Kermissen ondanks versoepeling massaal afgelast: "burgemeesters lijken bang te zijn"

Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte bekend dat kermissen, twee maanden eerder dan gepland, open mochten. Maar kermisexploitanten hebben het idee dat ze blij zijn gemaakt met een dode mus. Burgemeesters in heel Nederland gelasten namelijk massaal kermissen af. Hoe is dat in onze gemeente?

Kermissen mogen twee maanden eerder open dan verwacht, maar toch worden de kermissen massaal afgelast. Kermisexploitant Toon van de Weerdt vertelt: ‘’Het kermisseizoen begint altijd in maart, maar door corona werd dit jaar de hele branche al stilgelegd voordat we überhaupt konden starten.’’ De kermisbranche behoorde eigenlijk tot één van de branches die pas in september weer op mochten starten, maar dat werd toch twee maanden eerder, namelijk 1 juli. Alleen werk hebben de kermisexploitanten nog niet, want kermissen worden massaal afgelast door burgemeesters. "Rutte nam het besluit, maar zadelde burgemeesters vervolgens op met de gevolgen. Hij heeft het gewoon bij hen over de schutting gegooid. De meerderheid van de burgemeesters ziet het blijkbaar niet zitten, want kermissen worden massaal afgelast."

In Nieuwkoop gaan de kermissen vooralsnog niet door, maar dat ligt niet aan de burgemeester. ‘’Bij elke aanvraag kijken wij met een open blik naar de mogelijkheden. We zijn zeker welwillend, maar het ligt aan de aanvragen die we ontvangen’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Voor nu hangt het doorgaan van de kermissen in de gemeente af van de organisaties en comités die de kermissen organiseren.

Van de Weerdt: "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van vergunningen, maar ik ben van mening dat bijzondere situaties vragen om bijzondere maatregelen. Waar een wil is, is een weg." Volgens Van de Weerdt is het door laten gaan van de kermis ook goed te doen met inachtneming van de coronamaatregelen. ‘’Crowdcontrol is hierbij het belangrijkste’’, vertelt Van de Weerdt. "Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat in de rijen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gezien de nieuwe maatregelen kunnen jongeren zonder veel aanpassingen naar de kermis, mensen boven de 18 zouden een mondkapje op moeten zetten. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om de kermissen ruimer op te zetten, daar wil iedereen aan meewerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met pretparken, de maatregelen komen grotendeels overeen. Zij kunnen weer open, maar waarom zijn burgemeesters dan wel bang om de kermissen door te laten gaan? Wij kunnen door genoeg maatregelen te nemen ook de veiligheid van bezoekers garanderen, net als in pretparken." Hij is dan ook van mening dat de kermissen gewoon door moeten gaan. ‘’Mocht het nodig zijn, dan kunnen we zelfs binnen één dag een kermis opbouwen. De welwillendheid is er, nu alleen de burgemeesters nog." In Nieuwkoop zit dat laatste dus wel goed.


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 11:03

Gemeenteraden buigen zich over Ziendeweg

De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop bogen zich donderdagavond over het voornemen van Alphen om de Ziendeweg voor doorgaand verkeer te sluiten. In Alphen aan den Rijn werd de raad gevraagd wensen en bedenkingen tegen het voornemen te uiten. In Nieuwkoop kwam een motie op tafel.

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”