Pixabay

Kansenkaart samengesteld met mogelijke locaties voor windturbines en zonnepanelen

Gemeente Nieuwkoop werkt voor het opwekken van duurzame energie samen met twaalf andere gemeenten binnen de regio Holland Rijnland. Er is nu een kansenkaart opgesteld met gebieden waar mogelijk wind- en/of zonne-energie een plaats zou kunnen krijgen.

Het gaat om de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Samen hebben de gemeenten afgesproken dat ze in 2050 een energieneutrale regio willen zijn. “Dit betekent dat we veel energie moeten gaan besparen en de energie die we daarna nog nodig hebben, duurzaam gaan opwekken”, aldus wethouder Erik van Zuylen (Alphen).  

In de Regionale Energie Strategie (kortweg RES) stelt de gemeente als eerste stap de doelen voor 2030 en bepalen ze hoe en waar ze met windturbines en zonnepanelen elektriciteit kunnen opwekken. “Dat is niet eenvoudig. We wonen, werken en recreëren in één van de drukste regio’s van Nederland. De locaties waar duurzame opwek mogelijk of wenselijk zijn, zijn zeer beperkt.”

Kansenkaart 

De afgelopen maanden hebben de regiogemeenten gezamenlijk onderzocht waar er ruimte is en wat er technisch mogelijk is. Dit is vastgelegd in een Concept-RES en vervolgens vertaald in een kansenkaart voor de regio Holland Rijnland met mogelijke gebieden voor wind- en zonne-energie. De gemeenten in Holland Rijnland vinden het belangrijk om het aantal windturbines en zonnepanelen dat we nodig hebben eerlijk te verdelen over de regio.

Dat is echter een lastige opgave. “In het voorstel dat de regio Holland Rijnland heeft uitgewerkt is sowieso gekozen voor het goed benutten van alle daken voor zonne-energie (die staan niet op de kansenkaart, maar tellen wel mee). Voor de inpassing van windturbines en zonnepanelen is gezocht naar mogelijke locaties langs bijvoorbeeld snelwegen, N-wegen en spoorwegen.”

4B9D5D8A-FF97-4F91-B6D7-E030335FBF03.png

Samen in gesprek 

Met deze kaart kiezen de regiogemeenten nog niet voor locaties waar bijvoorbeeld zonneweides moeten komen. De kaart laat gebieden zien waar mogelijk wind- en/of zonne-energie een plaats zou kunnen krijgen. Er is dus ruimte voor keuzes. “In de komende maanden gaan wij als regiogemeenten inwoners en bedrijven vragen om online mee te denken en praten over de gebieden op deze kaart. Ook willen we weten of zij nog andere kansen zien. Daarom vragen we inwoners om mee te denken via een online enquête en gaan we in gesprek via drie regionale online bijeenkomsten waar inwoners en bedrijven zich voor kunnen aanmelden.” 

Wat de exacte locaties worden, bepalen de gemeenten in de regio Holland Rijnland later in het proces. Hierbij betrekken de gemeentes opnieuw inwoners en bedrijven. 


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...