieder kind - ook de nieuwe - alle aandacht kunt geven en je ieder kind persoonlijk maatwerk kunt bieden. Het is bij ons opvallend, hoe de jeugdleden, die al wat langer lid zijn, zich opstellen ten opzichte van de ’nieuwen’. Want het is voor hen echt niet zo moeilijk om ’keihard terug te timmeren’ en hen de shuttles links en rechts om de oren te slaan, maar dat gebeurt niet; ieder gunnen zij de kans om de sport goed te leren; het is een leuk clubje samen."

"We beginnen eenvoudig, door nieuwe jeugdleden eerst te leren, hoe je een racket vasthoudt en later komen pas de andere zaken zoals puntentelling, belijning, positionering en tactiek. Beginners kunnen bij ons een goede racket lenen; belangrijk is wèl dat zij zelf goede schoenen hebben. Bovendien leveren wij de shuttles: zowel ’veren’ als ’plastic’."

De volgende

Marloes: “Tafeltennis is ook een voorbeeld van zo’n kleine sport. Ik ben wel benieuwd hoe het TTVN vergaat in deze lastige tijd." Ik ook en daar gaan we naar toe. U leest het over twee weken weer op Nieuwkoops.nl.


Meer nieuws

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige 23 apr. 2024 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek 22 apr. 2024 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.