Ingezonden

Klaverjassen in Parochiehuis Nieuwkoop

Hoewel het activiteitencomité van de RK kerk in Nieuwkoop geen echte vereniging is, hebben de activiteiten wél een soortgelijke invloed op het sociale karakter binnen een dorp: verbinding van mensen door leuke en gezellige bezigheden. Daarom maken we voor één keer een uitzondering met de rubriek Mijn Club.

“Dit is weer de eerste klaverjas-avond na de lockdowns", zegt Arjan Hoogeveen zelf ’geëmigreerd’ uit Nieuwkoop naar Aarlanderveen en voorzitter van het 5-hoofdige activiteitencomité. "We zijn ooit gestart om wat extra geld voor onderhoud van de kerk (OLV Hemelvaart) te verdienen. Vroeger organiseerden we ook de Kerkenveiling, maar die is gestopt; de laatste was in 2013. Nu hebben we alleen nog de jaarlijkse fietstocht in september en onze klaverjas-avonden: tussen september en april één keer per maand op een vrijdagavond in het Parochiehuis.

Deelnemers betalen bij entree € 3,50. "Daarvoor krijgen ze een kopje koffie of thee en kopen we prijsjes voor de hoogste 5 en de nummers 10 - 20 - 30 ev. krijgen een netje mandarijnen. En voor de laatste: een pakje zakdoekjes om de tranen te drogen. Ook gaan we rond met een schaal borrelhapjes. Ook verkopen we nog lootjes voor extra opbrengst. De gehele opbrengst gaat naar de kerk; soms met een bepaalde bestemming zoals restauratie van het Mariabeeld."

"Iedereen is altijd welkom; alle gezindten, de meesten komen uit Nieuwkoop, maar er zijn er ook uit Bodegraven en Roelofarendsveen. Het is ook zo, dat de meeste katholieke kaarters hier slechts een dun lijntje met de kerk hebben… Het gaat hen vooral om de gezelligheid en een lekker potje te kaarten." In het bestand van comissielid Marc van Dam staan 173 namen: “Die zijn ooit één of meerdere keren geweest; per keer hebben we meestal zo’n 40 deelnemers”.

Bij binnenkomst krijgen alle aanwezigen een muntje met een nummer: wie een gelijk nummer heeft: die wordt jouw ’maat’ voor vanavond. "En als er 1 of 2 spelers tekort zijn om tafels van 4 te maken, doen we zelf ook mee. Of er blijft er één over: die krijgt sowieso wel 1600 punten. Aan het einde van het seizoen (8x) tellen we de individuele uitslagen bij elkaar, waarbij de twee slechtste scores dan vervallen. Hoogeveen: “We spelen hier altijd ’Rotterdams’. Het verschil met ’Amsterdams’? Je moet verplicht gaan, je mag niet passen en je moet je partner’s slag overtroeven.”

De volgende

In de Rank speelt Bridgeclub Nieuwkoop: “Ook een kaartclub, maar toch anders: daar mag je niet praten onder het kaarten", zegt mede-commissielid Elly. Is dat wel zo? Dat gaan we eens vragen aan Co Valentijn, die ’technische man’ van de bridgeclub is. Je leest het in de volgende aflevering van Mijn Club.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.