Na de reformatie was het de katholieken verboden hun godsdienst openbaar te belijden. Hun kerken werden geconfisqueerd en men was gedwongen in het geheim erediensten en godsdienstoefeningen te houden.Dat gebeurde dan in zogenaamde schuilkerkjes. In Langeraar was een dergelijke plaats van samenkomst ingericht in ‘Aerestijn’, het landgoed van een rijke vervener. Nadat dit gebod was opgeheven was het pastoor Julius Vermeij (1718-1755) die in 1719 met zijn kerkbestuur hier de eerste kerk van hout bouwde. Deze werd in 1753 vervangen door een grotere van steen. In november 1842 werd de derde kerk ingewijd.
In 1899 nam pastoor G. van Dijk op 70-jarige leeftijd, met jeugdig elan, de bouw van een nieuwe kerk voor zijn parochie op zich. Kunstzinnig als hij was besloot hij dat die kerk, in afwijking van het gebruikelijke langbouw type, een minder alledaagse gecentraliseerde vorm zou krijgen. In neogotische stijl en gebaseerd op de vorm van een kruis met de voet daarvan in zuiver oostelijke richting, immers “Christus is als de zon die lichtend over ons opgaat!”.
De kerk werd gebouwd door de architecten J. L. Meester en J. Scheepens, beiden leerling van Cuijpers en ontving haar wijding op 22 mei 1902 van Mgr. Bottemanne, bisschop van Haarlem.
Wegens een veranderde geloofsbeleving onderging het interieur in 1974 een metamorfose tot aanpassing aan ‘de nieuwe tijd’. De banken staan sindsdien in drie groepen geformeerd rond een altaartafel op een verhoging, zeg maar een podium.
Een bezoek aan de ‘Kathedraal van de Rijnstreek’ ofwel de ‘Parel van de Veenstreek’ is om meerdere redenen zeer de moeite waard.
Kunstschilders aan het werk De katholieke kerken in Nieuwkoop, Nieuwveen en Noorden zullen geleidelijk aan de Eredienst worden onttrokken en zullen een andere bestemming krijgen. Leo van Klink kwam met het idee om als project de zes Nieuwkoopse kerken met zes kunstenaars te gaan schilderen en van de resultaten een expositie samen te stellen. Hier onder een aantal foto’s van de kunstschilders aan het werk in de Adrianus Kerk in Langeraar op 28 mei 2025. De geschilderde werken worden in september 2025 tijdens de Open Monumentendagen voor het eerst getoond en worden daarna geëxposeerd in de verschillende parochiekernen van de Clara parochie.