Gemeente Nieuwkoop

Krachtvoer voor de bodem

Bij het parkje aan het eind van de Poldermolen, Nieuw Amstel West in Nieuwveen ligt een 'wit ding' in het weiland. Maar wat is dat? 

Loonbedrijf J.M. van Vliet B.V. heeft hier een Bokashi installatie geplaatst. Deze machine verwerkt maaisel tot 'krachtvoer voor de bodem' genaamd 'Bokashi'. De machine was vrijdag 29 mei en dinsdag 2 juni in gebruik en is daarna weggehaald. Nu ligt er alleen nog een witte slurf/buis, deze blijft ongeveer zes tot acht weken liggen en wordt daarna weggehaald.

Wat doet een Bokashi installatie?

Bokashi is gefermenteerd plantmateriaal. Door snoei- en maaiafval samen met speciale bacteriën in een luchtdichte ruimte te verpakken (de witte buis) gaat dit fermenteren. Dit duurt ongeveer zes tot acht weken. Dan is het klaar om gebruikt te worden als bodemverbeteraar. De voordelen? Het maaisel krijgt een mooie tweede bestemming, het is goed voor de bodem en planten groeien beter.

Het verschil met composteren is dat daar zuurstof voor nodig is om het proces gaande te houden. Door dit proces komt er CO2 vrij. Bij fermenteren wordt juist geen zuurstof gebruikt. Er komt dan ook geen CO2 vrij tijdens het proces.

Houd de bermen schoon

Gooi geen afval in de natuur! Loonbedrijf J.M. van Vliet B.V. gebruikt het maaisel van de bermen uit onze gemeente. Als de berm wordt gemaaid, dan wordt afval in de berm mee gemaaid. Het afval blijft daardoor versnipperd achter in de bermen of belandt in de Bokashi machine en dat is zonde. Zorg voor je omgeving en gooi afval in de afvalbak!


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.