Blog Sport

Langs het (Leli)Veld: Samen beter worden

In deze rubriek geeft onze verslaggever en presentator Theo Leliveld zijn visie over spelers, trainers en zaken die hem opvallen. Zijn enorme kennis over de regionale sport vloeit regelmatig uit zijn pen. Kritisch zoals we van hem gewend zijn, maar wel gezegend met een gezonde realiteitszin. Deze keer: Samen beter worden.

Samen beter worden

Zij zullen zich kwetsbaar moeten kunnen en durven opstellen, kritiek ontvangen en aan elkaar geven, met een doel: samen beter worden. De vraag is of Van ’t Schip dit proces in goede banen kon leiden, dan ontstaat er creativiteit, wordt er geëxperimenteerd en geleerd. Langzaam aan zal daaruit een team ontstaan. Het begin is er en nu uitbouwen.

Vergif in de groep

Teamgevoel heeft zeker bij Ajax in het afgelopen jaar een knauw gekregen doordat diverse ervaren spelers zijn vertrokken. Dit waren juist de informele leiders.

Een leider in het veld

Dat er altijd drie type (informele) leiders in het team zitten: een leider in het veld, één buiten het veld en een leider die de sfeer goed houdt. Zo is er altijd aandacht voor de speler, de processen en het klimaat.

Aan de club dan ook de taak uit te vogelen wie de informele leiders in het team zijn en hen de ruimte geven hun leiderschap op de juiste momenten in te zetten. Dit is het zogeheten goede leiderschap.

Leervermogen

Door deze informele leiders de rollen te geven waarin ze zo goed zijn, komt niet elke beslissing bij de leider, of in het geval van Ajax de coach, terecht en ontstaat er een meer gedeelde verantwoordelijkheid. Dat komt het team, het leervermogen en de prestaties ten goede.

Duidelijke keuzes

Tot slot zullen er duidelijke keuzes moeten worden gemaakt. Een leider of coach weet na aantal maanden wel welke teamleden waarde toevoegen en welke niet. Hoe pijnlijk het ook kan zijn, daarin moeten keuzes worden gemaakt.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!