NestkastLIVE

Lepelaars zijn terug in de Nieuwkoopse Plassen

Ze zijn er weer! De lepelaars zijn terug in de Nieuwkoopse Plassen. Nu is het wachten totdat zij de eerste eieren van dit jaar leggen. Liefhebbers kunnen via de webcam de lepelaars volgen bij het broeden.

Bij de Nieuwkoopse Plassen staat voor de derde keer een camera gericht op de lepelaarkolonie. Dit is mogelijk door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten. NestkastLIVE zendt via een webcam livebeelden uit vanuit de kolonie. Hiermee hopen zij meer bekendheid te geven aan het natuurgebied.

Dit doen zij altijd op dezelfde locatie, in het rustige deel van de plassen. Het gaat om het gedeelte van de Nieuwkoopse Plassen waar in het verleden op smalle stroken overgebleven land turf te drogen werd gelegd. Delen van deze legakkers zijn in het landschap terug te vinden. Op één van deze akkers, wat als eilandje is overgebleven, broeden de lepelaars sinds 2009.

Nu de lepelaars gespot zijn in de Nieuwkoopse Plassen, is het wachten op de eerste eieren. Vorig jaar werden de eerste eieren op 27 februari gelegd. Op 25 maart werden de eerste jonge lepelaars geboren. Aan het eind van het broedseizoen telde boswachter John 36 lege nesten, wat vrijwel gelijk was aan het aantal van 2019.


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 10:52

Jworxout: ''I will, I can, I do!''

''Als je bedenkt wat jij wil bereiken, geloof er dan in dat jij dit kan en doe het dan ook. Maar vaak is er een stemmetje in je hoofd die van alles naar jou schreeuwt.''

Advertorial Sport 10 apr. 2021 13:19

Hockeyclub Nieuwkoop op zoek naar nieuwe talenten

De Nieuwkoopse hockeyvereniging telt momenteel al twee damesteams. Die hockeyelftallen zijn zo vol geraakt dat de club nu een derde team wil oprichten. Hiervoor hebben zij nog wat versterkingen nodig. 

Wonen en bouwen 10 apr. 2021 10:46

Wonen en zorgen tegelijk

De eerste (pre-)mantelzorgwoningen in de gemeente zijn met succes gerealiseerd!

Algemeen 10 apr. 2021 09:10

Fraudegevoelige brief van Nextdoor in omloop in Nieuwkoop

In Nieuwkoop kwam op veel adressen een verdachte brief op de mat. In de brief worden bewoners uitgenodigd om lid te worden van een zogenaamde buurtapp genaamd: Nextdoor. Deze app is in opspraak vanwege identiteitsfraude. Een tip van de redactie: verscheur de brief. 

Advertorial Verkeer en vervoer 9 apr. 2021 16:33

Toyotarijders meest merktrouw

Is uw volgende auto ook weer een Toyota? De kans is groot van wel. EDM onderzocht met het brandswitchmodel de merkloyaliteit van autobezitters in Nederland. Wat blijkt? Nederlanders zijn steeds minder merktrouw, maar Toyotarijders juist steeds meer. Zelfs dure merken zoals BMW en Mercedes-Benz scoren minder goed. Gemiddeld is 50% van de occasionkopers merktrouw, bij nieuwe auto’s is dat 66%. De meest merktrouwe autobezitters? Toyota rijders!