Is de wijk Schoterveld in Nieuwveen straks aardgasvrij?

In 2021 moeten gemeenten Transitievisie Warmte hebben opgesteld, waarin staat welke wijken als eerste in aanmerking komen om van het aardgas af te gaan. Voor nu lijkt het erop dat de wijk Schoterveld in Nieuwveen als eerste aan de beurt is.

Omdat er warmte beschikbaar is in de directe omgeving, is Schoterveld in beeld gekomen als kansrijke wijk in Nieuwveen. De wijk ligt namelijk vlak bij het nieuwe bedrijventerrein Schoterhoek II waar binnenkort een warmtenet wordt aangelegd. Dit systeem draait op warmte uit de nabijgelegen afvalwaterzuiveringsinstallatie met daaraan gekoppeld een warmtekoude opslag (WKO). Bedrijven die zich op Schoterhoek II gaan vestigen kunnen hun warmte uit dit warmtenet halen, maar ook andersom het net voeden met warmte.

Haalbaar en betaalbaar?

Samen met de bewoners, de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop en Dorpsvereniging Nieuwveen gaat de gemeente onderzoeken of het haalbaar en betaalbaar is om dit warmtenet uit te breiden naar de wijk Schoterveld. Er is inmiddels een plan van aanpak geschreven op basis waarvan – met steun van de gemeenteraad - subsidie bij het Rijk is aangevraagd (proeftuinsubsidie aardgasvrije wijken). Het doel is de realisatie van een warmtenet dat gevoed wordt met lokale warmte en dat in beheer is bij een wijkcoöperatie waar bewoners lid van zijn. Het plan was om in maart de bewoners in de wijk bij te praten, te informeren over het onderzoek en een beeld te krijgen welke ideeën er bij de bewoners leven. Door de coronamaatregelen werd deze bijeenkomst afgelast. We pakken de draad na de zomer weer op. De bewoners in Schoterveld worden per brief uitgenodigd voor een nieuwe bijeenkomst in oktober.

Energieambassadeur

Wilt u zelf al actief worden, dan kunt u met de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop contact opnemen (info@gcnieuwkoop.nl). Zij hoort graag wie interesse heeft om energieambassadeur te worden. Als energieambassadeur voert u keukentafelgesprekken met bewoners uit de wijk en kijkt u, met behulp van een toolkit, of u bewoners verder kunt helpen om de woning energiezuiniger te maken.

Klik hier om naar de website van de gemeente te gaan.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:54

Langeraar fietst op tegen kanker

Begin juni gaan vierentwintig fietsers uit de gemeente Nieuwkoop deelnemen aan de Alpe d'Huzes. Om extra geld in te zamelen is er op zondag 12 mei van alles te doen om de kas te doen spekken...

Calamiteiten gisteren 22:40

Schipper te water in Woerdense Verlaat

De hulpdiensten werden donderdagochtend gealarmeerd voor een persoon te water aan de Milandweg in Woerdense Verlaat. Er bleek een schipper te water te zijn geraakt.

Blog gisteren 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport gisteren 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport 17 apr. 2024 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...