Pixabay

Maatregelen in het stemlokaal

In verband met het coronavirus zien de verkiezingen er dit jaar iets anders uit. Ook gelden er speciale maatregelen in de stemlokalen om jouw veiligheid en de veiligheid van de stembureauleden te waarborgen.

In de stemlokalen worden de volgende maatregelen getroffen om veilig te kunnen stemmen:

  • De stemlokalen zijn zo ingericht dat je 1,5 meter afstand kan houden van andere kiezers en van de leden van het stembureau.
  • In het stembureau wordt aangegeven hoe je moet lopen om 1,5 meter afstand te houden.
  • Bij de ingang van het stemlokaal staat handdesinfectie voor je klaar. Hiermee kunt je jouw handen bij binnenkomst en vertrek desinfecteren.
  • De stemhokjes (en andere zogenoemde contactpunten zoals deurklinken en deurposten) worden elk half uur schoongemaakt.
  • In elk stemlokaal staat een stembureaulid bij de ingang. Die kijkt of er voldoende ruimte is voor kiezers in het stemlokaal om 1,5 meter afstand te houden. Dit stembureaulid wijst jou er ook op dat je jouw handen kunt desinfecteren.
  • De stembureauleden die jouw stempas aannemen dragen wegwerphandschoenen. Hetzelfde geldt voor stembureauleden die het stembiljet en het schone potlood uitreiken.
  • Om te mogen stemmen moet je jouw stempas overhandigen aan het stembureau. Tussen de stembureauleden die dit werk doen en jij als kiezer is een kuchscherm geplaatst.
  • Je kan jouw identiteitsbewijs voor het kuchscherm tonen.

Gezondheidscheck voor alle kiezers en stembureauleden

Ga je in een stemlokaal stemmen dan moet je van tevoren een gezondheidscheck doen. Doe dit op de dag dat je gaat stemmen. De gezondheidscheck bestaat uit een aantal vragen over het coronavirus. Je ontvangt de gezondheidscheck bij jouw stempas.

Als je een van die vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, dan word je gevraagd om niet te gaan stemmen in het stemlokaal. Je kan dan via jouw stempas iemand machtigen om jouw stem voor jou uit te brengen. Op de achterkant van uw stempas lees je hoe je dat doet.

Als je alle vragen uit de gezondheidscheck met ‘nee’ kan beantwoorden, mag je naar het stemlokaal. Bij de stembureauleden wordt een gezondheidscheck afgenomen. Zij zijn alleen stembureaulid als zij alle vragen met ‘nee’ hebben beantwoord.


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 16:14

1 jaar Gezondheidscentrum “De Aar”

Het is alweer een jaar geleden dat Gezondheidscentrum “De Aar” in Ter Aar haar deuren opende. Dat het zo’n turbulent jaar zou worden kon niemand voorspellen.

Advertorial Sport vandaag 08:51

Ouder-Kind maandchallenge van Jworxout en YOFI van start

Vandaag, maandag 1 maart, start de Ouder-Kind maandchallenge van Jworxout en YOFI. De challenge staat in het teken van dagelijkse weetjes, unieke recepten en uitdagende work-outs. ‘’Alles om aan jouw gezondheid te werken in deze gekke tijd.’’