Infoavond Dorpsraad druk bezocht

Dorpsraad ’Rondom de Plassen' organiseerde op dinsdag 23 mei een informatieavond voor alle inwoners van Langeraar en Papenveer. Het draaide met name om alle werkzaamheden op de Langeraarse Plassen en vooral om de aanleg van nieuwe eilanden.

Secretaris Michel Pieterse heette alle bezoekers van harte welkom in het gebouw van Scouting Welverro.

Natuurzone Noordplas

Toen kwam Paul Hollander, projectmanager bij Hoogheemraadschap van Rijnland, aan het woord. Deze organisatie - die de meeste aanwezigen vooral kennen van de aanslag voor waterschapsbelasting, die jaarlijks op de deurmat valt - is verantwoordelijk voor droge voeten en schoon water: voor iedereen en met oog voor natuur en landschap. De waterkwaliteit in de Langeraarse Plassen (ca. 150 ha) is matig: troebel en (gif-)groen door fosfaat, algen en bagger in het water. In de warme zomermaanden komt ook regelmatig blauwalg voor, reden waardoor zwemmen in de Poel dringend wordt afgeraden.

Om de biodiversiteit (leefomgeving van planten en dieren) te verbeteren werden verschillende maatregelen getroffen: om het doorzicht van het water te verbeteren werd ongeveer 400.000 m3 baggerspecie verwijderd en via een persleiding afgevoerd naar weilanddepots ten noorden van de Geerplas en langs de Ringdijk. Ook werd een slibvang (kuil) met een doorsnede van ca. 200 en een diepte van 7 mtr. gegraven. Bedoeling is, dat het nog zwevende slib op den duur in de put neerdaalt en daar voorlopig (>25 jaar) op de bodem blijft liggen. Alle werkzaamheden zijn inmiddels afgerond met als zichtbaar resultaat: een natuurzone van bijna 4 hectare groot: in de Noordplas, langs het Kerkpad. Ter bescherming van de natuurzone, die voornamelijk water blijft, is een rij palen geslagen. De zone blijft echter wel toegankelijk voor kano’s en schaatsers. Een kritische vraag werd gesteld tav toekomstig onderhoud: ”Wat, als er (te-)veel bomen gaan groeien en daar aalscholvers gaan broeden?” Hollander antwoordde: “Veel weten we nog niet; eerst willen we zien hoe de zone zich hier ontwikkelt; daarna kunnen we pas ’n beheersplan maken.”

Papeneiland

In de Zuidplas werd in 2019 gestart met de aanleg van het Papeneiland. Mede-initiatiefnemer Peter van Eijk vertelde, hoe hij en zijn collega Jan van Tol, vanuit de werkgroep Langeraarse plassen - samengesteld uit leden van de Dorpsraad, de surf- en zeilclub en Vereniging van Eigenaren van Langeraarse Plassen (VELP) - de uitdaging aangingen om vanuit het niets een eiland ’uit het water te stampen’. van Eijk: “Wij hebben allebei zelf een mooie plek aan het water, maar dat is niet voor iedereen weggelegd; recreatie op de plassen is (was) voor de meeste inwoners van Langeraar en Papenveer een utopie. “We hebben kans gezien om in korte tijd een fraai recreatie-eiland te bouwen met hulp van veel plaatsgenoten en steeds in samenspraak met de gemeente: In den lande wordt het door onze burgemeester als ’n mooi voorbeeld genoemd, van hoe je, met participatie van de plaatselijke bevolking en in samenwerking met plaatselijke overheid een prachtig resultaat kunt boeken!”

Het Papeneiland biedt ruimte en mogelijkheden voor veel recreanten: sporters, zon-aanbidders, kinderen op de speeltoestellen en: scouting Wapata.


Meer nieuws

Overige vandaag 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.