Ingezonden

Klaverjassen in Parochiehuis Nieuwkoop

Hoewel het activiteitencomité van de RK kerk in Nieuwkoop geen echte vereniging is, hebben de activiteiten wél een soortgelijke invloed op het sociale karakter binnen een dorp: verbinding van mensen door leuke en gezellige bezigheden. Daarom maken we voor één keer een uitzondering met de rubriek Mijn Club.

“Dit is weer de eerste klaverjas-avond na de lockdowns", zegt Arjan Hoogeveen zelf ’geëmigreerd’ uit Nieuwkoop naar Aarlanderveen en voorzitter van het 5-hoofdige activiteitencomité. "We zijn ooit gestart om wat extra geld voor onderhoud van de kerk (OLV Hemelvaart) te verdienen. Vroeger organiseerden we ook de Kerkenveiling, maar die is gestopt; de laatste was in 2013. Nu hebben we alleen nog de jaarlijkse fietstocht in september en onze klaverjas-avonden: tussen september en april één keer per maand op een vrijdagavond in het Parochiehuis.

Deelnemers betalen bij entree € 3,50. "Daarvoor krijgen ze een kopje koffie of thee en kopen we prijsjes voor de hoogste 5 en de nummers 10 - 20 - 30 ev. krijgen een netje mandarijnen. En voor de laatste: een pakje zakdoekjes om de tranen te drogen. Ook gaan we rond met een schaal borrelhapjes. Ook verkopen we nog lootjes voor extra opbrengst. De gehele opbrengst gaat naar de kerk; soms met een bepaalde bestemming zoals restauratie van het Mariabeeld."

"Iedereen is altijd welkom; alle gezindten, de meesten komen uit Nieuwkoop, maar er zijn er ook uit Bodegraven en Roelofarendsveen. Het is ook zo, dat de meeste katholieke kaarters hier slechts een dun lijntje met de kerk hebben… Het gaat hen vooral om de gezelligheid en een lekker potje te kaarten." In het bestand van comissielid Marc van Dam staan 173 namen: “Die zijn ooit één of meerdere keren geweest; per keer hebben we meestal zo’n 40 deelnemers”.

Bij binnenkomst krijgen alle aanwezigen een muntje met een nummer: wie een gelijk nummer heeft: die wordt jouw ’maat’ voor vanavond. "En als er 1 of 2 spelers tekort zijn om tafels van 4 te maken, doen we zelf ook mee. Of er blijft er één over: die krijgt sowieso wel 1600 punten. Aan het einde van het seizoen (8x) tellen we de individuele uitslagen bij elkaar, waarbij de twee slechtste scores dan vervallen. Hoogeveen: “We spelen hier altijd ’Rotterdams’. Het verschil met ’Amsterdams’? Je moet verplicht gaan, je mag niet passen en je moet je partner’s slag overtroeven.”

De volgende

In de Rank speelt Bridgeclub Nieuwkoop: “Ook een kaartclub, maar toch anders: daar mag je niet praten onder het kaarten", zegt mede-commissielid Elly. Is dat wel zo? Dat gaan we eens vragen aan Co Valentijn, die ’technische man’ van de bridgeclub is. Je leest het in de volgende aflevering van Mijn Club.

Loek Sassen


Meer nieuws

Cultuur vandaag 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport vandaag 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport gisteren 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”

Maatschappij gisteren 09:57

Initiatief ’Langeraar fietst op tegen kanker’ krijgt opvolging

Sportcentrum Nieuwkoop (Nieuwveenseweg 39a) organiseert op vrijdag 5 april een zogenoemde ’Spinning Marathon’. Doel is om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het team van Richard Servaas (team 2), één van de drie teams die op 6 juni meedoen aan Alpe d’Huzes, hèt sportieve evenement in Frankrijk om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.

Politie 26 mrt. 2024 21:26

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop vaak succesvol

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop zijn vaak succesvoller dan in andere Zuid Hollandse gemeenten. Het aantal inbraken valt relatief mee, maar bij maar liefst 84,4% is de inbraak geslaagd. Hiermee staat Nieuwkoop op de 3e plek in de provincie Zuid Holland.

Natuur en recreatie 26 mrt. 2024 13:33

Fietsgroep Langeraar io.

Bart van Poppel en zijn vrouw Rita wonen sinds 4 jaar in Langeraar en zijn enthousiaste fietsers; in binnen- en buitenland maakten zij al vele mooie tochten. Bart: “Eén van de redenen om in Langeraar te willen wonen is de prachtige omgeving, waarin je heerlijk kunt fietsen. Mijn vrouw is meer van het tour-fietsen. Zelf ben ik vooral een wielrenner met een wat hoger gemiddelde om daarna weer lekker bij te komen.”