BCN

Mijn Club: BadmintonClub Nieuwkoop (BCN)

Nieuwkoop - Marloes Kranenburg is voorzitter van BCN. “En ook jeugdtrainer", zegt zij. "Mijn vader was bij de marine en lid bij een omnisportvereniging in Den Helder. Daar speelde hij badminton en zo ben ik er ook in gerold."

"Toen we verhuisden naar Leiderdorp, heb ik nog een tijdje gespeeld bij Meerburg (nu: Shuttlewoude’) in Zoeterwoude. Toen ik trouwde met Bram, zijn we verhuisd naar Nieuwkoop. BCN bestond al sinds 1973 en ik werd lid. Ik speelde ook een tijdje bij Flair in Alphen a/d Rijn. Sinds de fusie met BC Zigo heet díe club nu BC Limes. Ik kwam toen zelfs op de nationale ranglijst, totdat 3x per week trainen mij toch teveel werd en ik liever op een lager niveau wilde spelen. Bij NBB (Badminton Nederland) bestaan 9 divisies; ons 1e team speelt in de 9e divisie. Ons ’eerste’ bestaat uit 4 heren en 3 dames en zij spelen de ’thuis-’wedstrijden op donderdagavond in de Steupel."

Maar ja… nu ligt alles stil, want de Steupel gaat om 17:00 uur dicht en voorlopig is daar voor ons op zondag overdag geen ruimte. "En ergens in een willekeurige gymzaal: dat gaat ook niet want daar ontbreekt de belijning en je kunt ook niet zomaar ergens een net spannen. Wij zijn wel ’n méér recreatieve club, in vergelijking met bijvoorbeeld: BC Limes, Dáár wordt veel aandacht gericht op de competitie. Wijzelf organiseren soms wel vriendschappelijke uitwisselingen met andere verenigingen in de regio: Bodegraven (BBS), Ter Aar (Shuttle ’74), zodat onze spelers wel eens tegen anderen kunnen spelen en kunnen zien hoe zij het spelletje spelen."

BCN heeft zo’n 30 leden. "Het is in Nederland nu eenmaal ’n kleine sport en voor velen niet zo bekend. Daarom organiseren we ieder jaar een zgn. Kind-Ouder/Ouder-Kind (KOOK)-toernooi, waarbij alle leden hun huisgenoten (vader-moeder of een broer(tje)-zus) ’n keer mogen meenemen."

"Maar het is best wel een moeilijke sport, waarmee je niet te jong moet beginnen; eerst moet de oog-hand-coördinatie in orde zijn en bij de meeste kinderen is dat pas als zij 7 of 8 zijn. We hebben nu 9 jeugdleden, waarvan er 5 al wat langer lid zijn en soms komt er ’n nieuwe bij. Er gaat zelden iemand af, omdat hij of zij het niet meer leuk vindt, wèl door verhuizing of studie ofzo."

Het voordeel van zo’n kleine groep? "Dat is dat je ieder kind - ook de nieuwe - alle aandacht kunt geven en je ieder kind persoonlijk maatwerk kunt bieden. Het is bij ons opvallend, hoe de jeugdleden, die al wat langer lid zijn, zich opstellen ten opzichte van de ’nieuwen’. Want het is voor hen echt niet zo moeilijk om ’keihard terug te timmeren’ en hen de shuttles links en rechts om de oren te slaan, maar dat gebeurt niet; ieder gunnen zij de kans om de sport goed te leren; het is een leuk clubje samen."

"We beginnen eenvoudig, door nieuwe jeugdleden eerst te leren, hoe je een racket vasthoudt en later komen pas de andere zaken zoals puntentelling, belijning, positionering en tactiek. Beginners kunnen bij ons een goede racket lenen; belangrijk is wèl dat zij zelf goede schoenen hebben. Bovendien leveren wij de shuttles: zowel ’veren’ als ’plastic’."

De volgende

Marloes: “Tafeltennis is ook een voorbeeld van zo’n kleine sport. Ik ben wel benieuwd hoe het TTVN vergaat in deze lastige tijd." Ik ook en daar gaan we naar toe. U leest het over twee weken weer op Nieuwkoops.nl.


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.