Blog Sport

Langs het (Leli)Veld: De shuttle

In deze rubriek geeft onze verslaggever en presentator Theo Leliveld zijn visie over spelers, trainers en zaken die hem opvallen. Zijn enorme kennis over de regionale sport vloeit regelmatig uit zijn pen. Kritisch zoals we van hem gewend zijn, maar wel gezegend met een gezonde realiteitszin. Deze keer: De shuttle.

De shuttle

Badmintonvereniging Nieuwveen is een klein gezelschap met ongeveer vijftien jeugdleden en achttien senioren bezet normaliter de donderdagavonden in De Ringkant. Badminton Nieuwveen, dat véél meer is dan alleen maar campingvermaak. Badminton, het is een sport die we allemaal kennen. Op het strand of in de tuin, iedereen heeft wel eens een pluimpje heen en weer geklopt. Maar badminton is veel meer dan dat. Marcel van der Weijden begon ooit als voetballertje bij Nicolaas Boys, maar was al snel klaar met de wekelijkse blauwe plekken. Op zijn twaalfde sloot hij zich aan bij zijn club om vervolgens een studie op te pakken. Van zijn zeventiende tot zijn zesendertigste liet hij de Nieuwveense club even tot wat het was, maar eenmaal weer in Nieuwveen pakte hij het racket weer op.

De penningmeester van de club bewaakt de financiën en wist zwarte cijfers te overleggen.

Een onderlinge warme band

De vereniging is niet actief in de competitie, maar speelt in de regio tegen andere clubs uit De Kwakel, Uithoorn, Kudelstaart, Nieuwkoop en Ter Aar in vriendschappelijke ontmoetingen. Met name met de eerste vereniging is een onderlinge warme band ontstaan, aldus Van der Weijden. We houden ook van de gezelligheid; na de speelavond gaan we graag nog even zitten voor de ’derde helft’. Na afloop een biertje en frisje is voor ons wel van belang. Vooral gezelligheid is wat de club kenmerkt. De vereniging kenmerkt zich vooral door het grote sociale gebeuren onderling. Nieuwe leden zijn altijd welkom in de Ringkant: de jeugd speelt op donderdag om 19.00 uur en volwassenen erna: om 20.00 uur.

Bovendien is badminton een fysiek zware sport.

Het is de snelste racketsport ter wereld

Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-oog-coördinatie bezitten. Dat de shuttle topsnelheden haalt van ruim 300 km per uur (!) is hier natuurlijk niet vreemd aan en in Nieuwveen zijn snelheden is lager. Een kleine vergelijking met andere sporten bewijst meteen dat badminton een zeer snelle sport is.

Badminton wordt steeds populairder onder jongens.

Ze ontdekken dat het een stoere sport is

De juiste kwaliteit bezitten is het onderdeel van Badminton, de correctheid van de uitvoering en de afwerking is van belang.

Het is belangrijk om een beetje tactisch inzicht te hebben, met alleen keihard terug-timmeren- kun je geen wedstrijden winnen!

Aanvallende slagen kenmerken zich over het algemeen door het gebruik van veel kracht in de slagen, maar ook de zachte korte ballen vallen onder de aanvallende slagen. Speel de shuttle op de plek waar de tegenstander ruimte laat. Bij enkelspel wordt er vaak hoog achterin gespeeld, bij dubbelspel probeer men nog wel eens kort te spelen.

Aan de fysieke kant heeft badminton alles wat je nodig hebt om jezelf in vorm te houden.

In deze sport heeft men overzicht en inzicht nodig

Het gaat om snelle bewegingen, sprongen, sprongen, kleine races hier en daar... Brengt badminton ook een uitstekende flexibiliteit aan het lichaam en om de stevigheid van de huid te behouden. Deze sport garandeert bijvoorbeeld een goede rekbaarheid in de dijen, benen, armen en schouders.

Het is goed voor het moreel

Naast een goed humeur en veel enthousiasme op de baan draagt badminton ook bij aan je morele gezondheid. Men kan zich altijd nog aanmelden bij badminton club.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!