Bakker & De Vos

Langdurige coronaklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Al bijna 2 jaar zijn we in de ban van corona. Velen van ons zijn al besmet geraakt en gelukkig worden de meeste van ons er niet heel erg ziek van. Helaas zijn er wel uitzonderingen...

Een behoorlijke groep houdt namelijk langdurig klachten na een coronabesmetting. Men spreekt dan wel van Long Covid of, in beter Nederlands, van langdurige Covidklachten. Bij langdurige Covidklachten is het immuunsysteem als het ware op hol geslagen. Onder normale omstandigheden schakelt het immuunsysteem zich in als je ziek bent en zorgt ervoor dat je beter wordt. Als je beter bent wordt het systeem weer uitgeschakeld.

Bij Covid kan het immuunsysteem in sommige gevallen overreageren. Hier ondervindt het lichaam schadelijke gevolgen van zoals benauwdheid, druk op de borst, kortademigheid, vermoeidheid, spierzwakte, snel overprikkeld raken etc. Het immuunsysteem wordt ook niet echt uitgeschakeld, maar blijft op ‘stand by’ staan. Als je jezelf teveel belast dan wordt dat immuunsysteem weer ‘aangezet’ en valt het je lichaam aan waardoor je opnieuw Covidklachten kan ontwikkelen en je je dus weer echt ziek kan voelen.

De beste remedie in zo’n situatie is om het immuunsysteem ‘slapende’ te houden: je moet/mag jezelf dus niet overbelasten! Juist dan kun je stappen maken naar genezing. Let op dat mentale belasting zoals computerwerk, auto rijden of gezellige avonden met vrienden ook een belasting is. Als je mentale- en fysieke belasting bij elkaar optelt moet je onder de 4 blijven (waarbij 0 geen inspanning is en 10 maximale inspanning).

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je helpen bij het doseren en trainen. Dit wordt volledig vergoed door de overheid. Soms is het noodzakelijk om ook een ergotherapeut in te schakelen die je kan helpen met de planning van de dagelijkse activiteiten en de opbouw daarin.

In Nieuwkoop en Ter Aar kun je hiervoor terecht bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid. Afspraak maken kan via 0172-575261/603195, via info@bakkerendevos.nl of door een WhatsApp bericht te sturen naar  06-57821791. Uiteraard kun je ook even binnenlopen op de Vijverhof 1, Nieuwkoop of in Ter Aar op de  Aardamseweg 73.


Meer nieuws

Sport vandaag 10:00

Janmaat en Kool bij De Kale Kenners op vrijdag 19 april

Aanstaande vrijdagavond vanaf 19.00 uur zijn De Kale Kenners weer actief op Sportpark De Koet in hun studioruimte. Deze keer pakken zij groots uit met twee grote regionale sporters, die landelijk en zelfs mondiaal flink aan de weg timmeren...

Mijn Club vandaag 09:42

Mijn Club: Modelbouwvereniging Oude Rijn en Gouwe

"Met een leven lang ervaring - als machinebankwerker - in het reviseren van motoren zei ik tegen mijn kinderen altijd al: “Als ik stop met werken, word ik modelbouwer". Toen kreeg ik van hen voor m’n zestigste verjaardag een draaibank en kon ik beginnen. Je kunt op internet allerlei bouwtekeningen vinden, wel even rekenen om de engelse maten om te zetten in het metrisch stelsel. En zo maakte ik m’n eerste machientjes. Probleem was alleen: Ik liet alles, wat ik maakte, graag zien aan mijn familie, buren en vrienden, maar daarna? Dan zette ik het op zolder of in de schuur en dat was het! Terwijl ik leerde, dat ik allereerst plezier heb in het knutselen, maar vooral ook om aan iedereen het te laten zien en er dan over te ouwehoeren. Ik bedoel, aan de mensen precies uit te leggen, waar zij naar kijken en wat het allemaal voorstelt!" vertelt Gert Pieterse.

Gemeente gisteren 19:02

Gemeenteraden Kaag en Braassem en Nieuwkoop in gesprek over opgave vluchtelingenopvang

De spreidingswet is een Nederlandse wet die de spreiding van vluchtelingen over Nederlandse gemeenten regelt. Het doel van de wet is om voldoende opvangplekken te realiseren en vluchtelingen evenwichtiger over de verschillende provincies te verdelen. Het lukt namelijk niet om voldoende opvangplekken te realiseren voor de mensen die daar recht op hebben. Het Rijk heeft gemeenten nu verplicht om per provincie een plan te maken om aan deze wettelijke taak te voldoen. Er is een verdeling per gemeente gemaakt. Voor 1 juli 2025 moeten minimaal 367 duurzame opvangplekken worden gerealiseerd voor een periode van minimaal 5 jaar - 179 in Kaag en Braassem en 188 in Nieuwkoop. Daartoe doen de colleges van Kaag en Braassem en Nieuwkoop een gezamenlijk voorstel naar hun eigen gemeenteraad. De gemeenteraad van Kaag en Braassem neemt hierover op 22 april een besluit en de gemeenteraad van Nieuwkoop op 25 april.

NEO Radio/TV 14 apr. 2024 15:09

Live luisteren

Week16 live uitzendingen NEO Radio

Pareltjes uit onze samenleving 14 apr. 2024 10:28

Pareltjes uit onze samenleving: Bep Kuijf

In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel. Deze keer: Bep Kuijf.